Sve manje napojnice

Kako je euro ubio bakšu: Donosimo priče konobara i gostiju osječkih kafića

Neva Žganec/PIXSELL

Sve ovisi i o vremenu u kojemu gosti dolaze, pa ugostitelji tvrde kako najviše napojnica dobiju vikendom i u večernjim satima jer tada u kafićima vlada najgušći promet

Već pola godine Hrvati plaćaju eurom, pa se mnogo toga očekivano
promijenilo i na ugostiteljskom planu. Naime, konobari više ne
dobivaju toliko često napojnicu, a i kada ju dobiju, ona bude
puno manja nego što je to bio slučaj prije uvođenja nove valute.

“Euro je ubio manču, pogotovo kod starije populacije zato što ona
i inače slabo ostavlja bakšiš i normalno da joj je svaki
cent bitan. Ono što je nekada bilo tisuću kuna, sada je 100 eura
u bakšišu”, kaže hrvatski konobar Ivan
Budimir
 za Danas.hr.

Slična je situacija i u osječkim kafićima. Konobarica
Sharon koja trenutno radi u Korzu 23, ali je
ranije konobarila u Leggieru, navodi kako je prije godinu dana
znala dobiti i do 100 kuna bakše dnevno, dok joj je ona
danas manja od deset eura. S njome se slaže i
Ante, konobar u slastičarnici Gold by Waldinger,
ističući kako mu se napojnica smanjila za 50 posto od uvođenja
eura pa tako iznosi 20-ak eura dnevno koje još mora podijeliti na
tri dijela jer ih uglavnom radi troje u smjeni.

Konobar Saša iz Axmann Puba pak tvrdi kako mu
bakša čini pet posto cjelokupnog dnevnog prometa, a očekivano je
bila mnogo rjeđa i manja u prvim mjesecima od uvođenja
eura. Naravno, sve ovisi i o vremenu u kojemu gosti dolaze,
pa sva tri ugostitelja tvrde kako najviše napojnica dobiju
vikendom i u večernjim satima jer tada u kafićima vlada najgušći
promet.

Jedan od načina jednostavnijeg i bržeg plaćanja računa u
kafićima, a time i mogućeg ostavljanja veće bakše svakako je
internetska platforma Keks Pay koja se sve više koristi i u
ugostiteljstvu. Prvi je kafić u Osijeku koji je uveo navedenu
aplikaciju u svoje poslovanje upravo Axmann Pub.

“Preko Keks Paya gosti rjeđe daju bakše, ali kada daju, budu
mnogo veće nego što je to slučaj kada plaćaju u gotovini”, navodi
Saša.

Isto iskustvo dijeli i Sharon, no dodaje kako su za aplikaciju
čuli te ju uglavnom koriste mladi ljudi, dok su pripadnici
starije populacije i dalje pobornici gotovinskog plaćanja
računa u kafićima. Za Antu se pak glavna prednost Keks Paya krije
u činjenici kako omogućuje gostu skeniranje i plaćanje
računa bez čekanja na dolazak konobara ili odlaženja za šank
kako bi platio iznos, čime dolazi i do smanjenja uobičajene
gužve. Konobaru tako odmah dođe obavijest o provedenom plaćanju,
a ujedno mu sjedne i bakša koju u tom slučaju ne mora
dijeliti ni s kime jer na aplikaciji ima vlastiti korisnički
račun.

“Iz mog iskustva, platformu sve više koriste čak i stariji, ali
je problem što oni rijetko ostavljaju napojnicu”, govori Ante.

>> Hrvati mijenjaju navike: Sve se više plaća karticama, čak i u kafićima

Konobarica i
studentica Lucija ističe kako
ljudi nisu svjesni vrijednosti eura, stoga i ostavljaju
manje bakše nego što bi to zapravo htjeli.

“Boje se da daju mnogo ako ostave 50 centi, a kada se
preračuna, to je dvije do tri kune. To nije medvjed”, dodaje
za Danas.hr.

Međutim, prema podatcima sa spomenutog portala, mnogi gosti u
hrvatskim kafićima i dalje daju dobre napojnice konobarima,
uglavnom zaokružujući iznose računa.

“Ako račun iznosi 4,20 eura, sigurno ću ga
zaokružiti na pet”, kaže Ivan
Kukavica 
iz Zagreba.

Nika Matešić iz Duge Rese prisjeća se kako je
jedanput račun u iznosu od 3,60 platila četiri eura, dok
Zagrepčanin Ivan Kešne govori kako za kavu
u kafiću nerijetko zna ostaviti napojnicu u iznosu od 50
centi ili jednog eura, iako je bakšu češće davao dok se
plaćalo kunama.

Jednako razmišljaju i naši čitatelji pa se u
anketi na Facebooku
na pitanje ostavljaju li napojnice
konobarima i u kolikom iznosu našlo dosta sličnih odgovora.

“Uvijek i koliko mogu”, navodi Davor.

“Ostavljam deset posto od iznosa”, kaže Slavica.

“Da, uvijek 15-20 posto od iznosa, skoro bez iznimke. I u
kafićima i u restoranima”, naglašava Kristian.

“Ako je konobar ljubazan, uvijek mu ostavim napojnicu, kao i
sobaricama. I sama sam radila taj posao pa mi je bakša mnogo
značila”, konstatira Marina.

“Ovisi o usluzi i ljubaznosti, ali uvijek nagradim osmijeh i
lijepu riječ. Najveću sam napojnicu dao jednoj konobarici
u Njemačkoj za Uskrs – pet eura”, govori
Ivica.

“Da, uvijek jer poštujem taj posao. Raditi s ljudima i biti na
nogama cijeli dan – svaka im čast”,
napominje Kristina.

“Naravno, onome tko uslužuje mene i moju obitelj, bio to restoran
ili kafić. Po meni je to ljudski”, dodaje
Marijan.

“Ako je konobar kulturan, uvijek zaokružim iznos”, tvrdi
Željka.

Ipak, bilo je i drugačijih odgovora, no u manjini.

“Da ostavljam bakšu, pa sutra kukam kako je mirovina mala?
Srećom, kafiće i ne obilazim, prošla su ta vremena”, navodi
Katica.

“Jedino konobar meni može platiti pivo, ako nije cicija”, govori
Jura.

“Što da ostavim od minimalca? Ni meni ništa ne ostane, nažalost”,
tvrdi Maja.

Sudeći prema mišljenjima naših čitatelja, iznosi napojnice ne
ovise toliko o uvođenju eura, koliko o ljubaznosti i
kvaliteti konobarske usluge te malim plaćama i mirovinama
gostiju. Međutim, jedan cent zapravo nije ni 10, a dva centa
iznose svega 15 lipa. Ako konobaru date i 10 centi, niste mu
ostavili ni kunu, dok ste mu s 50 centi dali gotovo četiri
kune, što već predstavlja nešto pristojniju napojnicu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari