bez njih danas ne možemo

Kutak za bebe: Neke zanimljivosti iz povijesti pelena

Pexels

Trebalo je cijelo jedno stoljeće da tkanina bude zaštićena plastičnim hlačama koje bi sprečavale curenje sadržaja

Sve ima svoju povijest, ali jeste li kad razmišljali o povijesti pelena za bebe? Znate li da u nekim kulturama bebe uopće ne nose pelene, već ih roditelji puštaju da se kreću otvoreno i slobodno – što je bolje gledajući s perspektive da se bebe ne moraju sjediti u vlastitom otpadu ili urinu, a nema straha ni od pelenskog osipa.

Pelene u različitim kulturama

Različite kulture u različitim vremenskim uvjetima su se na različite načine nosile sa skupljanjem bebinog otpada, ali zanimljivo je proučiti sva ta snalaženja kroz povijest, pa sve do izuma jednokratnih pelena koji se dogodio 1940-ih, a koje koristimo danas. Iako ni sada nismo na vrhuncu evolucije zbog utjecaja na okoliš ovolike količine otpada.

Ne postoji jedinstvena povijest pelena, kao što ne postoji jedinstvena povijest bilo čega što se paralelno razvijalo u različitim dijelovima svijeta. U Japanu bi roditelji koristili stare kimono koje bi oblikovali kao pelene, a u Kini su djeci pravili proreze u odjeći kako bi lakše obavljali nuždu.

Svojedobno, drevne pelene za bebe bile su sastavljene od trave i zečje kože. Kad napravimo veliki povijesni skok do 1800ih godina (što je bilo u srednjem vijeku ne želimo uopće razmišljati), u dijelu svijeta koji je bio industrijaliziran, počele su se koristiti zategnutu tkaninu oko beba kako bi zaštitili namještaj i unutrašnjost kuće. Sistem je napredovao korištenjem sigurnosnih igala za pričvrstiti tkaninu, ali opet bi često procurilo.

FOTO: Pexels

Trebalo je cijelo jedno stoljeće da tkanina bude zaštićena plastičnim hlačama koje bi sprečavale curenje sadržaja. Tek 1942., u Švedskoj, proizvele su se prve jednokratne pelene, a Jonson & Jonson je službeno prva tvrtka koja je počela proizvoditi jednokratne pelene. Takve možete  nabaviti  – dobro, malo naprednije, u ktc-u gdje  imate  široku ponudu pelena na sniženju, sve Pampers pelene na 25 %, što će vam svakako napraviti značajnu uštedu.

Rođenje Pampersa

A vjerojatno najpoznatija marka pelena danas nastala je 1961. Radi se naravno o Pampersu, koji je postao sinonim za pelene. Motivacija za nastajanje konkretno ovih pelena bila je napraviti nešto udobno za unuka.

Kad usporedimo razvoj pelena sa razvojem ostalih izuma, čini se da je ovo išlo prilično sporo. Primjerice, lateralna traka za opetovano lijepljenje pelena izumljena je tek 1970ih. Ali s obzirom na korisnost, pelene su jedan od najvećih izuma.

Naše bake (i često majke) koristile su platnene pelene, i teško je uopće zamisliti kako bi prali sve te pelene, i to nekoliko puta dnevno. Ipak, devedesetih su se ponovno počele vraćati. Ranih 2000ih došlo je do pokretanja čak nekoliko firmi za proizvodnju platnenih pelena. 

Posebna komunikacija s bebom

FOTO: Pexels

Da se malo vratimo u eru prije korištenja pelena, postoji fenomen zvan eliminacijska komunikacija. Majke bi tražile signale kod svojih beba da njihovo dijete treba ispustiti otpad, te bi ih držale iznad kante ili prostora gdje mogu ispustiti otpad. Roditelji bi koristili svojevrsne zviždaljke kako bi komunicirali sa svojom bebom, koja bi ih na svoj način obavijestila da mora na WC.

To je svakako intuitivno naprednije od onoga što imamo danas, kad je i dijete koje komunicira teško odviknuti od nošenja pelena. Zato neki roditelji i danas vjeruju da možemo jako malu bebu odviknuti od nošenja pelena. Naravno, ako naučimo dobro komunicirati s njom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari