16. i 17. lipnja

BRUT 2023 – od edukacije, do dnevne, noćne utrke i koncerata

Zaključak konferencije bio je kako je Festival sportskog biciklizma :BRUT postao jedan od neprepoznatljivijih brendova outdoor turizma u Slavoniji i Baranji

U sklopu festivala sportskog biciklizma Baranja rural trail – :BRUT 2023 u petak 9. lipnja 2023. godine održana je druga konferencija pod nazivom Baranja i turizam u vinskom kompleksu Vina Belje. Tema konferencije bila je Potencijal outdoor turizma u Slavoniji i Baranji, a konferenciju su organizirali Udruga Baranja i turizam i Udruga za ruralni turizam Đola.

Konferencija je započela u 10 sati, a otvorio ju je predsjednik Udruge Baranja i turizam Robert Gorup pozdravljajući sve nazočne i najavljujući BRUTalnu konferenciju i utrku. Pozdravne govore održali su i direktor TZ-a Baranja Matej Perkušić, zamjenik gradonačelnika Grada Belog Manastira Goran Hes te zamjenica pročelnice Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Mirela Kalazić. U ime domaćina, vinskog kompleksa Belje nazočne je pozdravila Đenđi Burjan koja je predstavila BELJE plus d.o.o. kroz video koji predstavlja tvrtku i njezine djelatnosti na području Baranje. Dio kadrova iz videa prikazao je dio rute kojim će biciklisti voziti 17. lipnja što je ujedno bila i savršena najava za sljedećeg govornika Nebojšu Lukića iz udruge Baranja i turizam. Lukić je predstavio udrugu i festival BRUT koji postaje uistinu reprezentativan  sportsko turistički proizvod regije, što je dokazao prikazom rastuće statistike broja natjecatelja, posjetitelja te organizacijskog tima, a iznio je i ciljeve za naredno razdoblje. Nakon divnih kadrova iz BRUT videa Mislav Matišić iz Turističke zajednice Osječko-baranjske županije predstavio je program “Deer and bike” – biciklijadu u dužini 40tak kilometara koja je ne samo sportsko, već i kulturno zabavno događanje. Po završetku izlaganja pozornicu je zauzeo Martin Čotar koji je prvo predstavio primjer dobre prakse – Pag outdoor. Nakon primjera Paga fokus izlaganja stavio je potencijal Slavonije i Baranje te je prisutnima predstavio novi dokument “Slavonija outdoor” – strateški i operativni plan razvoja outdoor ponude na području Turističkog klastera Slavonija do 2027. godine. Nakon izlaganja dokumenta uslijedila su kraka pitanja iz publike, a diskusija se nastavila i na coffe breaku gdje su svi posjetitelji mogli kušati i vidjeti mini sajam lokalnih autohtonih proizvoda u organizaciji LAG-a Baranja. 

Drugi dio konferencije bio je rezerviran za panel diskusiju koju je moderirala Tatjana Greganović, a govornici su bili direktor TZ Baranja Matej Perkušić, voditelj ureda TZ Draž Filip Golubov, nositelj OPG-a Čudesna šuma Mario Romulić i predsjednica Udruge za ruralni turizam Đola, Bogdanka Ćuduić Vilić. Tema panela bila je “Potencijal outdoor turizma u Baranji”, a svaki izlagač je iz perspektive svoje organizacije iznio kako i na koji način vidi mogućnost za unaprjeđenje postojećih ili uvođenje novih outdoor programa u turističku ponudu Baranje. Perkušić je istaknuo kako već sada postoji značajan broj kvalitetnih outdoor programa i da treba nastaviti na razvoju istih u narednom razdoblju, a na negovo se izlaganje nadovezao Golubov koji je istaknuo umrežavanje organizatora događanja i drugih outdoor programa i sadržaja kao osnovni alat u promociji turizma regije. Ćudić Vilić je dodala kako je program Mistična Baranja – kao interpretativno vođenje i specifičan oblik promocije kulturne baštine sadržaj koji je lako “uklopljiv” u svki oblik outdoor programa koji svakom događanju može dati novu dimenziju atraktivnosti. Čudesna šuma, odnosno Mario Romulić kao predstavnik pružatelja turističkih usluga s područja Baranje istaknuo je nužnost aktivnog sudjelovanja malih pružatelja turističkih usluga u proces donošenja javnih i lokalnih politika jer, kako je istaknuo, samo zajedničkim radom se može doći do kvalitetnih, sustavnih promjena na terenu i konačnog uspjeha onih outdoor programa koji su se pokazali kao dobri i održivi turistički proizvodi.

Zaključak konferencije bio je kako je Festival sportskog biciklizma :BRUT postao jedan od neprepoznatljivijih brendova outdoor turizma u Slavoniji i Baranji, a gosti i sudionici iz Srbije i Mađarske dokazuju kako se uspješno proširio i van granica Hrvatske.

Po završetku konferencije uslijedio je vođeni obilazak vinarije Belje i domjenak.

Konferencija je i ove godine održana kao prvo događanje u sklopu festivala sportskog biciklizma Baranja rural trail – :BRUT 2023. Drugo događanje u sklopu ovogodišnjeg BRUT-a je u petak 16. lipnja 2023. godine i to BURE kulture – BRUT stars koji započinje u 20 sati na Banovom brdu – kod beljskog vidikovca, poznate photo point lokacije u Baranji. BRUT stars je kratki noći kronometar koji donosi sprint dužine 1.2 kilometra uz 60 metara elevacije. Kroz dvije vožnje, eliminacijsku i finalnu, saznat će se tko će prvi startati na :BRUT-u Beli Manastir u subotu 17. lipnja. Osim toga, Vidikovac Belje izvrsna je lokacija ne samo za vožnju u prirodi, već i za vrhunsku zabavu i opuštanje uz piće, hranu i DJ-a koje slijedi nakon noćne utrkice. Sve to pripremit će nas za :BRUTalnu poslijepodnevnu utrku i večernje chillanje uz Detour 17. 6. kod Gradskih bazena Beli Manastir.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari