Ovogodišnja Noć knjige u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, imala je jedan tajni dio programa, drugačiji od svih drugih. Kako je tema Noći knjige u osječkoj Knjižnici ovoga puta bila hrana i kultura, pitali su nas bismo li htjeli svoju Tajnu večeru dovesti u prostore ove reprezentativne secesijske vile. Odmah smo se oduševili sa idejom i objeručke prihvatili ponudu.
Knjige, književnost, prostor Knjižnice i sve što ima veze s time
zbilja nas je inspiriralo, te su već pozivnice mogle naslutiti
koja je točno tema ove Tajne večere. Gosti su u svojim poštanskim
sandučićima pronašli pozivnice u obliku naslovnica vintage i
retro kuharica, a svatko je dobio drugačiju! Ono što je također
dalo naslutiti da će se na nadolazećoj Tajnoj večeri sve vrtiti
oko knjiga, je zadatak kojeg su gosti dobili. Svi su trebali sa
sobom na večeru ponijeti jednu svoju staru, pročitanu knjigu,
koju su spremni proslijediti dalje.
Prostorija koju su nam djelatnici Knjižnice ustupili na
korištenje zbilja je posebna i bajkovita. Znali smo da će zidovi
prekrivenim velikim, starinskim, drvenim ormarima, prepunim
knjigama, poslužiti kao savršena kulisa magičnoj književnoj
Tajnoj večeri koja se sprema.
U nastajanju ove Tajne večere stradale su samo dvije knjige. Od
stranica iz starog debelog engleskog rječnika, napravili smo 12
metara dugačak stolnjak, a menije smo isprintali na kičaste
ilustracije hrane, večera i stolova iz kuharice s početka
osamdesetih.
Kako smo se totalno unijeli u temu i pazili na svaki detalj,
jelima na jelovniku dali smo imena poznatih književnih djela i
pisaca. Tako su se na njemu našli kokteli koji su dobili ime po
Bukowskom, piscu koji je volio zaviriti malo dublje u čašicu.
Hladno predjelo, tatarski biftek, nazvali smo ”Hrabri, novi
svijet”, jer bi neki rekli da je ipak malo hrabrosti potrebno
kako bi se probalo i jelo sirovo meso. Krema od bijeloga graha sa
brizlama u pistaciju dobila je ime ”Ponos i predrasude”, sporo
kuhana janjeća koljenica ”Otelo”, a desertu, mousee-u od bijele
čokolade sa bosiljkom, najbolje je odgovaralo ime poznatog
književnog djela ”Lolita”.
Naše goste, koji su pristizali sa knjigama pod rukom, dočekali
smo ispred osječkog kina Europa, te ih od tamo, polako, pješke
preko parka, doveli na pravu tajnu lokaciju večere. No, u
Knjižnicu nisu ušli na glavni ulaz, gdje obično ulaze kada dolaze
posuđivati ili vraćati knjige. U Knjižnicu smo ih uveli kroz
dvorišni ulaz, koji je inače rezerviran samo za djelatnike. Kroz
visoki, starinski, kameni hodnik, popeli su se u ”tajne odaje”
i arhive Knjižnice.
Slavonci, kakvi već jesu, topli, veseli, opušteni i prijateljski
nastrojeni, bili su savršena ekipa koja se našla oko stola Tajne
večere. Svi redom gurmani, spremni na nove izazove i avanture,
odmah su se međusobno upoznali i započeli vesele razgovore.
U prostorima Knjižnice dočekala ih je i pozdravila djelatnica
koja im je, kako bi ih uputila i otkrila im nešto novo, ispričala
ponešto o posebnosti same prostorije u kojoj će večerati. Upravo
u toj prostoriji, u ormarima poznatog osječkog gradonačelnika
Hengla, smještena je zavičajna zbirka, najvrjednija zbirka
Knjižnice, kao i Henglov masivan stol i kožna stolica iz koje je
vladao gradom.
U pauzi između jela, kako bi se gosti za stolom još bolje
upoznali i međusobno povezali, napravili smo malu razmjenu
knjiga. Gosti su izvlačili kartice sa imenima te su međusobno
razmjenjivali svoje knjige, upoznavali se, prepričavali anegdote
i davali preporuke.
I ovoga puta naši gosti sa večere nisu otišli praznih ruku. Kao
mali znak pažnje složili smo im paketiće u kojima su se našli
Gardenolo Organic biljni čajevi, vrećica svježe mljevene
talijanske Pascucci kave, mala kuharica izdavača Znanje, te
platnena vrećica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u koju su
mogli spakovati sve svoje poklončiće.
U stvaranju i ove Tajne večere, svojim proizvodima, rado su nam
se pridružili mali i veliki lokalni proizvodači, koji su
prepoznali potencijal organiziranja ovakvih evenata u svojem
gradu. Tako smo i ovoga puta na Tajnoj večeri jeli i pili samo
najbolje. Svježe, domaće i lokalno meso iz mesnica Ravlić,
Filakov baranjsko voće i povrće, erdutska vina Siber, tortu iz
kultne osječke slastičarnice Waldinger i Sokiće od jabuke OPG-a
Šimunović. Sve su to proizvodi vrlo bliski i dragi osječanima i
slavoncima. Povezivanjem svih ovih kvalitetnih proizvoda kroz
jednu ovako lijepu i jedinstvenu gastro priču, stvaramo nešto
novo, te potičemo ljude da se hrane dobro i zdravo, da
razmišljaju što jedu i piju, uživaju u tome, te potiču svoju
lokalnu gastro i eno scenu.
Kada smo prošle godine krenuli sa organizacijom Tajnih večera,
nismo ni razmišljali da bi mogli dogurati do, sada već, pete
Tajne večere. Sretni smo što smo uspjeli napraviti nešto što
nitko do sada u Hrvatskoj nije, organizirati predivnu Tajnu
večeru u Knjižnici!
Ako želite biti dio neke od sljedećih Tajnih večera, pratite
obavijesti na našem službenom Facebook profilu https://web.facebook.com/secretdinnerpartybyfilipa/?fref=ts
, te Instagram profilu https://www.instagram.com/filipaasorko/?hl=en
te nam se javite kada vidite da se u vašem gradu sprema nova
Tajna večera.
Foto: Tomislav Šilovinac