UFO 2012: Osnivači thrash metala Exodus dolaze u Osijek

UFO uz Osječko 2012. vam predstavlja svog ovogodišnjeg metal headlinera, a to je veliki američki thrash metal bend EXODUS.

UFO uz Osječko 2012. vam predstavlja svog ovogodišnjeg metal headlinera, a to je veliki američki thrash metal bend EXODUS.

Exodus je bend osnovan 1980. u Californiji, a najistaknutiji član osnivačke postave bio je Kirk Hammet, gitarist Metallice, koji je u najpoznatiji svjetski metal bend došao upravo iz Exodusa. Budući da su bili vrlo mladi (Hammet je imao 20, dok je npr bubnjar Tom Hunting, koji je jedini originalni član benda i u trenutnoj postavi, imao samo 15 godina) bend u početku nije planirao neki ozbiljan rad, no kvalitetom svirke to se vrlo brzo promijenilo.

Veoma brzo nakon toga u bend dolazi Gary Holt, tehnički fenomenalan mladi gitarist, koji je s vremenom i postao zaštitni znak Exodusa. Bend sa Hammetom u postavi snima samo jednu demo kazetu, nakon čega Hammet odlazi u Metallicu, a Exodus postaje bend gdje glavnu riječ vodi upravo Gary Holt.

1984. bend je izdao album “Bonded By Blood”, koji se i dan danas smatra jednom od lektira thrash metal žanra, te su automatski postigli veliku popularnost. Postoji i priča da u drugoj polovici 80-ih godina, nije postojao bend koji je na obali Californije mogao biti headliner ispred njih, a albumi “Pleasures Of The Flash” iz 1987. i “Fabulous disaster” iz 1988. su to samo potvrdili. Čak ni promjene pjevača 1985. kada Paul Ballofa mijenja Steve Souza, nije napravila neku veliku promjenu oko popularnosti benda. Početkom 90-ih, bend izdaje još dva albuma, no razočaranim naglim padom popularnosti, 1993. godine prestaju sa radom.

ufo%20logo.jpg

Exodus se kratko vraća na scenu 1997. godine, nastupajući u istoj postavi u kojoj se raspad i dogodio, osim što je na vokalu ponovno bio Ballof. Nakon te turneje bend odustaje od novog materijala, te se ponovno razilaze, no 2001.godine se vraćaju i na sceni ostaju do današnjeg dana na oduševljenje fanova. Nažalost 2002. Godine Baloff je doživio srčani udar i preminuo, a u bend se ponovno vraća Souza. S njime snimaju i jedan album, no nedugo nakon njega Souza napušta bend, a na mjesto pjevača dolazi Rob Dukes, koji svojim glasom i pojavom predstavlja jedan novi Exodus, koji je skupio ogroman broj novih fanova, te snimio 3 albuma, od kojih je “Exibit B: the Human Condition” iz 2010. proglašavan jednim od najboljih thrash metal albuma novijeg doba. Također, Exodus su ponovno postali koncertna atrakcija i niti jedan veliki metal festival ne prolazi bez njih, gdje su nerijetko među headlinerima,a obavezno dio glavnog stagea.

Što više reći o bendu koji je na neki način definirao cijeli jedan žanr metala, može se reći i jedan od dva glavna? Jer, ono što je u Britaniji i Njemačkoj bio heavy metal, odnosno bendovi koji su ga stvarali, to je u Americi bio thrash metal, posebno ovaj kalifornijski, te su ih njega nastale i novije popularne vrste metala, kao što su death metal ili metalcore.

Nakon Behemotha i Decapitateda UFO festival je ponosan što vam može predstaviti jedan od najutjecajnih metal bendova ikada, te što će te moći jednog gitarista kao što je Gary Holt vidjeti uživo u našem gradu. Bez sumnje i pretjerivanja možemo reći da bend, veličine i utjecaja na metal sceni, kao što je Exodus, u Osijeku i ovome dijelu Hrvatske još nikada nije nastupio, te da bi to trebao biti poticaj da svi u to ime zabengamo zajedno m/.

DOWNFALL 

A GOOD DAY TO DIE 

BONDED BY BLOOD 

WAR IS MY SHEPHERD ( live ) 

Sve informacije u svezi Urban festa Osijek uz Osječko 2012. možete pronaći na web stranici festivala www.ufo.com.hr, a pozivamo vas  se pridružite i  službenom Facebook fan pageu – http://www.facebook.com/#!/urbanfestosijek.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari