Zbor Ruske državne kapele izvodi Papandopulovu misu

Pred Đakovčanima je kulturni događaj godine; u nedjelju, 22. travnja, u 20 sati, u katedrali će nastupiti jedan od najboljih zborova svijeta - zbor Ruske državne kapele.

Pred Đakovčanima je kulturni događaj godine; u nedjelju, 22. travnja, u 20 sati, u katedrali će nastupiti jedan od najboljih zborova svijeta – zbor Ruske državne kapele. Gostovanje u Đakovu dio je njegove hrvatske turneje, u sklopu koje će nastupiti u Poreču i Zagrebu.

Ruska državna kapela izvest će Hrvatsku misu Borisa Papandopula, a pod dirigentskom palicom Valerija Poljanskog, najavljuje pravu kulturnu, zbornu poslasticu u srcu Slavonije dogradonačelnik Ivica Mandić, ističući kako je i to potvrda da je Đakovo prepoznato kao značajna destinacija na kulturnoj karti Hrvatske.

U Đakovo stiže više od 60 članova ruskog zbora koji je sebi utro put u sam vrh svjetskog zbornog muziciranja, a njegov dirigent Poljanski miljenik je i publike i kritike. Za Rusku državnu kapelu, osnovanu 1971., kaže se da je lijepi spoj ljudskog glasa kao najljepšeg isntrumenta i glazbe kao najplemenitije umjetnosti, savršeni rezultat jasnoće zvuka i snage interpretacije.

Njihov nastup svi doživljavaju kao događaj što se pamti zauvijek. “Najviša razina kulture, jedinstvo emocionalne punoće zajedno s finoćom zvuka…”, pisao je svojedobno Moskovski Večernji o njihovom nastupu; “Kakav zbor! Prekrasno, plemenito, idealno ujednačeni tonovi, raznolike boje glasova, besprijekorno čista intonacije…“, kaže pak ugledni francuski Le Monde de la musique.

Zbor svjetske slave, izvedbom 55-minutne Papandopulove Hrvatske mise, suočit će se sa specifičnom akustikom đakovačke katedrale, izazovom za svakog glazbenika. No, kaže Mandić, zbog njene specifičnosti, TV prijenos neće teći iz Đakova nego iz porečke katedrale.

Organizatori gostovanja Ruske državne kapele u Đakovu su Grad Đakovo i Đakovačko-osječka nadbiskupija, zajednički i financiraju taj događaj, uz sudjelovanje Ministarstva kuilture. Nakon Hrvatske, slijedi turneja po Srbiji pa iz Đakova Ruska državna kapela putuje na gostovanje u Novi Sad, a potom u Beograd.
[blockquote]Rozeta – simbol koncerta

Nastup Ruske kapele u Đakovu bit će popraćen i prigodnim plakatima u čijem je središtu poznati detalj s đakovačke katedrale – rozeta, koja će biti simbol gostovanja ruskih zboraša u Đakovu, kaže đakovački dogradonačelnik Ivica Mandić.[/blockquote]


Tekst: Suzana ŽUPAN (Glas Slavonije)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari