Smoje: U svlačionici nema panike, ali sad moramo pokazati “jesmo ili nismo”

Panike još nema, ali nelagoda se osjeti u zraku oko Gradskog vrta. Izaziva ju pogled na tablicu, ali i nepostojanost igre nogometaša Osijeka. U tri proljetna nastupa vidjeli smo sve i svašta.

Panike još nema, ali nelagoda se osjeti u zraku oko Gradskog vrta. Izaziva ju pogled na tablicu, ali i nepostojanost igre nogometaša Osijeka. U tri proljetna nastupa vidjeli smo sve i svašta.

Od sjajnog prvog poluvremena protiv Splita do zanimljive partije protiv Dinama, ali i čudnog drugog poluvremena susreta sa Splitom i potpunog podbačaja protiv Cibalije.

Iz svega toga može se izvući zaključak da je Osijek sasvim neuravnotežen te da isključivo ovisi o tome na “koju su se nogu tog dana ustale njegove glavne uzdanice”. Mnogi će izvući i onu klasičnu floskulu – mlada je to momčad, ali to je obična zabluda.

Puno je tu igrača koji svojoj četvrtoj prvoligaškoj sezoni, a i dalje talent pokazuju tek u tragovima. Kriva je slika da bi veterani poput kapetana Ive Smoje ili Marka Babića trebali biti motorna snaga “bijelo-plavih”. Ne, oni su tu da pomognu i eventualno preuzmu odgovornost (posebno Babić, nap.a.) kada zaškripi, ali bi igru Osijeka morali nositi Šorša, Jugović, Miličević, Ibriks i drugi. No to nije baš tako pa se zato događaju onakvi “black-outi” kao protiv Cibalije. No slavonski derbi sad treba izbaciti iz glave, “pregrupirati se” i krenuti dalje.

Nema smisla više pričati o Cibaliji. Dođe jedna takva utakmica u kojoj baš sve pođe naopako i valjda nam se nešto slično više neće ponoviti ovog proljeća. Situacija u kojoj se nalazimo je škakljiva, ali sve je to relativno. Jedna pobjeda opet nas diže gore. Po mojem mišljenju, veći je problem što igramo poput proljetnog vremena, kako bi rekli meteorolozi, promjenjivo s kratkotrajnim sunčanim i oblačnim razdobljima. U svlačionici nema panike. Svi smo svjesni da sad moramo pokazati “jesmo ili nismo” – odlučan je kao i uvijek Ivo Smoje, kapetan NK Osijek.

Poraz i slaba igra u slavonskom derbiju, trenera Vladu Bilića natjerali su na preispitivanje stvari vezanih uz sastav momčadi. S obzirom na to da su mu napokon svi zdravi, sad može smišljati razne varijante za udarnu momčad.

Bilo bi neozbiljno da nakon “onoga” s Cibalijom ne razmatramo mogućnosti promjena u momčadi. Treba nam malo mobilniji vezni red, ali i nešto čvrstine u obrani, posebno na bočnim pozicijama. Imam nekoliko opcija, ali još nisam ništa definirao – tajnovit je Bilić.

Razmišljanja mu idu u smjeru da Ibriksa opet “gurne gore”, na desno krilo, kao u Maksimiru, a da mu leđa čuva postojani Branko Vrgoč, koji ovih dana proživljava obiteljsku tragediju (preminuo mu je otac, nap.a.).

To je razlog zbog kojeg ću s njim obaviti dodatni razgovor. U Koprivnici nam trebaju posve usredotočeni igrači – objašnjava šef struke “bijelo-plavih”.
Trebat će mu i “lavovi”, a ne plašljive “mačkice”. Osijek ne smije u Podravinu putovati s defetističkim stavovima.

Ove sezone se u gostima nikada nismo tako postavili. Čvršće da, ali isto tako napasti kad god se može – poručuje Bilić.

Izgledno je da će se u sredinu veznog reda vratiti Vedran Jugović. Njegova mobilnost ukupnu sliku Osijekovog veznog reda ipak čini boljom.

On se na tim pozicijama u sredini mnogo bolje i osjeća. Vraća se i Kvržić, a predah bi mogao dobiti Perošević koji je imao reprezentativnih obveza tijekom tjedna – zaključuje Bilić.

Sve “pet”, ali sada je stvarno došlo vrijeme da vidimo vrijedi li ova generacija osječkih nogometaša za nešto više. Godinama su “tu negdje”, ali obično ostanu “nigdje”. Mogu li konačno promijeniti tu karmu?

[blockquote]PET GODINA FRUSTRACIJA U KOPRIVNICI
Teško da možemo reći kako gostovanje Osijeka u Koprivnici dolazi u pravom trenutku. Naime, Osječani ondje nisu osvojili ni bod od svibnja 2007. godine, što je još lošija vijest, nerijetko su znali dobiti ozbiljnu porciju, a dvaput je čak pukla “petarda” u njihovoj mreži. Opet, sve je to prazna statistika, a da se njome ne treba previše zamarati, najbolje je pokazala Cibalia u nedjeljnom slavonskom derbiju. Čekali su 16 godina za pobjedu u Gradskom vrtu i dočekali. Pa, zašto onda ne bi i Osijek u Koprivnici u petak dočekao svojih pet minuta?[/blockquote]

Dalibor KELER (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari