U osnovnim školama

RCK UTŠO provodi dvodnevnu edukativnu radionicu “Zdravi učenički obroci”

PR

Cilj je projekta osigurati svakom osnovnoškolcu na području Osječko-baranjske županije minimalno jedan obrok dnevno, usmjeriti učenike, nastavnike i roditelje zdravoj prehrani te osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Matije Gupca 61, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije provodi dvodnevnu edukativnu radionicu za kuhare u osnovnim školama kojima je Osječko-baranjska županija osnivač.

Radionica za kuharice i kuhare osnovnih škola održava se na temu “Zdravi učenički obroci”. Cilj je projekta osigurati svakom osnovnoškolcu na području Osječko-baranjske županije minimalno jedan obrok dnevno, usmjeriti učenike, nastavnike i roditelje zdravoj prehrani te osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane.

“Nastojim našim polaznicima pojasniti kako se neke možda neatraktivne namirnice mogu uobličiti u primamljive, kako bi kada ih probaju, naši učenici tražili još. S obzirom da svi mi “jedemo očima”, danas ćemo obratiti pažnju na različite boje povrća i različite oblike namirnica koji spremljeni na zanimljiv i atraktivan način mogu privući djecu na konzumaciju zdravih obroka koji sadrže kombinaciju namirnica biljnog i životinjskog porijekla”, rekla je Spomenka Dundović, nastavnica kuharstva u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku.

Praktičnu interaktivnu radionicu uz strukovne nastavnike Ugostiteljsko-turističke škole provode i predavači Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

“Polaznicima dali smo prijedlog 20 kuhanih i 20 suhih obroka s naglaskom na tradiciju kako bismo ih nutritivno obogatili. Kada govorimo o tradiciji, to može biti sarma, gulaš, složenac, ali i dobri stari sendvič u kojemu treba biti povrća”, naglasila je Ivana Sović, voditeljica Nutricionističkog savjetovališta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Stečene kompetencije polaznici mogu svakodnevno primijeniti u planiranju jelovnika i pripremanju zdravih učeničkih obroka.

“Edukacija je jako poučna. Željela bih reći kako i kod roditelja naših učenika moramo mijenjati navike jer su mnogi svoju djecu naučili jesti tzv. brzu hranu. Voljela bih kada bi djeca više jela ribu, junetinu, povrće i voće”, istaknula je Suzana Starčević, kuharica u OŠ Hrvatski sokol u Podgajcima Podravskim.

“Osječko-baranjska županija od 2018. godine na inicijativu župana Ivana Anušića provodi projekt “Školski obrok za sve”. Taj je projekt sufinanciran sredstvima jedinica lokalne samouprave u iznosima od 5 do 50 posto. Jako smo sretni što je država prepoznala taj projekt kao izuzetno važan za cjelokupno osnovnoškolsko obrazovanje te ga je od ove školske godine uvela u sve škole i županije. Doduše, mi smo otišli korak dalje jer znamo kako je kuhinja srce svake škole i ukoliko je kuhar motiviran učenici puno lakše konzumiraju sve što im se pripremi. Želimo osigurati zdrav, nutritivno kvalitetan i ukusan obrok našim učenicima i potaknuti kuhare da daju svoj doprinos. Stoga organiziramo radionicu na kojoj želimo predstaviti i, u suradnji s kuharima, doraditi prijedlog nutritivno prihvatljivog jelovnika koji će biti preporuka za uvođenje u organiziranu prehranu u našim školama”, istaknula je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.

Predavači, strukovni nastavnici i mentori kod poslodavaca kuharima i kuharicama osnovnih škola prenose iskustva najboljih praksi, znanja i vještine, stavljajući naglasak na zdrave obroke, lokalne namirnice i sigurne tehnološke postupke.

“Nadamo se kako ćemo kroz nastavak radionica projekt još više osnažiti i da će osnovnoškolske kuharice i kuhari kod nas unaprijediti znanje te promijeniti stavove oko toga što je to što bi djeca trebala jesti u školi. Osmislili smo jelovnike s namirnicama koje će djeci biti zanimljivije i sigurno će ih željeti konzumirati. To bi značilo da ćemo pojedina jela pripremati na drukčiji način kako bismo ih djeci učinili primamljivijima i ukusnijima”, zaključio je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Ova radionica provodi se u okviru EU projekta UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, u suradnji s nastavnicima i mentorima Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole i škola partnera.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari