Osječki dvojac

Priča o Izabeli i Dinku Pleši, osnivačima Kognitivne Muze: ”Naše misli nisu činjenice!”

Marina Vojnović

U svom su radu usmjereni prema svima onima koje zanima otkrivanje sebe, odnosno bolje razumijevanje vlastitog unutarnjeg svijeta, svojih misli, osjećaja i obrazaca ponašanja te postizanje veće samosvijesti i otkrivanje svojih potencijala

Izabela (edukantica psihoterapije) i Dinko Pleša (magistar psihologije te edukant bihevioralno-kognitivne terapije i Gottmanovog instituta za terapiju parova) Osječani su koji stoje iza sve popularnijeg Instagram profila zanimljivog naziva – Kognitivna Muza. Ideju za njegovo osnivanje razvili su sredinom 2020. godine, odnosno u razdoblju u kojemu je pandemija koronavirusa pokrenula jedan potpuno novi način življenja, a s njime i nove izazove po pitanju mentalnog zdravlja kao što su veća usamljenost i otuđenost te povećana razina stresa i anksioznosti zbog novonastale neizvjesnosti.

”Odlučili smo iskoristiti taj neočekivani ”višak” vremena provedenog unutar svoja četiri zida tako da smo se počeli međusobno propitivati, istraživati i educirati po pitanju očuvanja mentalnog zdravlja, a zatim smo ubrzo sve naše misli, iskustva i znanja počeli dijeliti putem našeg Instagram profila. S vremenom, naša je mala internetska zajednica počela pokazivati sve veći interes za teme o kojima smo pisali, pa smo relativno brzo i uspješno stvorili čvrste temelje za daljnji rad i širenje ideja”, ističe par.

Glavni su ciljevi osnivanja Kognitivne Muze micanje brige o mentalnom zdravlju iz sfere tabua, poticanje ljudi na aktivnije promišljanje u smjeru osobnog rasta i razvoja, pružanje pomoći ljudima u vođenju zadovoljnog i ispunjenog života i ostvarivanju svih svojih potencijala te pomaganje pri uklanjanju prepreka koje im stoje na putu prema ostvarenju tih ciljeva.

”Primarno je obilježje svih naših ciljeva bilo i ostalo, poput muza (boginja iz grčke mitologije), inspirirati ljude da naprave značajne promjene i ostvare napretke, ponajprije u psihičkom smislu. S druge strane, riječ ”kognitivno” u psihologiji odnosi se na spoznaju, znanje i psihičke procese. Iako do sada nespojiva, jako nam se svidjela takva kombinacija riječi kojom vjerujemo da smo uspjeli izraziti upravo ono što želimo postići. Ukratko, glavni nam je cilj da svaka osoba i svaki par postanu najbolja verzija sebe koja mogu postati”, konstatiraju Izabela i Dinko.

FOTO: Marina Vojnović

Kognitivna Muza tako je prvi profil namijenjen osobnom rastu i razvoju u Hrvatskoj, s naglaskom na partnerskim odnosima. Međutim, par je na njemu do sada pisao i o komunikacijskim vještinama, postavljanju osobnih granica, lokusima kontrole, važnosti bijega iz zone udobnosti, identitetu, mentalitetu, balansiranom životu, razvijanju i mijenjanju navika, nošenju sa stresom, ”burnoutu”, ”overthinkingu”, anksioznosti, povećanju motivacije, samorefleksiji, zahvalnosti, ”mindfulnessu” i ostalim sličnim temama.

U svom su radu, stoga, usmjereni prema svima onima koje zanima otkrivanje sebe, odnosno bolje razumijevanje vlastitog unutarnjeg svijeta, svojih misli, osjećaja i obrazaca ponašanja te postizanje veće samosvijesti i otkrivanje svojih potencijala.

”Usmjeravamo se prema svima koji su spremni napraviti određenu promjenu u svom životu, a ne znaju odakle početi, ne usude se na to ”putovanje” krenuti sami, ili jednostavno traže ”mentora” i partnera koji će im u tome pomoći”, navode.

Iz svoje perspektive i dosadašnjeg rada, uočili su kako se parovi najčešće suočavaju s gubitkom strasti i početne zaljubljenosti te nekvalitetnom međusobnom komunikacijom. Zbog navedenih se razloga počinju sve više emocionalno (a s vremenom i fizički) udaljavati te si međusobno zamjerati stvari koje si prije ne bi, ili barem ne toliko često i intenzivno. Osim toga, stvara se određeni prijezir prema partneru te manjak poštovanja i povjerenja, pa se parovi nađu u tzv. negativnom sentimentu unutar kojega su više usmjereni na negativne, a manje na pozitivne stavke odnosa.

”Najčešći su razlozi zbog kojih nam ljudi dolaze na individualno savjetovanje  anksiozne misli, panični napadi te želja za boljim spoznavanjem sebe, tj. osobnim rastom i razvojem”, dodaju Izabela i Dinko.

FOTO: Marina Vojnović

Inspiraciju za svoj rad ponajprije crpe iz svog ljubavnog odnosa koji traje već 12 godina, ali i iz stručne literature i raznih edukacija koje im pomažu da se neprestano usavršavaju. Međutim, kada je riječ o njihovim najsnažnijim utjecajima i svojevrsnim uzorima, spominju autore kao što su JuliaJohn GottmanEsther Perel, Gabor Mate, Brene Brown, Helen Fisher, Viktor Frankl i Irvin Yalom.

Također, do sada predstavili su i svoj prvi i zasad jedini fizički proizvod – društvenu igru (kartice) za ljubavne parove pod nazivom ”U idućih tjedan dana”.

”Riječ je o igri za parove koju čini set od 52 kartice s pitanjima i izazovima osmišljenim za igru kroz cijelu godinu. Svaki se tjedan izvlači jedna kartica – par prvo odgovara na pitanje, a zatim kroz tjedan obavlja izazov koji je tematski povezan s pitanjem. Pitanje koje se nalazi na prednjoj strani otvorit će razgovor, a potom i navesti osobe da se zamisle, zapitaju, maštaju, razmisle o svojim snovima, prisjete se nekih lijepih zajedničkih uspomena i bolje se upoznaju. Nakon toga, trebaju okrenuti karticu i pročitati izazov koji započinje rečenicom ”U idućih tjedan dana…”. Izazov je tu da poveže par. On će na vrlo kreativne načine tražiti od para da probiru kroz svoje vještine i sposobnosti, pokažu jedno drugome da im je stalo i poigraju se jedno s drugim. Izazov je osmišljen tako da iz partnera izvuče ono najbolje, odnosno ono što su pokazivali jedno drugome dok su se zavodili”, opisuju Izabela i Dinko.

FOTO: Instagram/Kognitivna Muza

Uz sve navedeno, snimaju i podcast u kojemu promišljaju o važnim pitanjima vezanim uz konstruktivne prepirke u vezama, povjerenje i iskrenost među partnerima, emocionalno nasilje u partnerskim odnosima, seksualnost, suprotnosti između partnera, pokazatelje lošeg partnerskog odnosa te razloge prevare u partnerskim odnosima.

”Podcast objavljujemo s vremena na vrijeme, bez unaprijed određenog vremenskog razmaka, tako da nam je trenutno teško reći kada ćemo objaviti sljedeći i o čemu će točno u njemu biti riječ. Naš je savjet da se svi kojima se ovakve teme čine zanimljivima pretplate na naš Youtube kanal kako bi mogli lakše pratiti sadržaje koje budemo ubuduće objavljivali”, govore.

U budućnosti planiraju nastaviti raditi sa svime onime što su i do sada, ali i pokrenuti neke nove priče i ideje o kojima za sada ne žele javno govoriti dok za to ne dođe pravo vrijeme.

”Svakako je u bliskoj budućnosti u planu i širenje tima Kognitivne Muze jer nas dvoje sve teže uspijevamo pohvatati sve obveze, ideje i planove koje imamo, a imamo ih mnogo”, kažu.

FOTO: Marina Vojnović

U konačnici, ostavljaju i poruku parovima i ljudima koji se suočavaju s bilo kakvim mentalnim izazovima.

”Psihološki nas izazovi ne čine slabima ili oštećenima, već nam daju priliku da se suočimo s njima te dokažemo svoju snagu i sposobnosti. Koliko god nam se nekad nešto činilo kao bezizlazna situacija, dobro je podsjetiti se na to da će i to uskoro proći. Za kraj, jedna je od nama najdražih ”mantri” koju s našim klijentima redovno podijelimo: ”Naše misli nisu činjenice!”. U prijevodu, ne vjerujte svemu što pomislite jer često su naše misli plod iracionalnih vjerovanja i temelje se na potpuno krivim zaključcima”, zaključuje par.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari