FOTO: SLAMA 2013. od 8. do 14. srpnja uz temu Dvorac

Ovogodišnja, osma po redu, manifestacija Land Art Festival - SLAMA održati će se u Osijeku od 08. do 14. srpnja 2013. godine, na prostoru Perivoja kralja Tomislava. 

>> FOTO: SLAMA 2013. od 8. do 14. srpnja uz temu Dvorac

Ovogodišnja, osma po redu, manifestacija Land Art Festival – SLAMA održati će se u Osijeku od 08. do 14. srpnja 2013. godine, na prostoru Perivoja kralja Tomislava.

Slama okuplja 20-ak umjetnika iz cijeloga svijeta koji u umjetničkoj koloniji tjedan dana stvaraju skulpture od Slame. Vrhunac događaja je nedjeljni festival otvoren za javnost na kojem će svi posjetitelji moći uživati u nastalim skulpturama, glazbi, sajmu domaćih proizvoda te spaljivanjeu centralne skulpture.
[span class=camera]GALERIJA: SLAMA 2012.[/span]

Tema ovogodišnje Slame je Dvorac.

[blockquote]Po enciklopedijskom opisu, dvorac je “odvojeno ladanjsko prebivalište bogatije građevne zamisli, namijenjeno ponajviše privremenom boravku; izgrađuju ga pripadnici vladajudeg društvenog sloja od antike pa sve do duboko u 19. stoljeće”.

Simbolički gledano, dvorac je metafora za tijelo koje nastanjuje duša. To je dom ljudskog duha i našeg pravoga ja. Snovi o dvorcu potječu iz dubljih razina podsvijesti i kolektivnog nesvjesnog te ukazuju na to kako doživljavamo sebe. Dvorac kao obrambena utvrda ili tvrđava simbolizira sigurnost, ali i izoliranost.

Dvorac kao raskošno velebno zdanje predstavlja ostvarenje, blagostanje i uživanje. Često ga susrećemo na prelijepim i uzvišenim mjestima orijentiranim prema suncu ili vodi, a okružuju ga zeleni vrtovi i parkovi. Najčešće se gradi od kamena i opeke, a ponegdje i od drveta. 

U nekim dvorcima i danas stoluju kraljevske obitelji kao npr. u Buckinghamskoj palači, ili su rezidencije vlada i uprava. Mnogi su postali sjedišta kulturnih institucija i muzeja poput Louvrea u Parizu i Ermitaža u St Petersburgu te omiljena turistička destinacija kao što je Neuschwanstein Ludwiga II ili Schönbrunn Habsburgovaca. Neki posjeduju auru strave i užasa poput dvorca grofa Dracule, ili pak mitsku dimenziju kao Camelot kralja Artura. Ponegdje, nažalost, dvorci zjape prazni, opustošeni i propadaju, ali nikada nas ne prestaju oduševljavati.

U čudesnom svijetu bajki dvorac jemožda najomiljenija scenografija, što se uprizoruje u mnoštvu igranih i animiranih filmova. Nastanjuju ga razni kraljevi i kraljice, prinčevi, priceze, dvorske dame, vitezovi, vile, zmajevi, čarobnjaci i poneka dvorska luda.

U njemu postoje posebne sobe ili odaje za različite prigode: dvorane gdje se održavaju balovi i banketi, soba za glazbu, knjižnica prepuna sveznanja, riznica neprocjenjivog blaga, ili pak tamnica u kojoj smo možda i neki dio sebe zatvorili, smočnica je uvijek puna hrane, u praonici se stalno pere i pegla, a u svilenom, čistom krevetu s baldahinom snivaju se najslađi sni. Sve to bdije i čeka da bude osviješteno i
proživljeno jer predstavlja talente i mogudnosti ljudskoga bida. 

Zaista, Dvorac je svijet u malom, a tko nije kao dijete, igrajući se u pijesku, maštao o vlastitom dvorcu, neka sada izvuče svoj mač iz kamena i pridruži nam se u stvaranju slamnatog Dvorca na putu ka vlastitoj c j e l o v i t o s t i.

Autor: NF[/blockquote]

FOTO: Marko Banić / SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari