smršavite

Gubljenje kilograma za mesoljupce: Koju dijetu odabrati?

Skidanje kilograma težak je proces i kada ga jednom uspješno "odradite” budite dosljedni i ustrajni da se izgubljeni kilogrami više nikada ne vrate

Svi mi imamo neke svoje omiljene namirnice ili skupine namirnica bez kojih je teško zamisliti dnevni jelovnik. Ako ste veliki ljubitelj mesa, prilikom procesa skidanja kilograma imat ćete više sreće od ljubitelja ugljikohidrata, jer upravo proteini su dozvoljeni u većini dijeta.

Naravno, pritom treba imati na umu da se unosi nemasno meso, kuhano ili pečeno bez masnoće, dok prženo, pohano i masno smijete samo sanjati ili konzumirati u posebnim prilikama.

Za sve mesoljupce donosimo prijedloge vrlo učnikovitih dijeta, koje će istovremeno omogućiti im uživanje u omiljenim namirnicama, ali i učinkovito skidanje željenih kilograma! Pritom, bez obzira na koju dijetu se odlučili, ne zaboravite da je vrlo važno unositi dovoljno tekućine, naravno najbolje nezaslađenih čajeva ili vode, kao i potruditi se svaki dan biti barem pola sata tjelesno aktivni, što će osim na skidanje kilograma izravno utjecati i na poboljšanje vašeg općeg zdravstvenog stanja.

Dukan dijeta

Dukan dijeta već godinama ne gubi na svojoj popularnosti, a glavni razlog za to vjerojatno se krije u uspješnosti ove dijete. Do prvih rezultata se dolazi brzo, što je velika motivacija za svaku osobu koja se želi riješiti viška kilograma.

Prva faza Dukan dijete jest čista proteinska i u ovoj fazi koja traje između 3 i 10 dana unose se isključivo proteini. Osim mesa, jaja i ribe smijete konzumirati i nemasne mliječne proizvode (mlijeko, svježi sirevi i jogurti).

U drugoj fazi Dukan dijete proteinima se u jelovnik dodaje i povrće. Važno je obratiti pažnju na vrstu povrća koje je dozvoljeno jer je povrće koje sadrži puno škroba potrebno izbjegavati u ovoj fazi, pa tako nije preporučljivo konzumirati krumpir,kukuruz i grahorice.

Treća faza Dukan dijete nastupa kada postignete željenu kilažu jer cilj ovog ciklusa je uspješno zadržati se na toj dugo željenoj brojci. U ovoj fazi polako u svakodnevnu prehranu vraćamo voće i ugljikohidrate, kao i slatkiše i slične grijehe, no dozvolite si grešne gastronomske “izlete” najviše dva puta tjedno.

Posljednja faza Dukan dijete traje ostatak vašeg života, a sve što je potrebno je jednom tjedno imati “čisti” proteinski dan.

VMA dijeta

VMA dijeta namijenjena je onim najhrabrijima. Najstroži režim od svih ponuđenih sasvim opravdava i njen drugi naziv – bolnička dijeta. Namijenjena je primarno bila srčanim bolesnicima prije operacija kako bi se što bržim skidanjem kilograma maksimalno smanjili rizici koje sa sobom nose operacije kojima su oboljeli trebali biti podvrgnuti. Kako se dokazivala učinkovitost i brzina skidanja kilograma, tako je i popularnost VMA dijete rasla.

Jelovnik je vrlo jednostavan, kako za pripremu, tako i za pražnjenje tanjura.

Uz pokoju naranču i dvopek, naći će se povremeno tu i nešto povrća i malo mesa. Nećemo se zavaravati da je provedba laka, no sigurno je isplativa jer ćete vrlo brzo primijetiti rezultate, s obzirom da je VMA dijetom moguće izgubiti do čak 5 kilograma i svega 5 dana.

Proteinska dijeta

Samo ime vam govori, ako ste ljubitelj mesa, ovo je možda najbolji izbor za vas. Proteinska dijeta u svojoj prvoj fazi dozvoljava unos svega 20 g ugljikohidrata dnevno. S obzirom da se u brojnom povrću skrivaju male količine ugljikohidrata, smatrajte potreban unos zadovoljenih već tim “skrivenim” ugljikohidratima.

U drugoj fazi proteinske dijete dozvoljeni unos ugljikohidrata povećava se na 15 do najviše 40 grama dnevno. Bez obzira što je unos ugljikohidrata nešto povećan, vaša prehrana se i dalje svodi na unos mesa i povrća.

U trećoj fazi se unos ugljikohidrata povećava na 60 grama dnevno, a upravo ovim postupnim povećanjem dozvoljenog unosa želi se spriječiti neželjeni jo-jo efekt. Uz ribu, jaja i meso smijete konzumirati i mliječne proizvode s nižim postotkom mliječne masti, ali i povrće i salate.

Ne zaboravite, skidanje kilograma težak je proces i kada ga jednom uspješno “odradite” budite dosljedni i ustrajni da se izgubljeni kilogrami više nikada ne vrate! Krećite se, unosite dovoljno tekućine i budite svjesni da odabirom hrane pružate svom tijelu zdravlje ili put ka bolesti, vi birate!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari