Zadnjeg vikenda listopada

Sudjelovalo 33 izviđača na Susretu izviđačkih voditelja i volontera Regije Istok

PR

Naziv Susreta glasio je ''Mali krug – velikih izviđača Regije Istok'', dok je cilj Susreta bilo povećanje povezanosti izviđačkih udruga i interesa za zajedničke aktivnosti u regiji Istok

Zadnjega vikenda u listopadu (28. i 29. listopada), u organizaciji Izviđačkog kluba Javor Osijek, kao izvršnog organizatora nacionalne aktivnosti Saveza izviđača Hrvatske, održan je Susret izviđačkih voditelja i volontera Regije Istok.

Na susretu sudjelovalo je sljedećih 33 izviđača iz izviđačkih udruga:

  • Udruga izviđača ”Slavonski hrast”, Osijek (3)
  • Izviđački klub ”Javor”, Osijek (uključeni volonteri) (15)
  • Udruga katoličkih izviđača ”Jarmina”, Jarmina (8)
  • Udruga izviđača porječana ”Mihaljevica”, Slavonski Šamac (4)
  • Odred izviđača ”Suncokret”, Čepin (3).

Naziv Susreta glasio je ”Mali krug – velikih izviđača Regije Istok”, dok je cilj Susreta bilo povećanje povezanosti izviđačkih udruga i interesa za zajedničke aktivnosti u regiji Istok.

Susret se održavao dva dana. Prvi je dan organiziran u Osijeku (u prostorijama IK Javor Osijek), dok je drugi dan realiziran u Bizovcu na otvorenom u prostoru Seoskog turizma Sudar.

Sudionici – voditelji udruga imali su prilike poslušati predavanje o SWOT analizi koje je pripremila mr. sc. Jadranka Kokolari te su kao vježbu napravili prvu analizu prednosti i nedostataka, te prilika i prijetnji na području Izviđačke Regije Istok.

Zanimljivo predavanje i radionica na temu važnosti prehrani u prirodi održala je magistra nutricionizma Ivana Sović. Sudionici su se upoznali s potrošnjom energije i hrani kao gorivu za naše tijelo, principom zdravog tanjura i vremenskom crtom prehrane kroz dan. Aktivnost je ”začinjena” natjecanjem ”Burek može uvijek” u organizaciji Monike Feher.

Nakon pauze, uslijedilo je predstavljanje rezultata projekta ”Izviđački hod za bolji svijet” (Erasmus+) koji je realizirao IK Javor Osijek tijekom 2023. te vježbe izrade planova za izviđačke aktivnosti i dopuna Vodiča za rad s mladima koji je objavljen na web stranici  kao jedan od rezultata projekta.

Sudionici imali su priliku ”otići u prošlost” pa se ”vratiti u budućnost” kako bi napravili razne scenarije razvoja izviđaštva Regije Istok. Prije ”vremenskih skokova” Monika Feher prisutnima je prezentirala važnost fizičke aktivnosti i igre za razvoj mozga djece i povezala važnost izviđačkih aktivnosti za tjelesni i umni razvoj svakog djeteta (važne crtice s predavanja prof. dr.sc. Ranka Rajovića o NTC Sustavu učenja na kojemu je u ime IK Javor Osijek sudjelovala 26. listopada).

U večernjim satima sudionici su pokazali svoju kreativnost i spremnost izviđačkih voditelja za odlične primjere zabavnih i kreativnih voditelja te su napravili, uz izviđačku pjesmu, pokrete za zabavnu tjelovježbu koja nam je svima izuzetno potrebna.

Drugi dan Susreta bio je usmjeren na Smjernice jačanja izviđačke Regije Istok, na promišljanje o prednostima i nedostatcima Regionalnog izviđačkog saveza izviđača (pet slavonsko-baranjskih županija) te na izradu planova zajedničkih aktivnosti u 2024. godini.

Nakon evaluacije Susreta, uslijedile su aktivnosti relaksacije, rekreacije, svirke i pjesme s kojima je i završen ovogodišnji Susret voditelj Regije Istok.

Organizatori zahvaljuju svim volonterima IK Javor Osijek koji su pripremili i realizirali ovogodišnji Susret voditelja Regije Istok. Hvala i vodstvu Saveza izviđačka Hrvatske na izboru i povjerenju koje je izvršni organizator nacionalne aktivnosti dobio.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari