Višestruki državni prvak

Marin Županović: Sa 45 godina na leđima i dijagnozom paraplegije obara rekorde

Marin Županović

Osim za predstojeću godinu koja će ponovno biti ispunjena brojnim nacionalnim natjecanjima, Marin se priprema za Svjetsko prvenstvo u Japanu u svibnju te Paraolimpijske igre u Parizu u kolovozu 2024.

Osječki paraatletičar Marin Županović nedavno je završio uspješnu natjecateljsku sezonu, odnijevši zlato na paraatletskom mitingu u Rijeci. Budući da je u svega manje od godinu dana osvojio 12 medalja, odlučili smo porazgovarati s njime o tajni njegova tolikog uspjeha i daljnjim planovima.

Ovaj rođeni Osječanin, koji će u subotu napuniti 45 godina, oduvijek je volio sport. Već 2000. godine postao je državni prvak u motociklizmu, no godinu dana nakon toga stradao je u utrci i dobio dijagnozu paraplegije, zbog koje je vezan uz invalidska kolica.

Međutim, to ga nije spriječilo da se nastavi aktivno baviti sportom. Godine 2019. tako je pozvan na Međunarodne sportske igre u Zenici, gdje je sasvim spontano otkrio svoj talent za bacanje koplja.

”Slučajno sam bio pozvan na natjecanje na kojemu sam se odlučio pokušati baviti navedenim sportom. Na kraju sam odnio zlato u koplju te se ispostavilo da sam nadaren i da bih se trebao usmjeriti isključivo prema treniranju te discipline”, izjavljuje Županović za SiB.hr.

Nakon toga, tri je godine trenirao u Atletskom klubu osoba s invaliditetom Vinkovci. Budući da mu je bilo daleko gotovo svakodnevno putovati do tamo, zahvalan je što se početkom ove godine u AK Slavonija-Žito osnovala paraatletska sekcija koja mu je omogućila da nastavi trenirati u svom rodnom mjestu i počne ostvarivati iznimne rezultate što za klub, što za grad Osijek.

>> Član Atletskog kluba Slavonija-žito postao državnim prvakom u bacanju koplja

Danas je Županović višestruki prvak Hrvatske i aktualni državni rekorder u bacanju koplja i diska (F54). Ubrzo nakon učlanjenja u AK Slavonija-Žito dobio je priliku nastupati ne samo na nacionalnim, nego i na velikim međunarodnim natjecanjima.

Sezonu je tako započeo u veljači, osvajanjem šestog mjesta na WPA Grand Prix mitingu u Dubaiju s rezultatom u iznosu od 17,30 metara. U kontekstu ostalih inozemnih natjecanja, Županović je nastupao dva puta u Češkoj, gdje je zauzeo četvrto mjesto, na Grand Prixu u talijanskom Jesolu, na kojemu je odnio srebro te na međunarodnom prvenstvu u Kruševcu, gdje je osvojio prvo mjesto s postignutom daljinom u iznosu od 21,93 metra.

FOTO: Marin Županović

Na paraatletskim natjecanjima u Hrvatskoj uglavnom je osvajao zlato, među kojima se ističu Croatia Open 2023. u Puli, Zagreb Open 2023. te miting u Velikoj Gorici, na kojemu je dosegnuo daljinu u iznosu od 22,60 metara. Na jednom je od pak posljednjih mitinga u Vinkovcima čak četiri puta oborio državni rekord u bacanju koplja u svojoj kategoriji, dosegnuvši krajnjih 24,22 metra.

”Sezona je zaista bila izuzetno uspješna, a posebno sam zadovoljan suradnjom sa svojim trenerima. Postigao sam značajan napredak u osobnim rezultatima tijekom cjelokupne sezone, ali i u usporedbi s prethodnom godinom. Tada sam ostvarivao udaljenost od 19, dok sada držim hrvatski rekord s impresivnih 24,22 metra”, ističe Županović.

>> Sjajni Županović do rekordnih 24,22 metra!

Zbog svih njegovih postignutih uspjeha, izbornik i nekadašnji trener AK Slavonija-Žito Damjan Sedić uvrstio ga je među reprezentativce, pa se sportaš trenutno nalazi na zimskim pripremama seniorske paraatletske reprezentacije u Medulinu. S njime je tamo i trener Krešimir Dumančić, što Županoviću zasigurno olakšava pripremne aktivnosti za sljedeću natjecateljsku sezonu.

”Pripreme protiču u najboljem redu. Osim tri obroka i dva treninga dnevno, tu su i kvalitetan odmor te razgovori i druženja s ostalim kolegama paraatletičarima. U ovom su sportu najbitniji naspavanost, tjelovježba i redovan obrok”, navodi Županović.

FOTO: Marin Županović

Osim za predstojeću sezonu koja će ponovno biti ispunjena brojnim nacionalnim natjecanjima, Marin se priprema za Svjetsko prvenstvo u Japanu u svibnju te Paraolimpijske igre u Parizu u kolovozu 2024. Plan mu je, govori, pokušati prestići sadašnju normu te se plasirati na barem jedno od navedenih natjecanja.

”Iako po godinama nisam mlad, mlad sam u ovom sportu – tek sam ove godine počeo ozbiljno trenirati, tako da je preda mnom još dosta toga što trebam proći i napraviti, ali pokušavam što prije i što kvalitetnije ostvariti daljine koje su mi potrebne za ta velika natjecanja”, tvrdi Županović, nadajući se kako će, budući da je prvi paraatleričar iz Osijeka, uspjeti potaknuti još osoba s invaliditetom s ovih područja da se počnu baviti sportom.

”Otkako se bavim paraatletikom, osjećam se mnogo zdravije. Sport je dobar i za socijalizaciju i uključivanje osoba s invaliditetom, tako da savjetujem svima, i mladima i starima, da se priključe bilo kojem klubu i bilo kojem sportu, ovisno o tome što ih najviše zanima i u čemu smatraju da su ili bi mogli biti dobri”, poručuje Županović.

FOTO: Marin Županović

Osim što postiže zavidne sportske rezultate što na nacionalnoj, što na inozemnoj razini, Marin svojom ustrajnošću i borbom vidljivo inspirira i druge ljude. Ako je u svega manje od godinu dana ostvario ovakva postignuća, preostaje nam samo čestitati mu te ga bodriti u njegovim idućim uspjesima, za koje ne sumnjamo da će biti još veći i značajniji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari