VIDEO: Kipar s motorkom u Ernestinovu

Najveća atrakcija ovogodišnje kolonije u Ernestinovu bio je umjetnik iz Koprivnice Dražen Kuharović koji svoje skulpture u cjelosti izrađuje koristeći jedino motorne pile, tehnikom koja spaja umjetnost – i sport.

Prošle nedjelje u Ernestinovu je završena 39. po redu Kiparska kolonija na kojoj je ove godine sudjelovalo dvadesetak umjetnika. No, najveća atrakcija ovogodišnje kolonije bio je umjetnik iz Koprivnice Dražen Kuharović koji svoje skulpture u cjelosti izrađuje koristeći jedino motorne pile, tehnikom koja spaja umjetnost – i sport.

Neke od ovih pila služe za izradu krupnih detalja, druge za sitne, a uz pomoć nekih u drvetu stvara posebne teksture poput primjerice kose ili perja. Iako se ostali umjetnici na koloniji oslanjaju na dlijeta te koriste tek jednu pilu, Draženu ni osam nije dovoljno.

Iako uživa u natjecateljskom dijelu kiparstva dolazak na koloniju u Ernestinovo Draženu vidi kao priliku da neopterećen štopericama isproba nove tehnike, ali i da dopusti svojoj umjetničkoj strani da se iskaže. No, brzina mu je i dalje u krvi, pa je tako svoju skulpturu – slavonskog seljaka koji se penje ljestvama ipak izradio u za kiparsku koloniju rekordnom roku.

Tehnika izrade skulptura motornim pilama potekla je iz Amerike, a iako je kod nas još uvijek nepoznata, u svijetu je sve popularnija. Tome je pridonijela i činjenica da se ovo motorno kiparstvo ne smatra samo umjetnošću već i umjetničkim sportom.

Dražen Kuharović do sada se u ovoj disciplini natjecao po cijelome svijetu te je ostvario i odlične rezultate. Iako pozivi na natjecanja i dalje dolaze sve mu je teže odazvati im se, jer, kaže skup je to sport. No, ni to ga neće spriječiti da i dalje svojim motorkama nastaviti iz drveta izvlačiti ono najbolje.

Video i tekst: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari