ostvario (američki) san

Hrvoje Vila: Prvi pokretni ulični prodavač hot-doga u Osijeku, ali i u Hrvatskoj

Ostvario je svoj san i donio dašak Amerike na osječke ulice

Teško je zamislivo kod Rondela velikana, ali i na Trgu slobode ne zapaziti crveno-crni pult-bicikl Osječanina Hrvoja Vile. Više od dvije godine on ostvaruje svoj san prodavajući hot-dog na američki način i može se pohvaliti da je vlasnik prvog i jedinog pokretnog ugostiteljskog objekta za prodaju hrenovki i kobasica na ulici u cijeloj Hrvatskoj!

Mnogi će Hrvoja prepoznati po njegovu nadimku Big H, no kako ga god i kad god ga zvali, on će vam ponuditi hot-dog kakav viđamo u američkim filmovima. Upravo je gledajući i ranije takve scene sanjao o tome da i on Osječanima ponudi takvo što, a san ovog, inače po struci strojarskog tehničara, ostvario se odlaskom iz osječke Šećerane.

Prženi luk, kupus…

“Da se ta osječka tvornica nije zatvorila, nikada se ne bih našao u ovom ugostiteljskom poslu. Kao strojarski tehničar još 1994. zaposlio sam se u Šećerani i tamo krenuo od najnižih poslova do, naposljetku, onih u upravljanju procesima proizvodnje. Među posljednjima sam i ostao, ali bilo je jasno da nakon zatvaranja Šećerane moram tražiti drugi posao. Sjeo sam sa suprugom Almom i shvatio da je bolje okušati se i kao privatnik nego ostati nezaposlen. Moj je otac bio u strašnom strahu, smatrao je da je to jako velika nesigurnost, ali ja sam imao kćer na studiju u Zagrebu i znao sam da se raditi mora. A san mi je godinama bio imati pokretnu prodaju hot-doga koju sam uvijek s čežnjom gledao u američkim filmovima. Stoga je odluka odmah pala na kobasice i hot-dog pa nikakve palačinke, hamburgeri ili pizze nisu dolazili u obzir. Uz pomoć dobrih ljudi prošli smo s poslovnim  planom i prije točno dvije godine, odnosno u rujnu 2021., avantura je krenula”, priča Hrvoje kod kojeg su već brojni kušali hot-dog s raznim neobičnim dodatcima poput prženog hrskavog luka, pečenom slaninom, a u ovim hladnim danima i – kupusom!

Iako kao pokretni prodavač smije, a što je ugovorio s Gradom, biti na bilo kojoj površini u gradu, dvije spomenute lokacije Hrvoju su najatraktivnije, kako zbog blizine srednjih škola, tako i najveće frekvencije. Uz to, kaže kako katkad prima narudžbe i za urede, ali i za proslave rođendana, godišnjica i raznih obljetnica. Uz spomenute delicije sa vrlo zanimljivim dodatcima, tu je i rakija “to go”, ali i razna druga iznenađenja. Jedini je uvjet, kaže, pravovremena narudžba.

Pustolovina koja traje

Zanimljivo je da je, prisjeća se Hrvoje, jedno od težih situacija prilikom pokretanja ovoga posla bila nabavka bicikla-pečenjarnice.

“Za bicikl je prva ideja bila nabavka iz Kine. Našli smo jedan sjajan bicikl sa solarnim panelima, ali je ispalo da mu nakon carine i poreza cijena raste za 130 posto. Onda smo našli jednu poljsku tvrtku te mi je bicikl izravno dovezao jedan gospodin iz Poljske. Malo smo ga još sredili, roštilj je na plinsku bocu, a ima i hladnjak na akumulator te spremnik s vodom za pranje”, otkriva Hrvoje i dodaje da je, nakon što se potpuno opremio, krenuo u neobičnu pustolovinu u kojoj od početka ima potporu supruge zbog koje je, kaže, bicikl crveno-crne boje.

Naime, supruga je strastvena navijačica FC Milan. Nadimak je, priča, odabrao zbog mogućeg širenja franšize te stoga zvučnoga naziva, a sada ga već brojni dobro znaju. Stoga nije niti razmišljao, primjerice, ljeti poći put mora, već se stacionira kraj Kopike i provoza promenadom, a na svaki poziv, uzvik ili mahanje obvezno će stati i poslužiti narudžbu. Bude tu i stranaca, konkretno američkih turista koji ga nerijetko pitaju je li to doista isto ono što imaju na svojim ulicama. Odgovor je, naravno, potvrdan, baš kao I na pitanje može li se od uličnog prodavanja na pokrentom štandu zaraditi pristojna plaća.

“Zarada varira od mjeseca do mjeseca, ali na kraju godine, kada se sve zbroji, bude to jedna pristojna mjesečna plaća. Mi u kući ne osjetimo da nam nešto nedostaje, a posebno smo ponosni što smo uspjeli pomoći kćeri da završi studij u Zagrebu. Svim ljudima koji razmišljaju o ulasku u privatan posao rekao bih da samo hrabro krenu jer gdje god pokucaju, od Grada do Županije i ostalih stručnih službi, dobit će podršku i pomoć. Ne strahujte, već ako se nađete u naizgled bezizlaznoj situaciji, ostvarite svoje snove kao što sam to učinio ja i nisam požalio”, zaključuje Hrvoje koji je do 8. siječnja uzeo mali godišnji odmor. Ali početkom novoga polugodišta eto ga opet na istome mjestu!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari