Razmišljaju o opstanku i Kupu, ali i ljetu koje nosi niz rezova

Momčad Osijeka za sljedeću sezonu mogla bi imati posve drukčiji izgled, a još je upitno i hoće li Mršić ostati trener.

Iako bitka za opstanak u prvoligaškom društvu u čijem se središtu nalazi i Osijek tek treba dosegnuti svoj vrhunac, u Gradskom vrtu već punom parom rade na kadrovskim pitanjima za sljedeću sezonu. Momčad koja danas igra, uz manje promjene, na okupu je već tri godine i nije ostvarila ništa značajno na rezultatskom planu, a osim toga, većini igrača na ljeto istječu ugovori. Sve to govori kako su, ovog ljeta, u Gradskom vrtu izvjesne velike promjene. Jasno, postoji mogućnost da će neki od igrača prihvatiti nove, reducirane, ugovore, ali će sigurno biti i onih koji će s “čistim papirima” potražiti sreću u bijelom svijetu. U klubu su spremni na sve opcije, a da će pregovori biti teški pokazao je i slučaj Srđana Vidakovića, koji je bio prvi na razgovorima iz reda onih kojima ugovorne obveze prestaju na ljeto. Zasad stvari stoje tako da Vidaković neće produžiti vjernost s NK Osijekom jer se on i klub ne mogu naći oko financijskih uvjeta.

Uzmi ili ostavi

Sa svim igračima kojima istječu ugovori obavit ćemo razgovore. Za nove ugovore napravili smo i okvire za koje vjerujemo da ćemo moći uredno servisirati i od toga nećemo odustati. To smo prezentirali i Vidakoviću, a na njemu je da prihvati ili odbije. Ako odbije, želimo mu svu sreću u daljnjoj karijeri. U ovom trenutku nama je prioritet izboriti finale Kupa i osigurati opstanak, a kada budemo imali jasne rezultatske smjernice, posvetit ćemo se slaganju momčadi za sljedeću sezonu – kaže Zdravko Josić, predsjednik NK Osijek.

U cijeloj priči ključnu će ulogu odigrati – novac. U Gradskom vrtu blagajna je vječno prazna, a novi predsjednik vjeruje da ima lijek za tu kroničnu bolest.

Vjerujem da ćemo ovog ljeta ostvariti dva do tri transfera koji će nam pomoći u financijskom oporavku. Naravno, transferi ne mogu i ne smiju biti jedina baza za financiranje kluba, pa ćemo poduzeti i niz drugih aktivnosti za popunjavanje proračuna – kaže Josić.

Vratimo se mi momčadi. Kako danas stvari stoje, mogli bismo “ruku u vatru” staviti da će sljedeće sezone Osijekova momčad imati znatno drugačiji izgled. Zanimljivi su temelji na kojima će se ona graditi. Jasno, prvo će se pogledati u nepresušno vrelo igrača u Školu nogometa, a tamo “jaše” jedna vrlo talentirana juniorska generacija i gotovo je sigurno da će dio tih mladića od sljedeće sezone biti priključen prvoj momčadi. No to nije dovoljno za velike rezultate.

Novca za kupovine nemamo i nećemo ga ni imati kada su odštete u pitanju. Kadar ćemo popunjavati iz Škole nogometa, a već razgovaramo i s nekolicinom igrača iz klubova koji će napustiti prvoligaško društvo. Ti su razgovori u početnoj fazi, jer ni mi još nismo osigurali opstanak – tvrdi Josić.

Mršić razmišlja o inozemstvu

Dakle, cijela ta priča vodi prema samo jednom ishodištu. U NK-u Osijek će se za koji mjesec mijenjati puno toga. Čak je neizvjesno i tko će biti trener, jer Stanko Mršić bi mogao otići čak i ako ispuni ciljeve zbog kojih je nedavno ustoličen, a oni su plasman u finale Kupa i opstanak u Prvoj ligi.

Stanko razmišlja o inozemnom angažmanu, a njega smo uostalom i doveli kao prijelazno rješenje. Vidjet ćemo kada završi sezona kakva će biti njegova razmišljanja, ali i financijska potraživanja – kaže Josić.

Stanko je sada praktično pristao pomoći Osijeku, a od ljeta ako će se ići na novi ugovor će sigurno imati drugačija potraživanja s obzirom na svoj ugled, pa je pitanje hoće li Osijek to moći pratiti. Uostalom, u kuloarima se već priča da bi se u slučaju Mršićeva odlaska na mjesto trenera mogao vratiti najtalentiraniji osječki stručnjak Tomislav Steinbrückner koji je u najužim kombinacijama bio i nedavno kada je odlazio Vlado Bilić. Uglavnom, ljeto u Gradskom vrtu ponudit će sve, osim, inače, uobičajene sezone “kiselih krastavaca“, kako se u novinarskim krugovima od milja naziva pripremno razdoblje u nogometu.

ZNAK DOBRE VOLJE NAKON LUČKOG

Nogometaši Osijeka doživjeli su nešto na što baš nisu naviknuli nakon susreta protiv Lučkog. Naime, predsjednik Zdravko Josić odlučio im je u slučaju pobjede podijeliti male premije kao znak dobre volje i naznaku načina na koji će raditi. Bijelo-plavi nisu pobijedili, ali je predsjednik ipak ostao pri svojoj zamisli, pa ih je nagradio i za remi.

Ma to je bio vrlo malen iznos. To je bolje i ne spominjati, dao sam im tek toliko da im se nađe za usput. Ništa posebno – komentirao je Josić.

Iznos možda nije bio poseban, ali gesta svakako jest…

Isplata dijela dugovanja čeka deblokadu

Postojanje ozbiljnih dugovanja prema igračima i Radnoj zajednici u NK Osijek nisu nikakva tajna. Međutim, novost je da je novo čelništvo uspjelo prikupiti znatna sredstva kojima bi se podmirila bar polovina tih dugova.

Imamo osigurana sredstva za dvije-tri plaće, ali moramo čekati deblokadu našeg računa. Vjerujem da će se to vrlo skoro i dogoditi jer smo postigli dogovore sa svim vjerovnicima, a sad treba to verificirati i na papiru. Čim se deblokira račun, krenut ćemo s isplatama – obećava Josić.</blockquote> 

ŠUKER DOLAZI NA UTAKMICU S HAJDUKOM

Utakmicu protiv Hajduka s tribina Gradskog vrta trebao bi gledati najbolji igrač koji je ikada ponikao u NK Osijeku i počasni građanin grada na Dravi Davor Šuker. Bit će to prvi put nakon desetak godina da će Davor službeno pogledati utakmicu svog matičnog kluba u Gradskom vrtu. Ranije se znao “ušuljati” na Istok i inkognito “drukati” za bijelo-plave.

Šuker je najavio dolazak na utakmicu s Hajdukom, a sa sobom će dovesti i nekoliko menadžera, najavljuje Zdravko Josić – predsjednik NK Osijek.

Osim Gradskog vrta Šuker će dan ranije pogledati i utakmicu Prve hrvatske malonogometne lige između Osijeka V.B.K. i Split Brodosplit inženjeringa.

Tekst: Dalibor KELER (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari