Predstavljena fotomonografija ‘Svjetlo i zemlja – Slavonija, Baranja i Srijem’

Očevo iskustvo ukrotilo je sinovljevu energiju - sukus je to novog, fotomonografskog izdanja proizišlog iz objektiva Marina i Domagoja Topića, a posvećeno je Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Očevo iskustvo ukrotilo je sinovljevu energiju – sukus je to novog, fotomonografskog izdanja proizišlog iz objektiva Marina i Domagoja Topića, a posvećeno je Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Unatoč ljetnoj vrućini, veliki se broj štovatelja djela i rada obitelji Topić, ali i fotografije uopće te dakako ovog našeg podneblja, okupio na jučerašnjoj promociji u Velikoj vijećnici skupštine Osječko-baranjske županije. Dugi niz godina većinu “putešestvija” Marina Topića, kako je rekla Helena Sablić Tomić, riječju prati Zvonko Maković, koji je i ovaj put tekstom – “osobnim, sentimentalnim i informativnim” – dao okvir fotografijama u knjizi naslovljenoj “Svjetlo i zemlja – Slavonija, Baranja i Srijem”.

Srijem koji se nadopisuje u prostor Slavonije i Baranje, otvara novi eros koji će Topići zajedno razotkrivati. Vrlo suptilno, ali dovoljno ekspresivno ukazali su na čovjeka s tih prostora, njegovu toplinu, inat, vezanost za zemlju”, kaže Helena Salbić Tomić.

Četvrto je to Marinovo fotomonografsko izdanje posvećeno Slavoniji, ali prvi put u suradnji sa sinom Domagojem, no Slavonija i ovaj put izgleda svježen, novo i drukčije, čulo se na promociji.

Uspjeli su prikazati i ono tradicionalno i suvremeno, osobno i osobito, isprepleli različite identitete… Dvije su godine pješačili i vozili se, zavirivši u đakovačku katedralu, ali i mala seoska, slavonska imanja. Iskustva su isključivo pozitivna, napominje Marin, dodajući kako je “nemoguće napraviti cjelovitu sliku Slavonije”.

Nekim sam prostorima prošao i doslovce stotinu puta u životu, no baš taj 100. put uočio sam nešto posve novo, drukčije. Doživljaj Slavonije je beskarajan. Stalno radimo jer uvijek uspijemo uhvatiti i prikazati samo mali dio”, riječi su iskusnog Marina, s kojim se slaže i Domagoj, napominjući kako i sam cilj – koji je ovaj put bio u svrhu izrade fotomonografije – određuje što i kako vidimo.

Kroz osmijeh dodaje da je očevo iskustvo uvelike pomoglo usmjeriti njegovu mladost i energiju. Mnogo godina surađuju i izvrsno se nadopunjuju.

Meni je Baranja prirasla srcu jer je sve na jednom mjestu u malom”, zaključuje Domagoj, dodajući kako je za ovaj posao potrebno mnogo strpljenja jer se nerijetko dogodi da ne ide sve onako kako ste planirali i izgubite mnogo vremena zbog toga.



Narcisa VEKIĆ (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari