Na jesen u Vinkovcima festival šunke, vina, rakije i kulena

Vinkovci bi ove jeseni, ako sve bude išlo po planu, trebali biti domaćin brojnim proizvođačima tradicijskih proizvoda, a samim time i velikom broju gostiju koji vole domaće suhomesnate proizvode i dobru "kapljicu”.

Prvi vinkovački festival šunke, vina, rakije i kulena trebao bi
se održati u subotu 26. listopada, najavili su to na jučerašnjoj
medijskoj konferenciji predstavnici Grada i udruge Vinkovački
šokački rodovi.

Ako se okrenemo oko sebe, vidjet ćemo da većina mjesta u
našem susjedstvu ima nekakav sajam, vašar ili izložbu
tradicijskih proizvoda. Vinkovci kao metropola Šokadije i ovog
našeg slavonskoga kraja također zaslužuju jedan ovakav festival,
koji će okupiti sve naše proizvođače na jednom mjestu i dati im
priliku da predstave svoje proizvode. Festival, koji ćemo
organizirati u dvorani Barun Trenk, a koja će, nadamo se biti
puna izlagača, trebao bi trajati cijeli dan, od otvorenja u
jutarnjim satima, pa do podijele nagrada i svečane večere za
sudionike prije svečanosti zatvaranja”
, ističe predsjednik
udruge Vinkovački šokački rodovi Zvonimir
Liščić.

Profesor s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i jedan
od idejnih začetnika ove priče, Vinkovčanin Đuro
Senčić,
napomenuo je da će festival imati i stručni dio,
te da će sav posao oko istog obaviti znanstvenici ovog fakulteta.

Cilj nam je prije svega da ova manifestacija ima promotivni
karakter, da se predstave sami proizvođači i njihovi proizvodi,
ali isto tako da ima i edukativni i marketinški, odnosno prodajni
karakter. Naravno da je u svemu važan i onaj kulturološki, te
turistički dio. Činjenica je da Slavonija, u odnosu na neke druge
Hrvatske regije zaostaje u brendiranju svojih proizvoda. Mi smo
uglavnom proizvođači sirovine, proizvodimo meso za istarski,
drniški ili dalmatinski pršut, dok sami ne proizvodimo svoju
šunku. Iz tih razloga smatramo da naše proizvode trebamo više
vrednovati, finalizirati ih kroz proizvode dodane vrijednosti i
na taj način unaprijediti naša obiteljska poljoprivredna
gospodarstva, te pridonijeti smanjenju odlaska mladih obitelji iz
naših sela
”, objašnjava Senčić.

Sa željom da ovaj festival postane najveća i najpoznatija smotra
tradicijskih prehrambenih proizvoda u ovom dijelu Hrvatske,
organizatori imaju u planu kroz godine sve više razvijati
festival, koji bi u budućnosti trebao sadržavati i razne
simpozije, okrugle stolove, turističke manifestacije, kulturne
priredbe i sve ono što će privući ljude u Vinkovce. Tu bi veliku
ulogu trebala odigrati i Turistička zajednica Vinkovci koja će,
uz Vinkovačke jeseni i Rimske dane, “na raspolaganju” imati još
jednu veliku manifestaciju.

Očekujemo da će ova manifestacija biti prepoznata od svih
naših sugrađana, ali i od samih sudionika, koje pozivam da se
prijave u što većem broju. Naravno da se prije svega veselimo
dolasku posjetitelja i turista u naš grad, svjedoci smo da
manifestacije sličnog koncepta imaju dobru prolaznost u
Hrvatskoj. Gastro festivali su uglavnom popularni i dobro
posjećeni, jer činjenica je da je gastronomija jedan od ključnih
motiva dolaska turista. Naš kraj poznat je upravo po
gastronomiji, iako još uvijek imamo prostora za napredak i razvoj
ponude”
, naglasila je direktorica vinkovačke turističke
zajednice Martina Matković.

U Hrvatskoj nema puno ovakvih festivala, nešto slično postoji u
Orahovici, pod nazivom “Sajam vina i kulena”, koji ipak ne
obuhvaća toliki spektar proizvoda koliki će obuhvaćati vinkovački
festival, pa je ovo prilika koja se mora iskoristiti.

Izvor: grad-vinkovci.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari