WineOs – vrhunska gala večera uvod u vinski festival

Kao što već vjerojatno znate, četvrto izdanje festivala vina, delicija i ugodnog življenja "WineOS", održat će se 1. i 2. prosinca u "Esseker centru". Večer uoči festivala, 30. studenog, u "Muzeju Okusa" održat će se gala – večera, prvi događaj tog tipa u našem gradu koji je otvoren za širu javnost.

Organizatore je u osmišljavanju vodila ideja o promociji
gastronomske ponude Osijeka koja je značajno bolja od uobičajene
percepcije javnosti. Upravo zato dogovorili su s najboljim
restoranima u Osijeku kako će zajedničkim snagama predstaviti
znanje naših kuhara javnosti. Večeru će pratiti sjajna vina
vinarija iz naše regije čime će gosti dobiti potpuni
doživljaj.

Autorsku večeru priprema šest vrhunskih lokalnih restorana i
jedna organizacija. Uz sedam sljedova kušat će
se vina trinaest vinarija. Kreacije koje će biti poslužene odraz
su znanja i inovativnosti glavnih kuhara koji su zajednički
kreirali jelovnik, a cijeli će program potrajati oko tri
sata.

Za predjelo će se pobrinuti chef restorana “Crna Svinja”
Marinko Rotim
. Tanjur “Dobro”, na kojem se nalaze pršut,
panceta i buđola “Dobro”, pratit će smokva fermentirana u domaćoj
rakiji od oraha s ganacheom od vijetnamske crne čokolade.
Nenad Komes iz “American bara Dollar” pripremit
će baby burger od govedine s cheddar sirom i coslov salaticom
začinjenom aromatičnim uljem.

Domaćin večere, “Muzej Okusa”, i njihov chef Ivan
Adžić
priredit će zapečeni filet smuđa s koricom od
mrkve, paprike, tikvica, luka i Grana Padano sira uz rižu kao
prilog. Predsjednik “Udruge kuhara i slastičara Osječko –
baranjske županije” Ivan Đukić radit će puretinu
ballotine u hrskavoj panadi s farsom od gorgonzole i suhih šljiva
na kremi od graška i butternut tikve s fondant krumpirom.

Šef kuhinje “Restoran Cluba Waldinger” Miroslav
Sili
gostima će ponuditi mini biftek na žaru s umakom od
tamnog piva i povrća te nabujak od krumpira. Tomica Đukić
iz restorana “Zimska Luka” “Hotela “Osijek”
radit će
janjeći medaljon u maramici u umaku od porta uz gratinirane
listiće krumpira sa začinskim biljem, popečak od buče s orasima i
poširanu krušku. Za desert će se pobrinuti Vera Jurić iz
“Slastičarnice Gold by Waldinger” koja će poslužiti sladoled od
bundeve s karameliziranim šećerom.

Svaki slijed pratit će po dva vina koja će odabrati jedan od
ponajboljih sommeliera Hrvatske Mario Meštrović. Tako će gosti uz
navedena sjajna jela kušati vina iz trinaest vinarija: “Belje”,
“Daruvar”, “Erdutski vinogradi”, “Feravino”, “Iločki podrumi”,
“Kalazić”, “Kolar”, “Krauthaker”, “Kutjevo”, “Markota”, “Perak”,
“PP Orahovica” i “Siber”.

Gala – večera održat će se 30. studenog s početkom u 19 sati i 30
minuta. Cijena ulaznice, koja obuhvaća večeru, vino te gaziranu i
negaziranu vodu, stoji 390 kuna i može se kupiti u prostorijama
“Vinoteke Vinita” u Strossmayerovoj 21.

Festival “WineOS”, podsjećamo, održat će se 1. i 2.
prosinca u “Esseker centru”
. Program će oba dana početi
u 15 i trajati do 21 sat, a uz izlagače, posjetitelje očekuju i
brojne radionice. Ulaznica stoji 50 kuna, a u cijenu je uračunata
i posebna festivalska čaša te brošura, odnosno vodič za
posjetitelje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari