Dekanteri posjetili Ilok

Prvi dan travnja obično povezujemo sa šalama i podvalama bliskim ljudima. Ovogodišnji 'neozbiljni' dan članovi udruge Dekanter ipak su odlučili obilježiti drugim i drugačijim sadržajima. Doduše, sve je odisalo posebnom vedrinom, kako zbog dobrog raspoloženja, tako i zbog činjenice da se prvi ovogodišnji edukativni izlet udruge poklopio s jednim od meteorološki uvjerljivo najljepših dana od početka 2017. Ipak, ono što je možda i najvažnije za dobro raspoloženje, je 'pravo' vinogorje.

A Srijem je upravo ono što si možete poželjeti kada razmišljate o
predivnom proljetnom danu: prekrasan krajolik, moćni Dunav i
sjajna vina. Vina koja su, doduše, članovi uglavnom već imali
priliku probati, budući da vinari iz Iloka i okolice često dolaze
u Osijek i promoviraju ih. Naravno, uvijek se u podrumima nađe
pokoji ‘adut’, bilo to nekakvo arhivsko vino, ili ono koje tek
treba krenuti na tržište i razveseliti vinsku publiku i
entuzijaste.

Svi koji su putovali u Ilok svjesni su da je posjet tom kraju
nemoguće zamisliti bez uživanja na ladanjskom imanju Principovac.
Predivan pogled na okolicu grada i vinograde je ono što privlači
sve brojnije turiste u najistočniji grad Hrvatske, mjesto koje se
jednostavno mora posjetiti. Bez obzira kakav bio vaš plan
prilikom posjeta, radi li se o hrani, vinima, krajoliku, igranju
golfa, prenoćištu ili vjenčanju, sve je onako kako treba biti.
Rano poslijepodne uz rose pjenušac od frankovke (i sjajan vinjak
za neke) bio je logičan i najbolji izbor za početak posjeta
Dekanterovaca Iloku i okolici.

Svega par kilometara izvan grada među brojnim se vinogradima
smjestilo naselje Radoš u kojem se nalazi jedna od najmlađih
vinarija Srijema. Vinarija Papak u vlasništvu je nekadašnjeg
direktora Iločkih podruma Mladena Papka, sjajnog domaćina, ali i
vrhunskog znalca u proizvodnji vina. Potpuno nova vinarija s
turističkim dijelom okružena je vinogradima iz kojih dolazi
sjajna sirovina za njegova jako dobra vina. Papak je svojim
gostima otkrio najvažnije podatke o svojim vinogradima i vinariji
te poneku tajnu o proizvodnji vina, a sve je začinjeno uz vrlo
dobar ručak. Dakako, i sjajna vina koja su Dekanterovci imali
priliku kušati tijekom prezentacije, ali i uz tradicionalni
čobanac.

Hercegovačka ulica u Iloku posebna je i može se podičiti dvjema
izvrsnim vinarijama. Čim uđete u nju naići ćete na vinariju
obitelji Buhač, proizvođače čija se vina itekako dobro prodaju u
Osijeku. Članove udruge dočekao je Domagoj Buhač, mladi vinar
koji je već dobro poznat diljem Hrvatske i čija su vina lagana,
poletna, cjenovno vrlo prihvatljiva i prepoznata među širokom
publikom. Domagoj nije pretjerano pričljiv, više voli kada priču
‘odrade’ vina. No, ima i problema. Kaže da će, unatoč značajno
povećanoj proizvodnji njegove vrlo tražene graševine, jedva
čekati sljedeću berbu. Jer upitno je hoće li, uz proizvedenih 130
tisuća litara naše najzastupljenije sorte, imati dovoljno vina do
prosinca.

Samo tri kuće dalje nalazi se vinarija Trs. Oni koji su probali
Trsova vina znaju da se itekako isplati doći u podrum i potražiti
još poneku bačvu ili bocu koje se ne nalaze u slobodnoj prodaji.
Ali oni koji su se barem jednom susreli sa Zlatkom Bošnjakom,
glavnim enologom vinarije, uopće neće razmišljati o eventualnom
preskakanju Trsa prilikom obilaska podruma. Bošnjak, kojeg često
zovu ‘čupavi’, poznat je po svom vedrom duhu i smislu za humor.
Taj humor će, doduše, nekome možda biti ponekad i vulgaran, ali
nakon nekoliko čaša sjajnog nektara nitko se više neće osjećati
uvrijeđenim. A Zlaja će samo ‘sipati fore’ jednu za drugom. I
subotnji posjetitelji imali su priliku iskusiti preko dva sata
lude zabave uz izvrsna vina.

Ovim izletom, Dekanter nastavlja s edukacijom članstva. Ponekad
netko malo ‘poklekne’ u intenzivnim edukacijama, ali to je sve
dio nezaboravnog doživljaja koji se, u pravilu, još dugo
prepričava. Vinari su oni koji vam najbolje mogu objasniti mnoge
nepoznanice pa sve ono što čujete vezano uz proizvodnju i
tehnologiju, a odmah i isprobate u čaši, donosi mnoga nova
saznanja. Uz takav pristup puno se bolje mogu čuti i u praksi
isprobati neke važne stvari vezane uz vina.

Osim ovih ‘praktičnih’ edukacija, Dekanter ovog proljeća za svoje
članove organizira i nešto formalniji oblik nastave tijekom koje
će članovi, unutar tri sata predavanja, naučiti još ponešto o
vinima, bocama, čašama, čepovima i, ono što je najvažnije,
načinima kušanja i opisivanja vina. U pitanju je tečaj kojim će
se članstvo dodatno educirati o osnovama vinskog svijeta, ali i
nekim sommelierskim tehnikama.

Taj vid učenja od ove je godine dostupan i u Osijeku širem krugu
zainteresirane publike, budući da udruga u svojim redovima ima
šestero educiranih članova koji su nositelji ukupno sedam
međunarodnih certifikata. U prvom tromjesečju održan je prvi
takav tečaj u organizaciji udruge Dekanter, a vrlo brzo, prije
ljetnih praznika, edukaciju će proći još dvije skupine polaznika.
Za više informacija o planiranim aktivnostima možete ih
kontaktirati putem Facebooka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari