poznati chef savjetuje

Pažanin razbija kulinarske mitove: Kuha li se krumpir za pire u kori, treba li dodati ulje u tjesteninu, prži li se na maslinovom ulju…

RTL

S poznatim chefom smo odlučili provjeriti koliko je istine u nekim općeprihvaćenim stvarima kad je kuhanje u pitanju

U četvrtoj emisiji “Guštan… s Pažaninom” koja je dostupna potpuno
besplatno na online platformi RTLplay Ivan Pažanin je svojim
gostima Zorici Kondži i Jošku Banovu pripremao gulaš od hobotnice
te je između ostalog spomenuo kako stavlja pluteni čep kad kuha
hobotnicu iako točnog objašnjena zašto se to radi – nema…

Uvjerenje je da će, ako se kuha s plutenim čepom, hobotnica biti
mekša. A kako to nije jedini mit koji se javlja u kulinarstvu, s
poznatim chefom smo odlučili provjeriti koliko je istine u još
nekim općeprihvaćenim stvarima kad je kuhanje u pitanju.

Ništa se ne prži na maslinovom ulju

Pažanin: To je točno. Ništa ne bi trebalo pržiti na maslinovom
ulju, ali se zato dinstati može. Štoviše, ja gotovo sve i dinstam
na maslinovu ulju.

Meso u marinadi mora biti satima da bi ga ono
upilo

Pažanin: Nije nužno da bude satima, sve ovisi o marinadi, odnosno
sastojcima koji su u njoj. Kod nekih marinada je isto stoji li
meso u njoj 10 minuta ili tri sata.

Tjesteninu treba isprati nakon kuhanja

Pažanin: Ne treba tjesteninu nikad prati nakon kuhanja. Kod nje
je bitno da škrob ostane na njoj i da se umak što bolje prima.

Pire krumpir je bolji ako se krumpir kuha u cjelini, a ne
izrezan

Pažanin: Ovo je točno iako velik broj ljudi krumpir za pire
izreže. Ali zapravo se treba kuhati u kori i treba se gnječiti
gnječilicom i to onom koja ima rupice, nikako se ne bi smjelo
koristiti štapni mikser.

Jaje i šećer se moraju izmiksati prije dodavanja ostalih
sastojaka

Pažanin: Točno, prvo jaja i šećer pa sve ostalo

Ulje se dodaje u tjesteninu da se ne slijepi

Pažanin: I ovo je nešto što većina ljudi radi, ali zapravo nema
smisla. Važno je tjesteninu stalno miješati da se ne slijepi, a
ulje ionako u vodi ispliva na površinu. Svakako je važno
tjesteninu dobro posoliti dok se kuha.

Rezanje crvenog luka uvijek svima izaziva suze

Pažanin: Bojim se da da. Ja se nikad nisam naviknuo na njega,
uvijek plačem. Ako je luk iti malo jači, teško da nećete
oplakati.

Riža se pere prije kuhanja

Pažanin: Ne treba se prati, ja to ne radim.

Izvor:
RTL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari