Aspirin se inače često koristi kao lijek za razrjeđivanje krvi i ublažavanje simptoma prehlade ili gripe
Jeste li čuli za ajvar s aspirinom? To nije neki TikTok izazov,
već stvarna praksa koju koriste iskusne domaćice, piše net.hr.
Dodavanje aspirina u zimnicu nije novost i traje već nekoliko
godina. Domaćice ga dodaju povrću zajedno sa šećerom, octom i
solju kako bi salata bila čvrsta i očuvala boju, posebno tokom
zimskih dana. Nutricionistica Ana Banduka
Todorović je nedavno u emisiji “Jutru” objasnila zašto
se koristi ovakav neobičan recept.
“Starije domaćice znaju da ako dodaju aspirin povrću, ono će
zadržati čvrstoću, očuvati boju i biti postojanije. Dodavanjem se
pojačava antibakterijsko djelovanje. Međutim, imamo
kontraindikacije – kada razmotrimo koja je to količina aspirina,
on će doći do određenih dijelova tijela, a to je lijek koji se ne
smije tek tako koristiti”, upozorava Ana.
Aspirin se inače često koristi kao lijek za razrjeđivanje krvi i
ublažavanje simptoma prehlade ili gripe.
“Međutim, važno je napomenuti da osobe koje imaju čir na želucu
ili problema s bubrezima trebaju biti oprezne pri upotrebi
aspirina”, dodaje nutricionistica dodajući kako ovakav način
pripreme zimnice nije tako čest, ali se koristi u nekim
domaćinstvima.
Kako svaki lijek ima svoj rok upotrebe, pitanje je kako to može
utjecati na sigurnost i jestivost ovog tradicionalnog jela.
“On će utjecati na povrće, na organizam neće. Ali, osobe koje
imaju zdravstvene tegobe trebaju biti oprezne”, upozorila je.
S obzirom na to da aspirin nije preporučen djeci mlađoj od 12
godina, postavlja se pitanje smiju li djeca konzumirati ajvar
pripremljen na ovaj način. Nutricionistica preporučuje oprez i
ističe da bi bilo bolje da djeca izbjegavaju ovakav ajvar kako bi
se spriječile potencijalne neželjene reakcije. Umjesto aspirina,
standardni način pripreme zimnice uključuje korištenje limunske
kiseline, octa, šećera i soli kako bi zimnica duže trajala.