Gourmet priča Slavonije, Baranje i Srijema

Što je život bez dobre hrane i kapljice vina? Neki bi rekli tek puko preživljavanje. Okupljanje oko stola važan je trenutak jer je znak okupljanje obitelji, zajednice, prijatelja i onih koji će to tek postati.

I u Slavoniji, Baranji i Srijemu okupljanje oko stola svečani je
i sveti trenutak. Posebno za domaćina koji uvijek daje ono
najbolje što ima svom gostu. Najbolju perinu, salenjak, vino ili
kulen. To zna svatko tko je barem jednom posjetio Slavoniju.
Kultura obilja i toplo gostoprimstvo desetljećima su dio tkiva
ljudi ovog kraja. Ovdje je “slow food” način života. Uvijek je
bilo i ostalo važno podijeliti bogatstvo malih stvari koje život
znače s drugim. Stoga smo ljude, proizvode i krajolik koji čini
ovaj šareni kutak Hrvatske povezali u zajedničku priču o hrani i
vinu u novom gourmet ruhu.

Tijekom desetak dana, od 17. do 28. listopada
pozivamo vas na avanturu otkrivanja starih i novih okusa, mirisa
i krajolika Slavonije, Baranje i Srijema. Gourmet priču
započinjemo 17.listopada u osječkom Muzeju okusa Michelin &
Slavonija Gourmet radionicom, u kojoj će Udruga kuhara i
slastičara Osječko-baranjske županije pokazati kako pripremiti
tapas na slavonski i kako tradiciju prikazati suvremenim stilom.
Bit će to i prilika za novo finale Svjetskog nogometnog prvenstva
između Francuske i Hrvatske ovaj put odigrano kroz gourmet
natjecanje francuskog Michelin* chefa Lionela Levya i chefa
Hrvatske nogometne reprezentacije i nositelja srebrne medalje iz
Rusije 2018. Tomice Đukića, ujedno i chefa Hotela Osijek. 
Dan poslije, 18.listopada, pod motom “od polja do stola” na
osječkoj će tržnici Udruga kuhara Osječko-baranjske županije
pripremati svježi ručak za sve posjetitelje ukazujući tako na
važnost veze između lokalnih OPG-ova i ugostitelja.

Gourmet priča Slavonije, Baranje i Srijema nastavlja se dalje od
19. do  28. listopada u restoranima s područja
Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Tih dana
restoran vinarija Josić, Zimska luka Hotela Osijek, restoran
Waldinger, Krčma kod Ruže, Hotel Patria, Hotel Đakovo, restoran
Sokak, Kuća Dida Tunje i drugi ponudit će posebne menije po
promotivnoj cijeni od 75,00 kn i 120,00 kn.  Već
tradicionalni događaj koji je Osijek pozicionirao na mapu
enološke turističke ponude Hrvatske “Večer vina i umjetnosti”
upotpunit će Gourmet doživljaj u subotu 20.listopada.  

Savršen je to spoj više inicijativa vezanih uz vino, hranu i
domaće proizvode u jedan novi sadržaj kojim se predstavlja
eno-gastro ponuda Slavonije, Baranje i Srijema.  Svojim će
gostima Gourmet priča Slavonije, Baranje i Srijema ponuditi
upravo ono što očekuju od ove regije, ali i ponešto više. Jer
priču o hrani i vinu ispričat će vrhunski kuhari budeći tradiciju
u namirnicama koje stoljećima hrane Slavonce, Baranjce i Srijemce
čineći ih danas izvrsnim domaćinima.

Organizator programa Gourmet Slavonija, Baranje i Srijem je
Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, suorganizatori
Udruga kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije, a partneri
su Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, EU projekt
Gourmet Hrvatska – Ministarstvo gospodarstva/Wyg savjetovanje i
partneri, EU Camarg projekt/JU Županijska razvojna agencija
Osječko-baranjske županije, Hrvatska turistička zajednica, Grad
Osijek, Tržnica d.o.o. Osijek, Muzej okusa i Metro Cash &
Carry Hrvatska. Više informacija o cijelom programu možete
pronaći na Facebook stranici.

PROGRAM GOURMET SLAVONIJA, BARANJA I SRIJEM

1. Michelin&Gourmet Slavonija – cooking show i druge
radionice za ugostitelje

Vrijeme i mjesto održavanja: 17.10. srijeda / 10.00h – 15.30h /
Muzej okusa, Osijek
Kulinarske i vinske radionice za ugostitelje i ugostiteljsko
osoblje s područja Slavonije, Baranje i Srijema te ostale
zainteresirane; teme interpretacija tradicije, tapas na slavonski
način, sezona na meniju, estetika hrane, slatka Slavonija; vina
Slavonije i Podunavja; kulinarsko finale Francuska-Hrvatska:
francuski Michelin chef Lionel Levy, chef Hotela Osijek i
Hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić (Rusija 2018.);
partner Udruga kuhara Osječko-baranjske županije – Ivan Đukić,
Andrej Kristek; vino – Mihael Tomić, Taste of Croatia / EU
projekt Gourmet Hrvatska (Ministarstvo gospodarstva; Wyg
savjetovanje)

2. Cooking show na osječkoj tržnici u suradnji s Tržnicom
Osijek

Vrijeme i mjesto održavanja: 18.10. četvrtak / 10.00h – 12.30h /
Tržnica Osijek
Udruga kuhara Osječko-baranjske županije priprema svježi ručak za
građane uz promociju filozofije “od polja do stola”, kratkih
lanaca opskrbe i povezanosti s turizmom / EU projekt CAMARG (JU
Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije)

3) Vinska manifestacija “Večer vina i
umjetnosti”

(https://www.facebook.com/Vino.Umjetnost/)

Večer vina, jazza, otvorenih galerija i ateljea.
Vrijeme i mjesto održavanja: 20.10. subota / 18.00h – 00.00h /
Kazamat-Tvrđa, Osijek

4) Gourmet tjedan Slavonija, Baranja i Srijem / tjedan
restorana

Vrijeme i mjesto održavanja: 19.10. – 28.10.2018. / restorani s
područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije:
Restoran vinarija Josić, Zimska luka/Hotel Osijek, Restoran
Waldinger, Krčma kod Ruže, Hotel Đakovo, Restoran Sokak, Kuća
Dida Tunje i drugi.

Ponuda menija s potpisom po nižoj i višoj cijeni menija
(75,00kn/120,00 kn) s vinima Slavonije i Podunavlja kao dvjema
službenim vinskim regijama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari