Bogati programi

Kuda s djecom tijekom ljetnih praznika? Istražili smo ponudu mjesta i događanja u Osijeku

Davor Javorovic/PIXSELL

Osim odlazaka na kupanje, bilo na Jadran ili pak na neka od popularnih slavonskobaranjskih kupališta, izdvojili smo bogatu ponudu mjesta i događanja u Osijeku na koja roditelji mogu odvesti svoju djecu

Školske su i vrtićke obveze za ovu godinu završile, stoga djeca imaju mnogo više slobodnog vremena. Osim odlazaka na kupanje, bilo na Jadran ili pak na neka od popularnih slavonskobaranjskih kupališta, izdvojili smo bogatu ponudu mjesta i događanja tijekom ljetnih praznika u Osijeku na koja roditelji mogu odvesti svoju djecu.

Ljetni sportski kamp Srednjika 2023.

U tijeku je održavanje petog Ljetnog sportskog kampa na Srednjoškolskom igralištu i ostalim osječkim sportskim objektima. Kamp je započeo 26. lipnja te traje do 21. srpnja, a održava se u četiri termina s po 50 polaznika u svakom u dobi od 2009. do 2014. godišta. Na njemu djeca imaju priliku naučiti osnove o sveukupno 13 sportova, a to su nogomet, rukomet, odbojka, košarka, tenis, stolni tenis, gimnastika, veslanje, judo, karate, plivanje, kuglanje, a od ove godine i biciklizam.

“Djeca se kroz to imaju priliku upoznati s osječkim sportskim objektima za koje možda prije nisu ni čuli i otkriti talent u sebi za neki sport koji možda inače nikada ne bi probali. Također, tamo se stvaraju i cjeloživotna prijateljstva, pa mnogi iduće godine odluče doći zajedno s prijateljima koje su tamo upoznali”, istaknula je Sanda Gašić, voditeljica projekta i tajnica Školskog športskog saveza Grada Osijeka.

Osim sportova, djeca u okviru kampa slušaju i brojna predavanja poput onih o nezdravim šećerima ili o ponašanju u vodi. U cijenu programa koja po osobi iznosi 60 eura uključeni su autobusni prijevoz do pojedinog sportskog objekta, doručak i ručak, troškovi trenera, kapa i majica s logotipom kampa, bidon za vodu, animacija i skrb polaznika te pet ulaznica na Gradske bazene. Kamp je cjelodnevni te djeca na njemu svaki dan uče drugi sport.

FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

“Budući da kamp svaki dan traje od 7,30 do 15,30 sati, roditelji također budu bez brige, znajući da su im djeca u sigurnim rukama te da rade i uče nešto korisno. Roditelji su, stoga, generalno zadovoljni kampom, pa imamo i polaznike koji nam se svake godine vraćaju”, rekla je Gašić.

Iako su prijave na kamp završile, ostalo je još nekoliko mjesta na dva preostala termina – od 10. do 14. srpnja i od 17. do 21. srpnja. Dijete je tako na kamp još uvijek moguće prijaviti na poveznici.

>> Započele su prijave na Ljetni sportski kamp “Srednjika 2023.”

Sportsko ljeto na Sokolu

Slični je kamp naziva Sportsko ljeto otvoren i u Sokol Centru te se provodi kroz petodnevni boravak u navedenom objektu za djecu od pet do 12 godina. Uz do sada odlično prihvaćene aktivnosti poput plivanja, gimnastike i kreativnih radionica, ovogodišnji je kamp obogaćen i novim sadržajima kao što su posjeti Zoološkom vrtu, igre u Drvenparku te radionica “Mali graditelji – izrada 3D karte grada”.

“Pripremili smo raznovrstan program tijekom cjelokupnog trajanja kampa kako bi svi polaznici uživali u njegovim sadržajima. Riječ je o kombinaciji sporta, kreative i igara na otvorenom”, konstatirala je voditeljica Sokol Centra Ivana Maltašić.

Kotizacija za navedeni kamp također iznosi 60 (pet dana – poludnevni boravak do 12 sati) ili 100 eura (pet dana – cjelodnevni boravak do 15 sati), a u cijenu uključeni su obroci, korištenje svih planiranih sportskih sadržaja te materijali za kreativne radionice. Na posljednji su termin od 10. do 14. srpnja prijave još uvijek otvorene putem poveznice.

21. Ljeto u Domu tehnike

Za djecu koja se ne vole toliko baviti sportom, koliko razvojem umnih vještina Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka u suradnji je s brojnim udrugama kroz cjelokupne ljetne praznike pripremila radionice krovnog naziva 21. Ljeto u Domu tehnike. Događaj se tako održava u terminima od 26. lipnja do 1. rujna u Domu tehnike u Tvrđi, a samo su neke od tema kroz koje osnovnoškolci u njemu prolaze strip, multimedija, ilustracija, letenje avionima na daljinsko upravljanje, animirani i kratki film, robotika, izrada objekata od drveta i špage, audio elektronika te modelarstvo.

“Ideja je naših radionica približiti polaznicima tehničko područje koje zapravo i ne pripada školskom kurikulumu, pri čemu djeca tako ujedno imaju priliku kreativno i zabavno iskoristiti svoje slobodno vrijeme u ljetnim mjesecima. S obzirom na to da uglavnom radimo s malim skupinama djece, naglasak je na individualnom pristupu svakom učeniku, čime se povećava i kvaliteta rada”, navela je Terezija Blekić, voditeljica Centra tehničke kulture Osijek.

FOTO: Grgo Jelavić/PIXSELL

Budući da je ove godine osmišljen i niz novih radionica poput onih vezanih uz fotografiju i programiranje, Blekić ističe kako je velik odaziv na njih, a i polaznici su te njihovi roditelji iznimno zadovoljni jer ih cjelogodišnje radionice koje također organiziraju pripremaju čak i za školska, županijska i međunarodna natjecanja iz predmeta Tehnička kultura. Ovogodišnje ljetne STEM tehničke radionice tako do sada broje sveukupno 180 polaznika, a ostalo je još 30 mjesta za cijenu od 20 eura po programu na koja se moguće prijaviti na poveznici.

>> Organizirane 21. STEM tehničke radionice za učenike osnovnih škola kroz cijelo ljeto

Ljeto u Dokkici

Svoja je vrata za djecu tijekom ljeta otvorio i Dječji kreativni centar Dokkica koji do kraja srpnja organizira Dječji ljetni boravak, a u čijim su okvirima prisutne različite kreativne, edukativne i dramske radionice, ali i zabavne igre, natjecanja i jutarnja tjelovježba.

“S obzirom na to da imamo veliko i uređeno dvorište, djeci je omogućeno da provode vrijeme na svježem zraku. Osim toga, imamo i tri studenta praktikanta iz Ruande i Jordana te s Tajlanda, stoga u Dokkici vlada multikulturalno ozračje”, istaknula je Ines Novak, predsjednica Centra.

Također, Dokkica organizira i jednodnevni dječji ljetni party te trodnevni ljetni STEM kamp za djecu od 11. do 13. srpnja po cijeni od 20 eura na koji se još uvijek moguće prijaviti putem poveznice.

FOTO: DKC Dokkica

Ljeto s Franom

Francuska alijansa Osijek od 26. lipnja do 21. srpnja po osmi puta organizira program cjelodnevnog ljetnog boravka namijenjen djeci od sedam do 12 godina naziva Ljeto s Franom. Program uključuje druženje i boravak na zraku, tjelesne aktivnosti, učenje francuskog jezika, ručak i užinu te jezične, likovne, filmske i ostale radionice.

“Posebnost je našeg programa multidisciplinaran pristup, dakle zastupamo različite aktivnosti, što nije slučaj na ostalim radionicama u Osijeku jer su one više tematske. Osim kreativnih radionica i učenja stranog jezika, u okviru programa djeca jedanput tjedno imaju priliku otići s nama i na izlet te učiti o važnosti zdravih obroka. Roditelji isto tako budu zadovoljni jer je naš program cjelodnevni, a i djeca također, pa nam se svake godine vraćaju”, rekla je Nada Jovanović, voditeljica osječke Francuske alijanse.

Do sada je program upisalo oko 40 polaznika, a prijave su za posljednji termin od 17. do 21. srpnja moguće na poveznici.

>> Novo “Ljeto s Franom” – prilika da djeca provedu praznike uz tematske radionice na otvorenom

BIOS radionice

Poduzetnički inkubator BIOS u svojim prostorima od 7. srpnja do 25. kolovoza u tri termina organizira STEM radionice kodiranja, 3D modeliranja i 3D ispisa namijenjene učenicima od petog do sedmog razreda. Tako se djeca imaju priliku upoznati s osnovama programiranja, CAD sustavima te temeljnim pojmovima 3D ispisa.

“Glavni je cilj radionica približiti područje STEM-a djeci kojoj je to neophodno, ako će se baviti tehničkim zanimanjima”, zaključio je Mario Čačić, jedan od voditelja radionica.

Za razliku od prethodno navedenih programa, BIOS su radionice potpuno besplatne, a prijave se na njih zaprimaju na e-mail adresu uprava@inkubator.hr.

>> Besplatne STEM radionice u osječkom BIOSu

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari