Ovakve i slične aktivnosti imaju ključnu ulogu u stvaranju obogaćenog obrazovnog okruženja te prilika za učenje i stjecanje novih iskustava u razvoju učeničkih kompetencija i stručnosti
Dvije osječke srednje škole, zahvaljujući financijskoj potpori MZO-a, zajednički će istraživati marokansku tradicionalnu kuhinju.
Učenici i nastavnici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Ugostiteljsko-turističke škole u nadolazećim će tjednima marokansku kuhinju istraživati iz umjetničke i kulinarske perspektive. Temeljna ideja projekta je, kroz suradnju i zajedničke aktivnosti učenika i stručnjaka različitih profila, stvoriti dodirne točke njihovih profesija i na taj način omogućiti učenje, stjecanje novih iskustava i kreativno stvaralaštvo.
Točnije, kipari i kuhari će, kroz zajedničke susrete, upoznavati marokansku tradicionalnu kuhinju. Prva radionica koja se održala u utorak u Umjetničkoj školi za glavnu je aktivnost imala izradu tajinea, tradicionalnih marokanskih glinenih posuda za pripremu hrane. Pod stručnim vodstvom nastavnika, kuhari i kipari naučili su što je tajine, proučavali osnovne značajke dizajna ovih posuda te oblikovali i pripremali posude za sljedeće faze produkcije.
Nakon što posude budu dovršene, kroz nekoliko tjedana, timovi će se preseliti u Ugostiteljsku školu, gdje će na kutama i uniformama mrlje od gline zamijeniti mrlje od namirnica. Nastavnici Ugostiteljsko-turističke škole pripremit će kulinarsku radionicu kada će tajinei doista poslužiti svrsi. Kipari i kuhari će pripremati tradicionalna marokanska jela.
U školama ističu kako je projekt ”À la cARTe” poticaj razvijanju projektne i stručne suradnje između dviju škola. Ovakve i slične aktivnosti imaju ključnu ulogu u stvaranju obogaćenog obrazovnog okruženja te prilika za učenje i stjecanje novih iskustava u razvoju učeničkih kompetencija i stručnosti.