U nedjelju počinje 41. Zmajada

Zajednica tehničke kulture grada Osijeka i Aeroklub "Osijek", uz pokroviteljstvo Grada Osijeka, organiziraju 41. manifestaciju Zmajevi nad gradom.

Zajednica tehničke kulture grada Osijeka i Aeroklub “Osijek“, uz pokroviteljstvo Grada Osijeka, organiziraju 41. manifestaciju Zmajevi nad gradom, koja će se ove godine održati u nedjelju, 10. lipnja, a u slučaju da se zbog lošeg vremena ne održi, rezervni termin je nedjelja, 17. lipnja.

Škole će se natjecati u organiziranom i masovnom dolasku na Zmajadu. Natjecanja za učenike održat će se u tri kategorije: u visini leta zmaja, u kreativnosti izrade zmaja i otvoreno natjecanje s klizačima. Na Zmajadi će sudjelovati i učenici osnovnih škola iz Pečuha – iz Doma mladih “Szivarvany” iz Pečuha.

Dodatne informacije o Zmajadi mogu se dobiti pozivom na broj mobitela 098/252-344 ili putem e-maila: ztk-osijek@os.t-com.hr. Akcija Zmajevi nad gradom je nastala 1969. godine. Zaljubljenici u zrakoplovstvo, Marijan Grgoković i Josip Vipotnik, osmišljavajući programe u području tehničke kulture, posebno zrakoplovstva, došli su na zamisao organiziranja akcije puštanja zmajeva. Akcija je razrađena u Aeroklubu Osijek, koji je bio nositelj cijelog projekta. Suorganizatori su bili: Narodna tehnika, kasnije SIZ tehničke kulture, i Glas Slavonije, a danas ZTK Grada Osijeka.

[span class=camera]FOTO: Zmajevi nad gradom prizemljeni[/span]

Na prve akcije su se odazvale sve škole s područja bivše općine Osijek, a bilo ih je 29. Prema procjenama, sudjelovalo je oko 12.000 učenika. Tri godine Zmajada nije održana, i to 1980. i 1986. godine zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, i 1992. godine zbog ratnog stanja na našem području. Od 1993. godine akciju financira Grad Osijek.Financijskim planom svakoj školi se dodjeljuje 110-150 kompleta zmajeva. Učenici iz kompleta sastavljaju zmajeve, oslikaju ih i pripreme za akciju Zmajevi nad gradom.

Aeroklub “Osijek organizira i prigodan program u kojem sudjeluju motorni piloti, jedriličari i padobranci. Osnovne zadaće akcije su: kreativnost i umješnost u izradi zmajeva, druženje i natjecanje učenika osnovnih škola u prirodi, zajedničko sudjelovanje roditelja i djece, očuvanje okoliša…


Tekst: S.Cvetko (Glas Slavonije)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari