14. ožujka do 17. travnja

Frankofonija u Osijeku 2022.

PR

U okviru Međunarodnog dana Frankofonije i obilježavanja 125. godišnjice osnivanja Francuske alijanse Osijek, predstavlja se program Frankofonija u Osijeku 2022

Međunarodni dan Frankofonije obilježava se 20. ožujka, a posvećen je francuskom jeziku i multikulturalnoj zajednici koju čini preko 220 milijuna govornika u svijetu. Ovaj dan slavi se na svih pet kontinenata kroz različita događanja koja oslikavaju bogatstvo kultura, običaja i vrijednosti Frankofonije.

U godini kada obilježavamo 125. godišnjicu osnivanja Francuske alijanse Osijek, program otvaramo 14. ožujka pravom glazbeno-scenskom poslasticom, kabare-predstavom splitske glumice Arijane Čuline u pratnji glazbenice i voditeljice Mirelle Meić pod nazivom “Varaš ga, ne ostavljaš ga”. Predstavu čini koktel francuskih šansona i duhovitih komentara koji se odnose na ljubavni život šansonijera, ali i na ljubav i brak općenito dakako, u njezinom prepoznatljivom stilu.

Program nastavljamo već tradicionalnom Revijom suvremenog frankofonog filma u suradnji s Kinematografima Osijek gdje ćemo, od 17. ožujka do 17. travnja predstaviti više od 15 novih naslova iz različitih frankofonih zemalja među kojima su, osim Francuske, Rumunjska, Belgija i Maroko.

Za najmlađu publiku, pripremili smo animiranu verziju najljepših francuskih i europskih bajki u izvedbi izvornih govornika. Bajke se objavljuju na Facebook stranicama  i Youtube kanalu Francuske alijanse Osijek od 4. ožujka do 2. travnja.

Program:

14. ožujka u 19 sati:  “Varaš ga, ne ostavljaš ga”, Arijana Čulina, Mirella Meić,
Kino Urania
Rezervacija i prodaja ulaznica: Kino Urania & Kinematografi Osijek

17. ožujka do 17. travnja: Revija suvremenog frankofonog filma, Kino Urania        Program projekcija dostupan na www.alliance-francaise.hr

4. ožujka do 2. travnja: Bajke za djecu – animirane najljepše francuske i europske bajke u izvedbi profesora, vježbenika i učenika Francuskih alijansi u Hrvatskoj
Facebook stranica Alliance française Osijek i Youtube kanal Francuske alijansa u Hrvatskoj

O udruzi:

Francuska alijansa Osijek, nasljednica osječkog Francuskog kluba utemeljenog 1897. godine, organizira festival francuskog jezika i frankofonih kultura pod nazivom Frankofonija u Osijeku. Festival se organizira u suradnji i partnerstvu s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Francuskim veleposlanstvom u RH, Francuskim institutom, Kinematografima Osijek d.d. i brojnim djelatnicima u kulturi i izvaninstitucionalnom obrazovanju.

Osoba za kontakt: Nada Jovanović, voditelj udruge
Šetalište Petra Preradovića 8, HR – 31000 Osijek
Tel / fax: 031 293 237 | Mob: 098 647 021
osijek@alliance-francaise.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari