Prijestolnica Bavarske, München kao što svi znaju ima najveću pučku feštu na svijetu – Oktoberfest, a glavni grad Slavonije & Baranje, Osijek ima čak dva Oktoberfesta. Nakon Malog Oktoberfesta koji se zbio 8. listopada u Sunčanoj ulici uslijedio je Oktoberfest u organizaciji Fabrique beer & grilla koji traje od 9. do 22. listopada.
Jedan od evenata koji je održan u sklopu Oktoberfesta u Fabriqueu
je i natjecanje za prvoga najljutišu grada Osijeka koje je
održano u nedjelju, 15. listopada s početkom u 19.00h. Ljutinu su
osigurali Igor Josipović i Bojan Bošnjak, dvojac koji stoji iza
prve slavonske linije ljutih proizvoda pod imenom Slavonska krv.
Nastupilo je osam natjecatelja.
Natjecanje je krenulo ispijanjem zdravice iz epruvete u kojoj se
nalazi Bećar (fermentirana slavonska paprila, chilli,
luk, češnjak, ocat i sol). Potom su natjecatelji morali
pojesti mini pljeskavicu sa obilnim premazom od
Čaruge. Za one koji ne znaju Čaruga je ljuto – slatki
umak koji se sastoji od fermentiranih ljutih slavonskih papričica
i chilli habanero papričica sa dodatkom pekmeza od višnje. To je
bio prvi krug natjecanja.
Drugi krug se sastojao od toga da su natjecatelji morali pojesti
četiri vrste ljutih paprika. Prva na redu je
bila slavonska ljuta papričica, zatim habanero, potom
bhut jolokia i naposljetku carolina reaper. Cijelo
vrijeme je pored natjecatelja stajala i čaša s mlijekom.
Konzumiranje mlijeka je podrazumijevalo automatsku
diskvalifikaciju. Polako su otpadali natjecatelji i na kraju je
ostalo dva natjecatelja koji su uspjeli doći do kraja, tj pojesti
u cijelosti sve predviđene papričice. Uslijedilo je pripetavanje
i pobijedio je Josip Jolly Ivanušić koji je ispio
epruvetu Bećara brže od svoga konkurenta.
Sve u svemu odlično i napeto natjecanje koje je bilo popraćeno
brojnom publikom i televizijskim kamerama. Ovo nije i zadnji
event tijekom Fabrique Oktoberfesta. Veliko finale Oktoberfesta u
Fabrique beer & grillu je 22. listopada kada se održava
natjecanje u izjedanju burgera koji teži čitavih jedan kilogram
od čega je 500 grama čista junetina, ostatak se odnosi na lepinju
i priloge. Dobili smo prvoga ljutišu grada Osijeka, a sada
iščekujemo i prvu izjelicu.