Nesvakidašnja kreativnost Marka Alilovića koji se trudi uz svako vino upariti novo jelo koje nije dio njegovog menija
Prvog dana veljače Fusion bistro Lulu u osječkoj
Sunčanoj ulici ponovo će biti krcat. Gostuju Iločki podrumi sa
selekcijom arhivskih vina, od kojih će najstarije biti iz 1961.
godine.
A i Marko Alilović, vlasnik Lulua i osječki chef
s najvrjednijim kuharskim referencama (Shanri-la u Jakarti,
Boškinac, Time…), ne sjedi skrštenih ruku, već je kreirao šest
potpuno novih jela koja će premijerno pratiti iločke vinske
dragulje. Ne treba ni spomenuti da su ulaznice za ovu Sunčanu
večeru planule u jedno poslijepodne. Kao što su odmah po objavi,
i to samo putem emailova odaslanih na adrese zainteresiranih za
ovakve događaje, popunjena sva mjesta 8. veljače za gostovanja
kultne pelješko-istarske vinarije Saints Hills (njihov Dingač,
koji je prošle godine u časopisu Wine Enthusiast zavrijedio
fascinantnih 99 bodova na skali do 100, vino je koje je na nekoj
od međunarodnih valorizacija najbolje ikad ocijenjeno hrvatsko
vino!), kao i galopirajuće ljubuške vinarije Milas, 22. veljače.
Prije blagdansko-praznične stanke, u Fusion bistrou Lulu već su
gostovali Slavko Kalazić, Ivan Kosovec, Ljubo Kunjašić, Korta
Katarina, Filip Baraka, Vinarija Antunović, Brid i Divina –
garažisti iz Omiša i Splita, David Štampar, Ivan Ipša, Ivica
Matošević i Dimitri Brečević iz Piquentuma. I uvijek je priča
bila ista, tjednima ranije, odmah po objavi informacije, sva
mjesta bi se odmah razgrabila i Sunčane večere su prolazile u
euforičnom ozračju.
Uz odabir vrhunskih vinarija, od kojih većina po izboru
Željka Garmaza, autora osam vinskih knjiga
objedinjenih nazivom Vinske priče, prvi put uopće gostuje u
Osijeku, popularnosti Sunčanih večera umnogome doprinosi i
nesvakidašnja kreativnost Marka Alilovića koji se trudi uz svako
vino upariti novo jelo koje nije dio njegovog menija, a nije ga
već ranije koristio na nekoj prethodnoj degustaciji. Zvuči
impresivno, u prvih 11 Sunčanih večera, Marko je iznjedrio 70
različitih recepata koji su prvi put uopće u njegovoj kreaciji
predstavljeni javnosti.
Osječki enofili i foodiji su, izgleda, došli na svoje. I
prepoznali “ono nešto” zbog čega svoj grad konačno doživljavaju
eno-gastro središtem Hrvatske!