Opsežan projekt

RCK UTŠO proveo novi edukacijski program vezan uz proizvodnju domaćih vina

PR

Predavače su činili stručnjaci sastavljeni od strukovnih nastavnika i mentora

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, proveo je aktivnost “Završni rad za jedinstveni neformalni program Sommelier regionalnih vina”, koja je održana u Agroturističkom centru Srednje strukovne škole Antuna Horvata u Trnavi, Ivana Meštrovića 66.

Dobra vinska kapljica prati romantične trenutke, zabave i manifestacije. Osim toga, vino otvara brane, a dobro vino još je bolje kada se ponudi na pravi način i u pravo vrijeme. Za to trebaju osposobljene osobe. Stoga, ugostiteljski objekti imaju sommeliere, odnosno poslužitelje posebno školovane za služenje vina. Sommelier je ugostiteljski vinski ekspert okrenut gostu čije povjerenje mora steći otvorenim i objektivnim nastupom, a iznad svega znanjem. Sommelier je osoba široke kulture, staloženih elegantnih pokreta, pristupačan stručnjak koji uvodi u svijet enogastronomije.

Polaznicima, koji su se educirali za spomenuti program u trajanju 80 sati, završni su radovi ocijenjeni od strane povjerenstva sastavljenog od predavača, te su im dodijeljena priznanja, odnosno potvrde o uspješnom završetku programa. Program je bio namijenjen osobama koje su imale želju naučiti sve o sljubljivanju vina i lokalne, domaće kuhinje.

“Ovo mi je iskustvo jako dobro došlo jer dosad nisam znao cijeniti vina kao što to činim sada nakon obrazovanja. Da ste mi prije dali da kušam najskuplje vino na svijetu razvodnio bih ga s mineralnom vodom, a sada kada sam naučio i vidio koliko vinari ulažu sebe, svoj trud i vrijeme u proizvodnju drukčije na sve gledam. Ovo mi je iskustvo bilo predivno te i sam razmišljam da se počnem baviti s proizvodnjom vina”, kazao je Domagoj Balog.

“Želio sam završiti ovaj program obrazovanja jer sam se oduvijek nalazio u društvima u kojima se priča i konzumira vino. Sada sam i ja naučio puno i mogu to podijeliti s drugima. Želim se zahvaliti svim nastavnicima i mentorima koji su mi prenijeli jako puno znanja i ovaj program preporučio bih svima”, rekao je Dalibor Varga.

Izvrsnost ovoga programa je u praktičnoj nastavi. Polaznici su tijekom obrazovanja obilazili vinograde, vinarije, mogli su vidjeti i naučiti na terenu što znači rezidba, kako se proizvodi vino. Imali su priliku upoznati vinare te im postavljati pitanja. Predavanja su se odvijala u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku i u đakovačkoj Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata, koja je partner Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek.

Predavače su činili stručnjaci sastavljeni od strukovnih nastavnika i mentora.

“Zadovoljan sam s polaznicima i s programom jer smo pokazali da kultura vina može biti zanimljiva i pristupačna. S tim u vezi želim kazati kako ćemo zasigurno privući nove generacije koje će se u budućnosti baviti sommelierstvom”, rekao je Mirko Prijić, vinski savjetnik.

“Posebnost ovoga programa je što naši polaznici pripadaju svim sferama društva što će sigurno rezultirati podizanju vinske kulture. Nastava se odvijala u našoj školi i u vinogorjima naše regije Slavonije i Baranje gdje su se naši polaznici upoznavali sa svim bitnim stvarima koji se odnose na proizvodnju vina. Program će se nastaviti jer imamo verifikaciju resornog ministarstva za formalni program u trajanju 120 sati, koji će se upisivati u radnu knjižicu i mogu reći kako ćemo od iduće godine krenuti s tim programom obrazovanja”, istaknuo je Robertino Marinjak, nastavnik ugostiteljskog posluživanja u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističkoj školi, Osijek.

Kompetencije koje su polaznici stekli kroz ovaj neformalni program omogućit će im znanja i vještine koje će moći implementirati u svom profesionalnom radu te će biti prepoznati na tržištu rada. Program je bio opsežan, polaznici su kroz njega dobili puno znanja počevši od podizanja vinograda, tehnologije proizvodnje, organoleptičke analize vina, pa sve do sljubljivanja. Neformalni program odvijao se u Ugostiteljsko-turističkoj školi u školi u Osijeku i u partnerskoj školi u Đakovu.

“S obzirom da pripadamo Đakovštini koja je nadaleko poznata po vinorodnom kraju kupili smo posjed sa stogodišnjom kućom od obitelji Marušić iz Trnave te smo zajedno s našim partnerima Regionalnim centrom kompetentnosti Ugostiteljsko-turističkom školom iz Osijeka i našim vlasnikom Osječko-baranjskom županijom krenuli u opremanje i dogradnju. Danas je Agroturistički centar u Trnavi reprezentativan objekt. Doduše, očekuju nas daljnja ulaganja u revitalizaciju okoliša i izgradnju parkinga kako bi zaokružili cjelokupnu investiciju. Prije tri godine podigli smo vinograd koji sada daje sorte frankovke i graševine. Zahvaljujući projektu uredili smo vinski podrum s kušaonom, vinskim laboratorijem te tradicijskim sobama s antiknim namještajem i predmetima. Praktički riječ je o spoju tradicionalnoga i modernoga”, zaključio je Mirko Ćurić, ravnatelj Srednje strukovne škole Antuna Horvata, Đakovo.

Aktivnost se održala u sklopu projekta: UP.03.3.1.05.0006 RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari