Bizovčani uz bok 6 najuspješnijih u Poljskoj!

Folklorni ansambl Kulturno umjetničkog društva "Bizovac" vratio se s uspješnog desetodnevnog gostovanja iz južne Poljske gdje su se u terminu od 28. srpnja do 5. kolovoza predstavljali Republiku Hrvatsku.

Folklorni ansambl Kulturno umjetničkog društva “Bizovac vratio se s uspješnog desetodnevnog gostovanja iz južne Poljske gdje su se u terminu od 28. srpnja do 5. kolovoza predstavljali Republiku Hrvatsku na 49. Tjednu kulture regije Bielsko Biala i 23. po redu na natjecateljskom tradicionalnom međunarodnom folklornom festivalu u ovogodišnjem turistički popularnom gradu domaćinu Wisli i okolnim gradovima Bielsko Biala, Szczyrk, Žywiec, Witkovice, Makov Podhalanski i Aushwitzu.

Na jednom od najvećih europskih festivala na kojem je sudjelovalo devedeset domaćih folklornih društava i ugledne folklorne skupine iz Albanije, Bjelorusije, Bugarske, Češke, Čilea, Iraka, Gruzije, Mađarske, Rumunjske, Rusije, Slovačke, Španjolske i Ukrajine prema ocjeni svjetski uglednih folklorista KUD-u “Bizovac” dodijeljene su nagrade za izvedbu baranjskih tradicijskih plesova u originalnim narodnim nošnjama baranjskog kraja i uz to nagrada za tamburašku glazbu, tako da su se bizovački folkloraši smjestili uz bok 6 najuspješnijih i nagrađenih grupa sudionika na festivalskoj priredbi organiziranoj pod okriljem CIOFF-a.

Tijekom boravka u Poljskoj Bizovčani su u nekoliko gradova izveli sedam 45-minutnih koncerata i više kraćih promotivnih nastupa, među kojima je bio i nastup tamburaša prigodom svečanosti otvaranja izložbe tradicijskog ruha županjskog kraja u muzeju grada Bielsko Biala. Za ovu prigodu pod stručnim vodstvom umjetničkog i plesnog voditelja Zvonimira Vukovića i glazbenog učitelja Marka Krajšića mnogobrojnoj publici su prezentirani izvorni bizovački, bunjevački, baranjski i korčulanski plesovi uz pratnju tamburaša. Na svakom koraku gdje su se pojavile lijepe bizovačke djevojke i snaše posebnu pozornost turista, novinara, gledatelja, fotografa i snimatelja plijenila je atraktivna ženska narodna nošnja.

Prije svakog nastupa posjetiteljima su folkloraši dijelili prigodne suvenire i velike količine tiskanih promotivnih materijala o Hrvatskoj, dobivene od predstavništva Hrvatske turističke zajednice iz Waršave na čijem je čelu osječanin Bojan Baketa. Financijsku potporu za podmirenje troškova autobusnog prijevoza pružili su Ministarstvo kulture i Osječko baranjska županija, a hotelski smještaj grupe osigurao je Regionalni centar za kulturu Bielsko Biala kao glavni organizator festivala.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari