U prostorijama vinoteke "Vinita" danas je održana prva najavna konferencija za novinare četvrtog izdanja festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS, koja će se 1. i 2. prosinca održati u najužem središtu Osijeka, u prostorima Esseker centra.
WineOS ove godine ponovno dovodi sve najvažnije vinare s istoka
Hrvatske, a međunarodni karakter opravdat će gosti iz susjednih
država. Ujedno će, kao i prethodnih godina, posjetitelji
festivala imati prigodu uživati u raznim delicijama. Za vinare,
novinare i posjetitelje oba dana sajma održavat će se radionice.
Festival i ove godine organiziraju Vinoteka “Vinita”, te udruge
“Graševina Croatica” i “Dekanter”.
“Četvrti WineOS okupit će 70-ak izlagača. Uz najznačajnije
proizvođače vina iz regije Istočna kontinentalna Hrvatska imat
ćemo goste iz Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te
Srbije. To će festivalu ponovno dati međunarodni karakter, a uz
goste iz drugih hrvatskih regija dodatno će zainteresirati naše
sugrađane. Za vinare, novinare i posjetitelje organizirali smo i
radionice koje će se održavati oba dana festivala, a uskoro ćemo
objaviti i njihove teme te raspored. Moram istaknuti da će
sadržajno radionice biti uvjerljivo najbolje do sada te će oni
koji ih budu pohađali imati prigodu saznati nešto o rijetkim
sortama, isprobati sjajna vina iz Hrvatske i susjednih zemalja te
saznati mnogo zanimljivosti”, istaknuo je organizator WineOS-a
Vinko Ručević.
Ručević je posebno potencirao novosti koje će ove godine pratiti
WineOS, u prvom redu gala – večeru koja će se održati dan prije
početka festivala, dakle 30. studenog, u restoranu “Muzej Okusa”:
“Ideja je bila organizirati gastronomski događaj kakvog do
sada nije bilo u našem gradu. Animirali smo najbolje restorane
koji su spremno prihvatili naš poziv pa će posjetitelji imati
prigodu probati najbolje zalogaje koje će pripremati chefovi
Osječkih restorana. Očekuje nas sedam sljedova hrane praćenih
vinima koja će za tu prigodu odabrati jedan od najboljih
sommeliera Hrvatske Mario Meštrović. Ulaznice će biti u prodaji
od sljedećeg tjedna po cijeni od 390 kuna, a, sudeći po
dosadašnjim kontaktima, mjesta neće biti dovoljno za sve
zainteresirane.”
Još jedna novina ove godine bit će ocjenjivanje
sljubljivanja kulina i vina WineOS Trophy. Taj će
događaj biti organiziran u suradnji s Hrvatskom gospodarskom
komorom, Županijskom komorom Osijek. Prijave vinara su u tijeku,
a stručni ocjenjivački sud isprobat će kako se vrhunska slavonska
i baranjska delicija sljubljuje s vinima sorti graševina i
frankovka.
“Već 17 godina za redom radimo ocjenjivanje kvalitete
slavonskog i baranjskog kulina, a sljubljivanje s vinom logičan
je korak naprijed. Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora
Osijek spremno se uključila u ovu akciju i drago nam je što se na
ovaj način šire naše već tradicionalne aktivnosti”, rekao je
Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Županijskoj
komori Osijek.
U organizaciju se ponovno uključila udruga “Graševina Croatica”
čiji je predstavnik Josip Pavić ovom prigodom naglasio da je
predstavljanje lokalnoj publici, ali i ugostiteljima iz cijele
Hrvatske i šire, iznimno važno.
“WineOS vidimo kao središnje mjesto za predstavljanje vina i
vinara istočne Hrvatske te jedan od najvažnijih događaja u
vinskom kalendaru. I ove smo se godine odlučili aktivno uključiti
u organizaciju te vjerujem kako će posjetitelji biti zadovoljni.
Rast interesa za vrhunskim vinima, koji vidimo posljednjih
godina, jamči da ćemo ponovno imati velik broj
posjetitelja.”
Ove godine Osječko – baranjska županija odlučila se uključiti uz
jaču financijsku potporu kao pokrovitelj festivala. Zamjenik
župana Goran Ivanović naglašava da je vino značajan proizvod u
smislu privlačenja gostiju i jačanja turističke ponude.
“Za našu županiju WineOS ima velik značaj. Smatram kako su
događaji ovog tipa važni za cijelu regiju u promociji vrhunskih
proizvoda i turizma. Turizam je, uostalom, jedna od gospodarskih
grana koju ćemo nastaviti snažno poticati i razvijati, jer
smatramo da imamo što ponuditi gostima, i time podići ukupno
gospodarstvo. Vino i delicije neizostavan su dio ponude i
tradicije značajne za našu turističku ponudu pa stoga WineOS, kao
jednu od najvećih manifestacija tog tipa u Hrvatskoj, također
želimo snažno podržati.”
Željko Lončar iz Ureda gradonačelnika Grada Osijeka ističe kako
je prosinac vrijeme u kojem se u gradu događa velik broj
događaja, a WineOS definitivno spada među najvažnije u kalendaru.
“Osijek je u sredini jedne zanimljive regije u kojoj se
nalazi veći broj vinogorja, ne samo u Hrvatskoj, nego i u
susjednim Mađarskoj i Srbiji. Upravo zato značaj WineOS festivala
je da predstavi Osijek i privuče ljude iz šire regije u naš
grad.”
Predsjednik udruge “Dekanter” Boris Ocić rekao je da je WineOS
sjajna prigoda sugrađanima za isprobavanje vina i učenje o njima.
“Glavni cilj naše udruge je promicanje vinske kulture i
gastronomije kao osnova turističke ponude. Smatram da je
educiranost lokalnog stanovništva po tom pitanju jako važna, a
WineOS je najbolja prilika da se nauče nove stvari te da
privučemo sugrađane i goste na cjelogodišnju edukaciju kroz razne
događaje u Osijeku i okolnim mjestima. Upravo na ovom festivalu
posjetitelji mogu isprobati razna vina koja do sada nisu kušali
te od vinara naučiti ponešto o načinu proizvodnje, degustacije i
općenito uživanja u njima. Stoga pozivam sve koji vole vino da
dođu na WineOS i nauče još više uživati u vrhunskim proizvodima
koje nudi naša vinska regija.”
WineOS će oba dana početi u 15 i trajati do 21 sat.
Ulaznica stoji 50 kuna, a u cijenu je uračunata i
posebna festivalska čaša te brošura, odnosno vodič za
posjetitelje.