Kapljica onda kaplje po prizemnom i pčela osjeti da je to nešto slatko, nakon čega dođe, usiše i donese u košnicu
Ako izgleda kao med, miriše kao med, onda mora i biti med. E to i
ne mora biti tako. Pčele donose i druge ljekovite pripravke, a
jedan je od najpopularnijih medun – poznati saveznik u jačanju
imuniteta.
Sve počinje i završava u košnicama. Skupina pčela izdvaja se i
odlazi u izvidnicu.
“One imaju orijentacioni ples i pri izlasku na košnice, na
takozvanom letu, orijentacioni plesu i na osnovu tog
orijentacionog plesa, sve letačice kreću u onom smjeru, gdje te
pčele koje plešu pokazuju”, govori pčelar i vlasnik OPG-a u
Fužinama Filip Lacković za
Danas.hr.
Donose kapljice, ali među njima nisu samo one nektarnog porijekla
od kojih nastaje med, već donose i one životinjskog porijekla, a
od njih se dobiva medun.
“Jelina uš nametnik je na jeli. I ona crpi sokove iz Jele, a
sokovi idu iz zemlje i da bi jela egzistirala i normalno šećere,
ta mala jelina uš prerađuje šećere, u obliku kapljice”,
objašnjava Lacković.
I upravo se zato zove medun ili medna rosa. Kapljica onda kaplje
po prizemnom i pčela osjeti da je to nešto slatko, nakon čega
dođe, usiše i donese u košnicu.
A iz košnice u teglice! U Fužinama na Medun festu na svakom
se koraku prodavalo zdravlje. Da je sve popularniji imuno
pripavak s dodatkom peludi i propolisa primijetila je vlasnica
OPG-a u Liču, Jelena Milošević.
“Isto tako, naš tradicionalni proizvod, med s dodatkom borovih
iglica, poznat je oduvijek za kašalj. Davno se to radilo sa
šećerom, ali mi smo poboljšali tu recepturu pa radimo s medom”,
dodaje.
Ako se u njoj pojavi nešto nalik “knedli”, to je znak da nije
patvoreni med. Nema na čemu!