Svi su spomenuti izlagači naveli kako je ovogodišnjem đakovačkom Uskrsnom gastro festu prisustvovalo mnogo ljudi koji su kupovali njihove proizvode, stoga su zadovoljni krajnjim ishodom i vjeruju da će ovakvih manifestacija biti još i više
Danas, 2. ožujka tradicionalno se održao Uskrsni gastro fest
u Đakovu koji još od 2010. godine privlači sve veći broj
posjetitelja i izlagača. Na đakovačkom su Korzu svoje proizvode
tako predstavili obrtnici, udruge, gospodarstva i domaće
radinosti.
Jedno je od izlagača bilo Pčelarstvo
Hrastović koje se predstavilo s različitim vrstama
meda – bagremovim, livadnim, cvjetnim, suncokretovim,
imunomedom s propolisom i ostalim, a zanimljive su bile i teglice
meda s naslikanom Đakovačkom katedralom koje idealno mogu
poslužiti kao poklon. Vlasnik pčelarstva istaknuo
je kako se cijene njegovih proizvoda nisu u velikoj mjeri
promijenile nakon uvođenja eura, stoga su se kretale od
četiri do sedam eura, ovisno o veličini tegle. Toliko je
otprilike koštao i domaći propolis koji je također prodavao na
manifestaciji.
Sa svojim se šarenim uskrsnim proizvodima predstavio i
KUD Sklad Đakovo, pa su se u njegovoj ponudi
ponajprije mogle pronaći ukrasne pisanice od stiropora i vjenčići
za vrata, ali i različite vrste kolača i muffina,
tjestenina za juhu i kava. Budući da je većina proizvoda
bila namijenjena djeci, cijene im nisu bile visoke – kretale
su se u prosjeku oko jedan do dva eura.
Domaća radinost Gordana Pataki predstavila
je licitarska srca različitih boja i veličina te s brojnim
slavonskim citatima namijenjenim pojedinom članu obitelji, iako
ih izrađuje i za prigode poput vjenčanja ili rođendana. Dok
je manje srce za dragu osobu tako koštalo tri eura,
velika su se srca s natpisima prodavala po cijeni od deset eura.
Vlasnica domaće radinosti opisala nam je i zanimljiv proces
njihove izrade.
“Zamijesi se tijesto koje se potom mora dugo i dobro sušiti. Iako
su svi proizvodi jestivi, uglavnom služe kao ukras, ali ne smiju
doći na vlagu. Evo, mi svoje srce imamo još od svatova, od kojih
je prošlo 27 godine”, istaknula je.
FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr
S domaćim se pak lješnjacima u obliku zdravih grickalica predstavio obiteljski obrt Lješnjak Habada. Na manifestaciji je tako prodavao slane, čokoladne, karamel i tostirane lješnjake, a cijene su im ovisile o veličini pakiranja. Tako je, primjerice, pakiranje lješnjaka od 100 grama koštalo otprilike dva, pakiranje od 250 grama četiri, pakiranje od 500 grama sedam, a pakiranje lješnjaka od jedne kile između devet i 13 eura, ovisno o njihovoj vrsti. U ponudi su, također, imali i poklon paket.
“U poklon paket možete sami stavljati proizvode koje želite. Većinom stavljamo pakiranja od 100 grama, a cijena je cjelokupnog paketa s kutijom i metalnim lončićem uglavnom oko 13 eura”, naveli su iz obrta.
>> Održan je Uskrsni gastro fest u Đakovu
Poklon pakete po cijeni od 100 eura prodavao je i Obrt Marinko Arambašić iz Širokog Polja, i to sastavljene od različitih vrsta rakija – višnjevače, kruškovače, dunjevače i šljivovice. Cijene su im se kretale od sedam do 20 eura, ovisno o veličini boce i vrsti rakije, a za dva je eura moguće bilo kupiti i tzv. čokančiće. Spomenuti poklon paket koštao je pak 100 eura, s time da su se u njemu mogle odabrati boce sa šest različitih vrsta rakija i/ili likera. Vlasnik obrta naveo je kako se od uvođenja eura također ništa nije promijenilo, osim povisivanja cijena ambalaže.
FOTO:
Mirela Belaj/SiB.hr
Rukotvorine je pak prodavala Domaća radinost Elizabeta
Pološki, i to slike po cijeni od devet i 11 eura,
vrećice s đakovačkim motivima po cijeni od pet i šest eura,
mirisne jastučiće po cijeni od četiri eura i magnete po cijeni od
dva eura. Posebno se bio istaknuo njezin komplet od
šest podmetača izrađenih dekupaž tehnikom, sa slikama
različitih đakovačkih lokacija po cijeni od osam eura.
Sa slavonskim se tradicionalnim mesnim specijalitetima istaknula
Udruga kulinara Đakovački Kulin Đakovo,
predstavivši njihov uistinu bogat i posjetiteljima zasigurno
primamljiv izbor – kobasicu, švarglu, kulen, slaninu,
buncek, budžolu, kulenovu seku i pečenicu. Cijene su se navedenih
proizvoda kretale od sedam do trideset eura, ovisno o veličini i
vrsti mesa.
Posljednji je štand koji smo posjetili bio OPG Vesna
Dravec Đakovo koji se bavi uzgojem aronije i
prodajom njezinog matičnog 100%-tnog prirodnog soka. Osim s njom,
kojoj je litra koštala pet eura, na današnjoj se pak
manifestaciji gospodarstvo predstavilo s dekorativnim
lutkama, ukrasnim pisanicama i uskrsnim vjenčićima za vrata, i to
po cijenama do dva eura. Navedeni je OPG zasigurno jedan od
primjera kako se stara odjeća i deke te ostatci platna mogu
iskoristiti i u kreativne svrhe. Što se tiče promjena u
cijenama, preračunali su ih i zaokružili u gotovo neznatnoj
mjeri.
FOTO:
Mirela Belaj/SiB.hr
“Nešto što je koštalo 35 kuna, sada je 4,5 eura, tako da su
cijene ostale gotovo iste”, istaknula je vlasnica navedenog
gospodarstva.
Svi su spomenuti izlagači naveli kako je ovogodišnjem
đakovačkom Uskrsnom gastro festu prisustvovalo mnogo ljudi koji
su kupovali njihove proizvode, stoga su zadovoljni krajnjim
ishodom i vjeruju da će ovakvih manifestacija biti još i
više. Potrebno je, stoga, da ih i mi podržavamo naručivanjem
i kupnjom njihovih autentičnih proizvoda ne samo na ovakvim
manifestacijama, nego i izvan njih, ali i da iz godine u godinu
posjećujemo slične festivale kako bi održali njihovu
tradiciju na području Slavonije i Baranje.