Vinum Academicum

Studenti fakulteta u Slavoniji proizvode vrhunska vina, primili brojne nagrade po Europi

Agroklub

Vinogradarski studenti Fakulteta turizma i ruralnog razvoja uzgajaju 12 sorti vinove loze na osam hektara površine, uključujući graševinu, sauvignon blanc, pinot bijeli, pinot sivi, chardonnay, muškat žuti, merlot, pinot crni, zweigelt, cabernet sauvignon i syrah

Vina Zlatne doline, sada poznata pod brendom Vinum Academicum,
nastaju na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi te
predstavljaju izvrsnu vrijednost za novac. Primarno namijenjena
studentskom praktičnom radu u vinogradu i vinskom podrumu, ova
vina otkrivaju vinske tajne kroz iskustvo, piše
Agroklub
.

Požeška Zlatna dolina ima bogatu povijest u vinogradarstvu koja
seže unatrag do Rimljana, a koji su ju nazvali “zlatnom” zbog
visoke kvalitete vina. Doc. dr.sc. Josip Mesić s
Fakulteta istaknuo je tu povijest na predstavljanju novog brenda
Vinum Academicum u zagrebačkom Diwine baru. Čak i nakon filoksera
u 19. stoljeću, ovaj je kraj bio među prvima u Hrvatskoj u obnovi
vinograda po preporukama stručnjaka.

Vinogradarski studenti Fakulteta turizma i ruralnog razvoja
uzgajaju 12 sorti vinove loze na osam hektara površine,
uključujući graševinu, sauvignon blanc, pinot bijeli, pinot sivi,
chardonnay, muškat žuti, merlot, pinot crni, zweigelt, cabernet
sauvignon i syrah. S mentorstvom profesora, stvaraju vrhunska
monosortna vina pod brendom Vinum Academicum.

>> Slavonija i Baranja kao središte vinske kulture u Hrvatskoj: “”Trenutno kod nas nema lošeg vina””

Doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za
razvoj i poslovanje, naglasio je važnost brendiranja vina radi
promocije uspjeha studenata. Dizajn etiketa potpisuje
Vanja Cuculić, inspiriran čuvenim Rudinskim
glavama iz srednjovjekovne Požege.

Na prezentaciji su predstavljene sedam etiketa vina koje su
uparene s malim zalogajima. Sva grožđa uzgojena su na
fakultetskim vinogradima i obrađena u fakultetskom podrumu i
laboratoriju. Studij turizma i enogastronomije postaje sve
popularniji, a studenti su osvojili nagrade na razini EU za
sljubljivanje hrane i vina te sudjeluju u Erasmus programima.

Vina Vinum Academicum nude izvanrednu vrijednost za novac, s
cijenama od pet do devet eura po butelji. Očekuje se svijetla
budućnost za ovaj brend, kako u akademskom, tako i u
enogastronomskom svijetu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari