hodalo 400 sudionika

PD “Zanatlija” iz Osijeka po 23. put održalo Podunavski pješački put

Hodanje se odvijalo uz veselje i druženje, čamu je pridonijelo i proljetno sunce

Planinarsko društvo “Zanatlija” iz Osijeka je 23. travnja 2023. po 23. put održalo svoj tradicionalni pohod “Podunavski pješački put”. Staza je to koja vodi obalom Dunava od Aljmaša do Erduta, a osmislio ju je vodič društva prof. dr. sc. Vlado Obad. Održava je PD “Zanatlija”, a budući da nije zahtjevna za hodanje, osim planinara koriste je i izletnici i gosti koji turistički posjećuju ovaj dio Hrvatske.

Lijep sunčan i topao dana potakao je brojne planinare da se priključe izletu pa je stazom hodalo preko 400 sudionika. Osim odraslih članova PD “Zanatlija” te preko 60 djece koja su članovi Sekcije za djecu “Dumina”, pozivu su se odazvalo i 15 drugih planinarskih društava  iz svih krajeva Hrvatske te iz bratskih društava iz susjednih zemalja – Srbije i Bosne i Hercegovine.

Okupljanje sudionika bilo je u centru Aljmaša, a dio osječkih planinara izišao je ranije na cesti te do Aljmaša došao pješice stazom preko Mišinog Brda. Goste je u centru sela dočekao planinarski doručak – kruh s masti i Nutelom. Do polaska na stazu pristigli planinari su mogli prisustvovati nedjeljnoj misi u poznatome Svetištu Gospe od Utočišta, prošetati do ušća Drave u Dunav ili do križnog puta na brdu s čijeg se vrha pruža nezaboravan pogled na ušće. Ili se jednostavno međusobno družiti, vidjeti poznate ili upoznati nove ljude.

U 10.30 sati, uz brižne vodiče PD “Zanatlija”, velika skupina je krenula kroz Aljmaš do staze koja se pruža uz obalu prilično naraslog Dunava. Hodanje se odvijalo uz veselje i druženje, čamu je pridonijelo i proljetno sunce, temperatura od 22 stupnja, obilje zelenila po livadama i u šumi te prizor velikog i moćnog Dunava. Nakon četiri sata svi sudionici su pristigli na cilj, u Društveni dom u centru Erduta, gdje ih je čekao planinarski grah i hladni napitci. Vrijedne “Zanatlijke” i po koji muški član pripremili su za goste preko 30 vrsta kolača koji su baš prijali nakon ručka. Dio planinara je, uz organizirano vođenje, posjetio obližnje vinarije gdje su mogli kupiti butelje vrhunskog vina po čemu je ovaj dio Hrvatske poznat.

Uz veselu glazbu i ples, druženje se nastavilo na livadi ispred Društvenog doma te je potrajalo do 17 sati, kada su mali i veliki planinari, zadovoljni i sretni krenuli svojim kućama. Dan su proveli na zraku, uz tjelesnu aktivnost i druženje te možemo reći da je i ove godine pohod vrlo uspješno organiziran i održan. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari