Ono što građane, osim bogatog sadržaja, zasigurno najviše zanima svakako su cijene hrane i pića na pojedinačnim Adventima, i to posebno s obzirom na to da se živi u vremenima inflacije i skorašnjeg prelaska na euro, stoga se pretpostavlja da su, između ostalih, poskupjeli i proizvodi iz adventskog asortimana
Adventi su već nekoliko tjedana u punom jeku na području cijele
Hrvatske, što se posebno odnosi na velike gradove poput Osijeka,
ali i Zagreba, Splita i Rijeke koji se i ove zime mogu pohvaliti
zavidnim adventskim programom.
Međutim, ono što građane, osim bogatog sadržaja, zasigurno
najviše zanima svakako su cijene hrane i pića na pojedinačnim
Adventima, i to posebno s obzirom na to da se živi u vremenima
inflacije i skorašnjeg prelaska na euro, stoga se pretpostavlja
da su, između ostalih, poskupjeli i proizvodi iz adventskog
asortimana.
Podsjetimo, na osječkom Adventu, primjerice,
domaće fritule mogu pojesti po prosječnoj cijeni od 25 kuna, dok
se cijene burgera, sendviča i kobasica kreću između 30 i 65 kuna.
Šalica kuhanog vina od 0,2 L pak većinski košta od 18 do 20 kuna,
dok se čaša piva od 0,5 L prodaje po 20 i 25 kuna.
S druge strane, ni cijene Adventa u ostalim gradovima nisu znatno
drugačije. Primjerice, za najjeftiniju debrecinku u
Zagrebu posjetitelj će trebati izdvojiti 24, a
za najskuplju kobasicu 46 kuna. Burger po najskupljoj cijeni
košta čak 130 kuna, iako se štandovi s istim proizvodom po upola
manjoj cijeni mogu pronaći svega 500-tinjak metara dalje. U
ponudi su i razna jela poput sarme čija porcija prosječno iznosi
60 kuna, graha za 50 i bunceka za također 60 kuna. Porcija
fritula je prosječno 30 kuna.
Cijene najpopularnijeg adventskog pića, kuhanog vina na
zagrebačkom Adventu kreću se od 19 do 32 kune, ovisno o kućici na
kojoj se prodaje, iako u prosjeku iznosi 22 kune, što ne odstupa
previše od cijena istog proizvoda na Adventu u
Osijeku.
>> Ni kiša nije pokvarila adventsku čaroliju u Tvrđi
Osim u Zagrebu, poskupljenje se cijena zasigurno ponajviše
očekuje u primorskim gradovima poput Rijeke i Splita.
Međutim, cijene se hrane i pića na, primjerice, splitskom
Adventu kreću od 20 do 40 kuna. Tako će posjetitelj za
kobasicu u prosjeku trebati izdvojiti 35, a za šalicu kuhanog
vina oko 20 kuna. Porciju pojedinog autentičnog primorskog jela
poput frigadure, bakalara, leće s plovodima mora, ali i gulaša te
fritula s čokoladom posjetitelj će pak morati platiti od 20 do
50-ak kuna.
Slična je situacija i na riječkom Adventu, u
okviru kojega se čaša piva od 0,5 L prodaje uglavnom po cijeni od
21 do 30 kuna, ovisno o njegovoj vrsti, dok je cijena šalice
kuhanog vina od 17 do 21 kune. Posjetitelj će debrecinku na istom
Adventu prosječno platiti 45, burger 40, a hot dog 30 kuna.
Fritule se u Rijeci prodaju za 30 kuna.
Zaključak je da su cijene u sva četiri najveća grada ove godine
otprilike tu negdje.