NK OSIJEK: Špehar i Matković porazgovarali s igračima

Na posljednje rezultatske nedaće osječkog prvoligaša reagirali su i njegovi čelnici. Umjesto represivnih mjera, čelni ljudi kluba odlučili su se na mnogo pametnije rješenje - razgovor. Tako su se jučer predsjednik Robert Špehar i direktor Gordan Matković spustili u svlačionicu kako bi porazgovarali s igračima i pronašli uzroke rezultatskog pada nakon dobrog starta u sezonu.

Procijenili smo da je trenutak da siđemo među igrače i pokušamo dokučiti u čemu je problem u našim slabijim nastupima u posljednje vrijeme. Jasno, kritički smo se osvrnuli na igre momčadi, ali smo im nakon toga pružili punu podršku i iskazali povjerenje u njihove mogućnosti. Prvih sedam kola igrali smo dobro, a nakon toga je uslijedio pad forme. Ne smatramo to dramatičnim jer se takve stvari u nogometu događaju, ali sad svi zajedno moramo pronaći izlaz iz ove situacije. Momčad je zapala u apatiju, nestalo je onog fanatizma i borbenosti koji su nas nosili u početku sezone. Na to se nadovezalo i nezadovoljstvo navijača koje moramo poštovati. Međutim, te neugodne povike s tribina lako se može anulirati jednom ili dvjema dobrim partijama. To smo pokušali poručiti igračima. Nisu oni zaboravili igrati nogomet već im je malo poljuljano samopouzdanje. Zato mislim da nije trenutak isključivo za kritiziranje već i za iskazivanje podrške. Podršku smo dali i stručnom stožeru, ali smo ih upozorili da ulože dodatan napor kako bi naše stožerne igrače vratili u potrebnu formu ili da počnu praviti rezove u momčadi. Iako je iza nas razdoblje slabijih rezultata mi još uvijek nismo previše udaljeni od našeg prvog cilja, a to je plasman među četiri momčadi. To četvrto mjesto nam je na dva boda. Sad je važno da svi zajedno zbijemo redove i već protiv Lokomotive pokušamo krenuti putem izlaska iz krize, priopćio nam je sadržaj sastanka u svlačionici klupski predsjednik Robert Špehar.

Čelnici bijelo-plavih povukli su mudar potez u ovoj nezavidnoj situaciji, jer “lijepa riječ je kao lijepo stablo, korijen mu je duboko u zemlji, a grane se pod nebo uzdižu”, rekao bi Meša Selimović u svom briljatnom romanu Derviš i smrt.

Vlado Bilić traži način kako konačno probuditi svoje bezvoljne igrače

Nogometaši Osijeka uspjeli su izboriti plasman u četvrtfinale Kupa i to kao rezultat ne treba podcjenjivati. Međutim, ako se zagrebe ispod čiste rezultatske površine, posve je jasno da su bijelo-plavi u problemima. Na terenu izgledaju bezlično, bez pravog žara i strasti za nadigravanjem, a dodatni uteg im je turobna atmosfera koja ih okružuje. Malobrojni navijači koji su još voljni dolaziti na utakmice sve češće okreću prst prema dolje, pa ukupno ozračje na stadionu postaje sve mučnije.

Razumijem nezadovoljstvo naših navijača jer je opravdano. Nije ugodno slušati ta dobacivanja, ali to je trenutačno naša istina. Ne igramo dobro i moramo se potruditi da to popravimo. Prije svega s većom količinom trčanja i agresivnosti – komentira Vlado Bilić, trener osječkih nogometaša sve češće i neugodnije izražavanje nezadovoljstva navijačkog puka.

Treba biti objektivan i priznati da su treneru ruke prilično vezane. Ozljede su mu uzele mogućnost kombiniranja u srcu momčadi, veznom redu, pa tu mora puno kemijati, a to rezultate daje samo s vremena na vrijeme. Na raspolaganju mu nisu Jugović, Kurtović i Vidaković, s kojima bi igra Osijeka definitivno izgledala kvalitetnije. Loša je vijest što će njih trojica vrlo teško ove jeseni uopće i zaigrati. Zato će se alkemija nastaviti i u sljedećim susretima.

Već za susret s Lokomotivom razmišljamo o nekim rotacijama. Možda Gavrić na zadnjem veznom, a Vrgoč na stoperskoj poziciji, a Kvržić bliže vratima gdje se bolje osjeća – najavljuje Bilić.

U tom slučaju Lukačević bi se vratio u posljednju liniju, a možda bi trebalo aktivirati i posljednjeg zdravog veznog igrača koji nije dobio priliku – Domagoja Pušića.

Osim tih kadrovskih sve je očitije da momčad ima i psiholoških problema. Velik dio igrača jednostavno je izgubio samopouzdanje, a njega neće vratiti ako ih se histerično bude kritiziralo. Ne mislimo ih braniti, jer ono što prikazuju nije ni dovoljno dobro, ali ovo je trenutak u kojem im je možda potrebno malo potpore.

Činjenica jest da smo upali u nekakvu apatiju. Dečki su svjesni da nam igra nije na potrebnoj razini, ali isključivo kritikom nećemo pronaći rješenja. Pokušat ćemo razgovorom popraviti atomsferu i stanje u svlačionici. Jedino nam to preostaje – poručuje Bilić.

Razgovor – i jedna pobjeda, samo jedna pobjeda. Tri boda su uvijek najbolji lijek za sve probleme. Činjenica jest da su bijelo-plavi puno toga prosuli u posljednja tri-četiri kola, ali situacija još nije tako dramatična. S dvije vezane pobjede vratili bi se u sedlo. Iako ta vizija, iz sadašnjeg aspekta gledanja, izgleda kao znanstven fantastika. No možda ćudljivost nogometa jednom može “zaigrati” i u Osijekovom dresu…

[blockquote]LJUBOJEVIĆ KAO PRIMJER
Igra Osijeka je u silaznoj putanji, ali jedan čovjek u tome definitivno strši na pozitivan način. Goran Ljubojević, otkako se zimus vratio u Gradski vrt, privlači svojim zauzimanjem i žarom kojim nosi bijelo-plavi dres. Kritičari su govorili “nije zato ovdje, doveden je da zabija”. To je “traženje dlake u jajetu”, no sada mu ni to više nitko ne može spočitavati. U posljednja tri susreta zabio je tri pogotka, a jednom je bio i asistent. Ljubojević svoj posao odrađuje uzorno. Kad bi imao kvaliteniju pomoć od suigrača statistika bi mu izgledala još kvalitetnije.
Ono što Osijek prikazuje nije ni dovoljno dobro, ali ovo je trenutak u kojem je igračima možda potrebno malo potpore.[/blockquote]

Dalibor Keler (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari