U Osijek stigao okus prave belgijske čokolade

U Osijek stigao okus prave belgijske čokolade

Cimet i višnje, lješnjak, obični i mliječni chrispy, žitarice, lješnjaci, malina, francuski konjak, chilli, maslinovo ulje, ružmarin..., samo su neki od sastojaka Chade pralina koje se u Osijeku odnedavno izrađuju prema originalnoj belgijskoj recepturi.

Ideju je dobila Sonja Bošnjak koja u okviru
obrta Arbanas ručno izrađuje nekoliko desetaka vrsta ukusnih
pralina i to s tri čokolade – mliječnom, bijelom i tamnom.

“Zaljubila sam se u tu čokoladu u inozemstvu i željela sam
Osijeku pokazati nešto novo i dati im priliku da kušaju svježu
čokoladu, što je velika razlika u odnosu na one industrijske.
Belgijska čokolada bez ikakvog je konzervansa i poboljšivača
okusa, zbog čega je i rok trajanja mnogo kraći, svega tri
mjeseca”
, pojasnila je. Razliku okusa između svježe i
industrijske čokolade moguće je odmah osjetiti, a u što su se
proteklih mjeseci uvjerili brojni Osječani kušajući neku od ovih
originalnih čokolada maštovitih okusa. Ljubitelja ove čokolade
spravljene prema originalnoj recepturi sve je više. I dok će se
stariji odlučiti kušati razne vrste, djeca najviše vole mliječnu
ili bijelu čokoladu punjenu različitim nadjevima. Ne samo da su
sugrađani prepoznali vrijednost ručne izrade čokolade, već ih
Sonja izvozi i u druge gradove i, kako kaže, dobiva sve više
ideja.

“Nova sam u tom poslu i drago mi je da građani prepoznaju
vrijednost i cijene činjenicu da se ova čokolada ne proizvodi
serijski. Svaka je vrsta drukčija, doista uživam u
pripravljanju”
, kaže.

ORIGINALNO PAKIRANJE, IDEALAN DAR

Prije nego se upustila u ovaj “slatki” posao, Sonja je prošla
belgijsku školu u Zagrebu i to na sedmodnevnom tečaju. Nakon toga
dobila je potrebni certifikat i započela s radom u Osijeku.

“Istina je da su cijene više nego kod obične čokolade, no još
uvijek su mnogo niže u odnosu na cijenu belgijske čokolade u
Zagrebu. Upravo zato moguće ih je kupiti i komadno, ali i u
originalnim pakiranjima, idealnima za darovati”
, kaže
Sonja.

Tekst: M.Mihelić (Glas Slavonije)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari