Iločka berba grožđa uz bogat program

Na krajnjem istoku Hrvatske, na granici EU, na prostoru kvalitetnog  srijemskog vinogorja ponajviše se njeguju  običaji vezani upravo uz vinogradarstvo i vinarstvo.

Jedan od običaja je i “pudarina”, koja je od 1962.g. izrasla u  “Iločku berbu grožđa”, najstarija tradicijsko-kulturno-zabavnu i  turistička manifestaciju u Slavoniji, Baranji i Srijemu, kojom se slavi i obilježava početak berbe u samim vinogradima.  Manifestacija se održava od zadnjeg vikenda kolovoza, a središnji  dio prvi vikend  rujna. Ove godine održati će se po 47.  put, od 30.08.- 07.09.2014.g., u organizaciji Grada Iloka i TZ Ilok, a pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog Sabora te uz generalnog sponzora Iločke podrume.

U programu manifestacije brojni su sadržaji različitog karaktera;  dnevna vinska, kuturna,tradicijska, sportska i druga događanja, – večernji kulturno-baštinski i zabavni  programi, štandovi ponude i promocije  poljoprivrednih,tradicijskih i drugih proizvoda te zabava do jutra  u šatorima i ugostiteljskim objektima uz obilje iločkog vina. Od svega pomalo, za svakog ponešto, ali uvijek uz vrhunsko vino oduvijek čini manifestaciju mozaičnom i drukčijom.

“Očekujemo da će zbivanja koja se održavaju posjetiti oko 6000 ljudi iz regije ali i turista iz drugih krajeva unatoč sve nižem standardu i mogućnostima potrošnje, stoga je i dalje glavni dio programa besplatan za posjetitelje.

Znajući  sve aspekte gospodarskog stanja u Republici Hrvatskoj,  te znajući da je još uvijek osobito teško  u ovim krajevima, za naš gradić i ovaj dio Hrvatske  puno znači da smo i ove godine  vlastitim snagama te uz pomoć sponzora i pokrovitelja uspjeli organizirati  i zadržati  osnove manifestacije te ponuditi sadržaje stanovništvu Srijema i svim gostima. Nadajući se uspješnoj manifestaciji, dobroj berbi i još boljem vinu pozdravljamo Vas i pozivamo u Ilok,” poručuju iz TZ Ilok.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari