Pogled s istoka: Osijek (ne)sportski grad!?

Nakon niza kikseva Osječana (navijača, građana) moramo se zapitati je li Osijek sportski grad?

Nakon niza kikseva Osječana (navijača, građana) moramo se zapitati je li Osijek sportski grad?

Krenimo redom.

500 gledatelja došlo je pogledati prvu europsku utakmicu NK Osijeka nakon gotovo desetljeća izbivanja iz europskih natjecanja. Mnogi su bili gnjevni na upravu kluba zbog cijene karte od 50 kuna uz argument kako im je puno dati tu cifru za amatere iz Andore.

Argument nikako ne stoji, jer navijač NK Osijeka dolazi gledati i bodriti svoju momčad bez obzira na suparnika. Kada je to još k tome prva europska utakmica nakon dugo vremena isprike o cijeni karte djeluju deplasirano. Kako se često uspoređujemo s Hajdukom možemo usporedbu povući i sada. Cijene karata za utakmicu Hajduka protiv Skonta iz Rige bile su slične kao i Osijeka protiv Santa Colome. Rezultat: Poljud 15 000 ljudi, a Gradski vrt 500.

Uprava koja je suočena s teškim financijskim poslovanjima računala je da će par tisuća Osječana pomoći klubu da igračima isplati makar jednu plaću, no to se pokazalo preoptimističnim. Nakon takvog ponašanja navijači više nemaju pravo prigovarati upravi zbog loše financijske situacije, jer ako oni najvjerniji nisu spremni žrtvovati pivo, cigarete i kladionicu kako bi pomogli svom voljenom klubu što drugo očekivati od osječkih gospodarstvenika!? Uostalom koji bi trebao biti njihov interes sponzorirati klub koji gleda 500 ljudi!?

Je li i 13 kn po utakmici previše!?

Upravo toliko košta karta za utakmicu ukoliko ste se odlučili za kupnju godišnje ulaznice po cijeni od 200 kuna. Naime, Osijek će kod kuće odigrati 16 ili 17 utakmica što znači da je cijena manja od 13 kuna po utakmici. No sudeći prema broju prodanih godišnjih ulaznica (malo više od 200) Osječani su procjenili da je i ovo previše. Očito da na naplatu dolaze loše odluke svih dosadanjih uprava o besplatnom ulazu, pa će morati proći dosta vremena da drukeri bijelo-plavih shvate kako se ulaz na stadion mora platiti kao što se plaća i ulaz na koncert ili u kino. No, ovdje bi navijački osjećaj trebao biti razvijeniji znajući da novac ide u blagajnu voljenog im kluba.

Ne mogu se oteti dojmu kako navijači ni sami ne znaju što žele. Sjetimo se Fan shopa koji se godinama priželjkivao i onda kada je konačno otvoren propao je zbog male zainteresiranosti navijača. Istina da je ponuda bila slabašna, ali kako objasniti činjenicu da je prodaja dresova bila izrazito slaba, a upravo ovaj komad odjeće su Osječani žarko željeli kupiti. Ista je stvar s godišnjim kartama. Sve uprave su bile prozivane zbog nemogućnosti kupovine i sada kada je to omogućeno kartu kupi 200 ljudi!?

Bojimo se razmišljati što će biti s prodajom dionica NK Osijeka…

Šain ponos Osijeka!

200-300 Osječana skupilo se kako bi pozdravili prvu osječku olimpijsku medalju od samostalnosti. Olimpijska medalja je najveće postignuće u sportu, a ona u Osijek dolazi nakon 6. Olimpijade počevši od Barcelone 1992. do Londona 2012.  David Šain i njegove kolege vođeni su isključivo snažnom voljom i pravim olimpijskim duhom, jer veslanje nije sport u kojemu se okreću milijuni eura. Baš zbog toga ova medalja zaslužuje pozornost i divljenje Osječana. No, očito je kako je ovo mišljenje u manjini.

Dojam dočeka izvukli su članovi VK Iktus koji su napravili lijepu atmosferu svom klupskom kolegi. David Šain je skroman dečko, pa je prilikom pozdrava naglasio kako nije očekivao ovakav doček. Šainova izjava nije rečena ironično, jer on ne razmišlja na takav način, no prisutni su gotovo jednoglasno zaključili kako nitko nije očekivao ovako loš doček. Dojma smo da su kafići u Tvrđi brojkom nadmašili broj građana koji su došli pozdraviti osječkog heroja.

Šain nam je u razgovoru otkrio kako mu je jedna od ljepših uspomena u Londonu međusobno druženje i potpora među hrvatskim sportašima. No, zbog čega se to nije preslikalo u Osijeku treba pitati odgovorne ljude u svim klubovima. Čelnici klubova morali su narediti svojim članovima da prisustvuju dočeku, jer u konačnici imali su što i vidjeti. Zar osječki klinci iz mnogobrojnih sportova ne sanjaju olimpijsku medalju!? Ovo je bila idealna prilika da dobiju motiv više za postizanje tog uspjeha. Kažu klubovi da ih nitko nije zvao? Gospodo zar za takve stvari trebaju pozivnice?

Očito da očekujemo previše, jer u Osijek se uvukao  negativni duh koji se teško razbija. Potrebno je mijenjati mentalitet ljudi, jer od silnog pljuvanja Osijek će se pretvorit u palanku.  No, manjina se treba grupirati i graditi društvo na zdravim temeljima. Proces će biti dugotrajan i mukotrpan, ali se isplati, jer to naš Osijek zaslužuje. Stoga krenimo već od subote i pozdravimo dečke koji su borbenošću došli do najboljeg ulaska u HNL u zadnjih nekoliko godina. S kim igramo!? Zar je to važno. Igra naš Osijek!

Tekst: K.Š.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari