Danas i sutra

UTŠO održava dvodnevne kuharske radionice s Melkiorom Bašićem

RCK UTŠO

Današnja radionica bila je namijenjena nastavnicima i mentorima kod poslodavaca sa svrhom jačanja kompetencija u pripremi bezglutenskih jela

U Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička
škola Osijek, Matije Gupca 61, u okviru projekta RCK VirtuOS
održava se dvodnevna aktivnost pod nazivom “Kuharske radionice s
Melkiorom Bašićem” na temu bezglutenskih jela.

Gost predavač cijenjeni je chef Melkior Bašić
koji je svoje radno iskustvo stjecao u preko 100 kuhinja u
Hrvatskoj i inozemstvu te stažirao u restoranima s Michelinovim
zvjezdicama.

“Prije pripreme bezglutenskih jela najbitnije je pripaziti na
pakiranja na kojima je jasno istaknuta specifikacija proizvoda.
Morate znati da gluten ne nestaje iskuhavanjem namirnica.
Sljedeći koraci pripreme jela ovise o vašoj mašti jer osobe koje
izbjegavaju gluten u pravilu mogu uživati u hrani. Ima različitih
proizvoda koji ne sadrže gluten poput, primjerice, heljde koju
smo danas koristili, nema ga u kokicama koje konzumiramo kao
grickalice, nema u riži, stoga smo na današnjoj radionici
pripremali rižoto od cikle s mariniranim brancinom u
agrumima s elementima naranče. Moja poruka je da treba kuhati s
osjećajem, promatrajte namirnicu dok kuhate jer je bit u
istraživanju”, pojasnio je Bašić.

Današnja radionica bila je namijenjena nastavnicima i mentorima
kod poslodavaca sa svrhom jačanja kompetencija u pripremi
bezglutenskih jela.

“Ova tema nam je zanimljiva jer smo trenutačno u izradi programa
obrazovanja odraslih, a riječ je o kuharu prilagođenih oblika
prehrane tako da se radionica koju kod nas vodi chef Melkior
Bašić odlično povezuje s tim programom i nadam se kako će našim
nastavnicima kuharstva dati nove ideje koje će oni potom
iskoristiti u edukaciji naših učenika”, rekao je Andrej
Kristek
, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole
Osijek.

Sutra će također chef Melkior Bašić održati radionicu i
to učenicima, kojima će ona poslužiti kao dobra priprema za
natjecanje.

“U sklopu aktivnosti promocije zanimanja, stručnog usavršavanja
nastavnika i mentora kod poslodavaca te pripreme učenika za
natjecanja 2023. godinu započeli smo zanimljivo i intenzivno. S
tim ciljem naš je gost chef Melkior Bašić koji je pozvan da
podigne razinu naše struke i učini je zanimljivijom. Ove
radionice odvijaju se u našem praktikumu kuharstva i
slastičarstva koju smo opremili iz projekta Regionalnog centra
kompetentnosti Virtus, dok se promocija zanimanja, jačanje
kompetencija nastavnika i učenika provodi kroz projekt VirtuOS”,
naglasio je Kristek.

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola
Osijek u okviru ESF projekta RCK VirtuOS, kao i kampanje
promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzela je ulogu
promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja
u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja
promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete
ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava
obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja
kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada te rasta
kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih
poslodavaca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari