pouring tehnika

Osječanki za slikanje ne trebaju kistovi: Vanjino razlijevanje boja oduševilo europske galeriste

Vanja Zanze

Samouka u tzv. Pouring tehnici Vanja je sudjelovala na brojnim izložbama

Dok će za izradu slike s motivom prirode, portreta ili bilo kojim drugim slikari precizno koristiti kist, pazeći pritom da im se boje ne razliju po platnu, osječka samouka umjetnica Vanja Zanze nastojat će da joj se što više boje prelije po površini namijenjenoj za slikanje.

Ova jedinstvena i u Hrvatskoj prva slikarica fluidnom akrilnom tehnikom (pouring) trenutno izlaže dvije svoje slike u prestižnoj Golden duck gallery u Budimpešti, a iza nje brojne su inozemne izložbe i to po pozivu renomiranih svjetskih umjetnika.

Budimpešta, Madrid, Milano…

“Poziv mi je stigao iz Amerike gdje sam prošle godine na online natječaju osvojila Talent art price. Nakon što su mi javili za budimpeštansku izložbu u travnju, odmah sam, naravno, htjela sudjelovati, no nije bilo dovoljno prostora pa sam ušla u odabir za drugo izlaganje, a što je održano prije nekoliko dana. Zanimljivo je da je slike odabirao “blind jury” i to bez imena umjetnika i ja sam imala čast ovaj put biti među brojnim umjetnicima iz cijeloga svijeta jedina iz Hrvatske, a kako je broj slika ovisio o bodovima, dobila sam od najviše moguće tri, poslati dvije slike. Ondje će stajati mjesec dana, a izložba je prodajna”, pojašnjava ova 56-godišnja Osječanka, inače dugogodišnja odgojiteljica u Dječjem vrtiću Osijek, a koja se prije pet godina zaljubila u pouring tehniku te je svoje slike izlagala i u Galeriji Azur Madrid u Španjolskoj, virtualno i u Milanu u tamošnjoj M.A.D.S. Artgallery, dok je na mrežnoj stranici Vijuga  dobila je nagradu The best artist od 2020. u ženskoj konkurenciji. Njezine slike mogle su se pogledati i na izložbama  u Nedelišću te u Zagrebu gdje je izlagala slike u tehnici mix media, a svoju premijeru imala je još davne 2018. godine u donjogradskoj Caffeteriji. Imala je, kaže i brojne druge ponude, no kotizacija za sudjelovanje vrlo je skupa i rijetko koja europska galerija, reći će, nudi mogućnost izlaganja umjetnina besplatno.

A ova naizgled jednostavna tehnika razlijevanja boja na platnu, pojašnjava Vanja, zapravo je vrlo zahtjevna i razlikuje se od svih ostalih slikarskih tehnika. Razlijevanje je kontrolirano kako bi, kaže, postigla određene motive, a da bi to postigla koristi dva do tri načina razlijevanja. Nerijetko, priznaje, boja teče na sve strane, a ono što razlikuje ovu od svih ostalih slikarskih tehnika jest i to što se slika mora završiti nakon što je jednom započeta.

Glazbene slike

“Oni koji rade kistom mogu sliku raditi nekoliko dana i popravljati što žele. Na mojim slikama nema popravaka i moram dobro voditi računa da iz prve napravim ono što sam naumila. Kontrolirano razlijevanje boja sama sam učila dva mjeseca i nakon toga sam počela izrađivati slike s kojima sam stvarno bila zadovoljna. Jedna od prvih bila je velika slika svemirskih tijela, a doista je vrlo teško postići da planete ostanu okrugle. Moje jesu, jer ne znam niti sama kako, ali ta tehnika išla mi je od ruke odmah čim sam se za nju interesirala”, prisjeća se Vanja koja se sama učila tehnici pomoću raznih video isječaka na Youtubeu i to uglavnom inozemnih, jer kod nas u Hrvatskoj toga nema.

Zanimljivo je da su Vanju kontaktirali brojni slikari tražeći različite savjete poput sušenja slike i održavanja izvornih boja, a ona kaže kako im je svima bila spremna pomoći u svemu što zna. A zna, kaže, brojne načine izlijevanja poput dutch pour, kiss pour, waterfall pour, puddle pour, flip cup, open cup i brojne druge. Pomoću njih pravi i portrete pa iako nisu precizni kao oni crtani olovkom, Vanja kaže da su vrlo zanimljivi. Jedan je završio kod jedne hrvatske glazbenice čiji su prijatelji i poznanici oduševljeni! Ono na što je posebno ponosna je kolekcija slika koju je nazvala prema najvećim svjetskim hitovima i to onima koje je voljela i voli slušati.

“Dok sam, primjerice, slikala “Dancing queen”, zamišljala sam kako bi ta glazba izgledala da je slika! Imam tako i “Wicked game” “Bohemian rapsody” i zanimljivo je što točno znam što želim i koje bi boje išle uz određenu pjesmu. Uz to, inspiracija su mi i valovi i cvijeće i doista nema toga što ne bih voljela naslikati”, zaključit će Vanja kojoj je želja otvoriti izložbu u njezinu gradu i svojim sugrađanima te svima koji to žele pokazati neke od oko 400-tinjak slika koliko ih je napravila u proteklih pet godina.

S obzirom na ljubav prema pouringu, nema sumnje da će ih biti još puno, kao i to da će se za ovu osječku umjetnicu još itekako čuti. Inače, trenutno je slike moguće pogledati na Facebooku i Instagramu (mix.art_vanja)  te na njezinoj web stranici, dok na Tik Toku ima respektabilnih oko 80 tisuća pratitelja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari