U bogatstvo ponude meda i pčelarskih proizvoda mogli su se ovoga vikenda uvjeriti svi oni koji su posjetili osječki jesenski sajam na Pampasu, ali i Sajam starih običaja i zanata, koji je u subotu otvoren u Dalju.
U bogatstvo ponude meda i pčelarskih proizvoda mogli su se ovoga vikenda uvjeriti svi oni koji su posjetili osječki jesenski sajam na Pampasu, ali i Sajam starih običaja i zanata, koji je u subotu otvoren u Dalju. Tradicionalna je to manifestacija općine Erdut i Osječko-baranjske županije, koja svake godine privlači sve veći broj izlagača, ali i posjetitelja. Krenulo je prije 8 godina i postalo tradicijom.
Od meda i sira do rakije i vina, cvijeća, voća i povrća do suvenira i brojnih drugih rukotvorina, sve se to moglo vidjeti, kušati i kupiti na daljskom sajmu. Svoje je proizvode i usluge izložilo 45 izlagača, a stigli su i gosti iz inozemstva, Bosne i Srbije, ali i dalekog Hvara.
[blockquote]Sajam starih običaja i zanata organiziran je u cilju poticanja razvoja ruralnog turizma Općine Erdut, promociji tradicije, kulture, zanata, običaja i gastronomije. Upravo ovakve manifestacije prava su prigoda kako i na koji način stvoriti turističku ponudu na našim destinacijama – rekao je otvarajući sajam dožupan Željko Kraljičak.[/blockquote]
Nema više tkalja u svakodnevnoj radinosti, kao ni bačvara,
kovača, bunarđija, ali ima onih koji su njihove zanate spremni
sačuvati od zaborava i pokazati današnjim generacijama.
Puna je gostiju na daljskom sajmu danas bila stara
gostionica Opanak, a pozornost je privlačila i starinska
kuhinja, s vrckastom domaćicom, pravom majstoricom od tijesta i
pekarskoga zanata. Sajam je ovih godina selio u
krug po selima erdustske općine, ali će od ove godine
trajno ostati u Dalju, najavio je općinski načelnik.
Sajamska događanja u Dalju nastavila su se i u nedjelju. Već u 9
ujutro održana je prezentacija starog zanata pečenja
prasaca na ražnju, tradicionalna gužvarijada, a u
popodnevnim satima povorka kulturno umjetničkih društava
sa smotrom folklora i druženjem uz večernji glazbeni
program.
Opširnije pogledajte u videu STV-a…
Tekst i video: