Projekt NEWAVES

AUKOS s partnerima iz četiriju europskih zemalja razvija novu digitalnu radijsku platformu

PR

Projekt NEWAVES službeno je započeo u lipnju i traje 24 mjeseca, odnosno do lipnja 2025., a osmišljen je kao mreža za razmjenu najboljih praksi među lokalnim radijskim postajama, novinarima i komunikacijskim stručnjacima

U portugalskom je gradu Guarda 20. i 21. rujna održan kick-offmeeting u okviru međunarodnog projekta NEWAVES koji okuplja partnere i sudionike iz četiriju europskih zemalja: Portugala, Sjeverne Makedonije, Slovačke i Hrvatske. Riječ je o projektu koji predstavlja suradničko udruženje za oporavak radija i jačanje medija zajednice na slabije naseljenim područjima (NEWAVES – Collaborative Alliance for Radio Recovery and Boostof Community News Media in Low-density Territories), a koji je financiran programskim okvirom Europske komisije za podršku kulturi i audiovizualnom sektoru Kreativna Europa (Creative Europe Programme – CREA).

NEWAVES projekt dobiven je putem natječaja Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (European Education and Executive Agency – EACEA), a ukupne je vrijednosti 916.315,90 eura, od kojih je 733.052,72 eura sufinancirano sredstvima Europske unije.

U projektu sudjeluje ukupno osam partnera – četiri visokoškolske institucije i četiri medijske kuće, po jedna iz svake države. Nositelj je projekta InstitutoPolitecnico da Guarda (Portugal), a partneri su: Radio AltitudeGuardaSociedade de ComunicaçãoLda (Portugal), Trgovsko radiodifuzno društvo Radio Kanal 77 DOOEL (Sjeverna Makedonija), GoceDelčev State University Štip (Sjeverna Makedonija), TrencianskaUniverzita Alexandra Dubceka v Trencine (Slovačka), Rozhlas a televízia Slovenska (Slovačka), Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku te, kao pridruženi partner, Hrvatski radio – Radio Osijek.

Projekt NEWAVES službeno je započeo u lipnju i traje 24 mjeseca, odnosno do lipnja 2025., a osmišljen je kao mreža za razmjenu najboljih praksi među lokalnim radijskim postajama, novinarima i komunikacijskim stručnjacima. Pružajući mogućnost lokalnim postajama diljem Europe pridružiti se mreži podrške, NEWAVES razvija prekograničnu i međusektorsku zajednicu koja će surađivati i imati pristup različitim alatima i resursima, uključujući digitalnu platformu za distribuciju radijskog programa u različitim žanrovima.

Platforma sadržavat ćr materijale koje će proizvesti svaka od uključenih lokalnih radijskih postaja, dajući im pristup i promovirajući protok širokog spektra europskih (tzv. glokalnih) sadržaja, poboljšavajući ono što mogu ponuditi svojim slušateljima i jačajući njihovu konkurentnost. Projektom implementirat će se centar za prijenos znanja za radijski sektor na lokalnoj razini te usavršavanje profesionalnih vještina novinara i medijskih djelatnika.

Kako bi se postigli navedeni ciljevi, NEWAVES omogućit će osposobljavanje sadašnjih i budućih komunikacijskih stručnjaka i studenata putem fizičkih i online programa mobilnosti, kao i programa tečaja e-učenja kao odgovora na specifične potrebe lokalnih radija. Program bit će realiziran provedbom radionica za koje je zajednički osmišljen sadržaj. Materijal će nakon evaluacije biti dostupan na platformi te će time NEWAVES aktivno doprinijeti kvalitetnom i pouzdanom radijskom novinarstvu.

Dvodnevni kick-offmeeting okupio je dvadesetak sudionika projekta, a u ime domaćina pozdravio ih je Manuel Antonio BritesSalgado, dopredsjednik Upravljačkog odbora InstitutoPolitecnico da Guarda. Tijekom dva dana sudionici rezimirali su aktivnosti koje su realizirane u prva tri mjeseca te dogovorili detaljne korake i buduće aktivnosti u okviru četiri tzv. radna paketa koji obuhvaćaju upravljačke i koordinacijske aktivnosti, razvoj digitalne platforme zajedno s uključenim pripremama i predradnjama, program treninga za medijske djelatnike četiriju zemalja te diseminacijski i komunikacijski plan projekta.

U sklopu sastanka sudionici posjetili su i lokalitet Passadicos do Mondego u sklopu Parka prirode Serra de Estrela, smještenog nedaleko Guarde koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Uz planirane online sastanke, tijekom trajanja projekta održat će se još četiri fizička sastanka, a sljedeći je u ožujku 2024. u Štipu (Sjeverna Makedonija).

Na početnom sastanku u Guardiu u ime Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku sudjelovalo je troje nastavnika s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment – dr. sc. Snježana Barić-Šelmić, izv. prof. dr. sc. Marina Đukić i predavač Tomislav Levak. Uz njih, na osječkoj Akademiji u provedbi i realizaciji ovoga projekta sudjeluju dr. sc. Antonija Matić i Kristina Vinković iz Ureda za znanost, umjetnost, programe, projekte EU i međuinstitucijsku suradnju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari