Bijelo-plavi na najljepši način čestitali Kohorti 24. rođendan

Na kraju je ispalo mnogo lakše negoli je bilo tko to mogao očekivati. Osijek je pobijedio Hajduk i napravio ogroman korak prema osiguravanju opstanka.

Odigrali su bijelo-plavi dobru utakmicu, a da su bili malo pribraniji, mogli su Splićane ispratiti s još ponekim pogotkom u mreži. Bilo je u tom meču i malo simbolike. Kohorta je slavila svoj 24. rođendan i učinila je to dostojanstveno, pružajući pravu podršku i primjer kako se voli i navija za svoj klub.

Za uzvrat je dobila najbolji poklon. Običaj je bio da se u minuti koja označava broj godina koje se slave upale baklje, ali ovaj put se dogodilo nešto daleko bolje. Točno u toj minuti je Antonio Perošević zabio vodeći pogodak za Osijek. Gdje ćeš ljepšeg poklona Kohortašima za rođendan!

Dugo se vodio prijepor tko je strijelac. U službenom zapisniku uveden je Anton Maglica, ali snimka jasno govori da je posljednji loptom igrao Perošević, kojeg je njegov suigrač doslovce pogodio u koljeno, ali je pri tome lopta promijenila smjer pa smatramo da se kao strijelac treba voditi Perošević.

Hajduk je bio posve nemoćan, očajan, ali je još jednom je potvrdio pravilo da veliki klubovi ne trebaju puno da ti zakompliciraju život. Izjednačili su vrlo jeftino iz slobodnog udarca, koji nije bio ništa posebno, ali je završio u mreži.

[span class=camera]FOTO: Osijek – Hajduk 2:1[/span]

Zaslužen trijumf

Osječani su definitivno šampioni po primanju šlampavih pogodaka. No, iako je situacija nakon izjednačenja možda bila neugodna, osjećalo se da Osijek ima snage pobijediti, što je i potvrđeno u nastavku kada je Šorša (konačno!) zabio za pobjedu. Trener Stanko Mršić prije utakmice upravo je tražio reakciju veznih igrača i dobio ju je Kvržić asistent za prvi, Šorša strijelac drugog pogotka, a Jugović najaktivniji ovog proljeća uopće. Išli su mu dalekometni pokušaji, dobro je dvaput odapeo.

Ovo je velika pobjeda za nas, rekao bih, posve zaslužena jer smo nadigrali Hajduk u svim segmentima igre. Napravili smo velik korak prema opstanku, a drago mi je što smo i nečim fantastičnim navijačima na najljepši način čestitali rođendan. Sada se okrećemo uzvratu Kupa protiv Cibalije – rekao je Tomislav Šorša, čiji je pogodak Osijeku donio vrijednu pobjedu.

Mršićeva patetika

Trener Stanko Mršić bio je sad već uobičajeno miran. Uspio je napraviti dobar posao s Osijekom u kratko vrijeme, ali neke retoričke ekshibicije mu nisu potrebne. Umjesto da uživa u pobjedi, on se opet bacio na kukanje.

Ovo je velika stvar, s obzirom da dečki rade u trećeligaškim uvjetima. Nije lako, ali pokušavamo te probleme potisnuti.

Ne znamo što time točno želi postići. Podići si “perje”, dodvoriti se svlačionici ili nešto treće, ali sigurni smo da ukupno neće pomoći NK Osijeku. Svi znaju da je stanje teško, ali svi znaju i da se poduzima puno toga da se isto popravi. Već je milijun puta sve rečeno o tim teškoćama i spominjati to baš svaki put kad se izlazi u javnost zvuči – patetično. Netko mu treba reći da stane jer Mršić definitivno može mnogo bolje od toga.

Tri utakmice u kojima je vodio Osijek to najbolje dokazuju i zato mu ne trebaju takve primjedbe. Kada je dolazio u Gradski vrt, znao je kakvo je stanje. Čelništvo ga nije dovelo zato da bi uporno jaukao nad situacijom, već da ostvari rezultatske ciljeve. Na dobrom je putu, ali to ne znači da treba omalovažavati sve ostalo…

Maglica: Zabili smo dva gola, ali trebali smo još poneki

Anton Maglica stvarao je dosta problema obrani Hajduka, a nakon njegovog udarca u 24. minuti Osijek je poveo 1:0.

Pobijedili smo Hajduk na Kohortin rođendan, kojoj bih čestitao na podršci i odličnoj atmosferi. Bodrili su nas i nosili cijelu utakmicu. Odigrali smo odlično, trudili se i dali svoj maksimum. Danas nam se vratilo i za neke prijašnje utakmice. Zabili smo dva gola, a po prilikama i svemu prikazanom mogli smo još poneki. Međutim, najvažnije je da smo pobijedili. Mislim da smo ovom pobjedom osigurali opstanak, a sada idemo potvrditi u srijedu i plasman u finale Kupa.

Mnogo je dvojbi i među novinarima i među gledateljima ostavio vodeći pogodak Osijeka. Pogotku su se radovali i Maglica i Perošević, a u službenom je zapisniku pogodak pripisan Maglici.

Krenuo sam na loptu, udario je ljevicom i loptu vidio u golu. Svejedno je tko je zabio, glavno je da smo pobijedili.

Zadovoljna su bila lica osječkih nogometaša nakon subotnjeg susreta. Kako i ne bi, kad su u Gradskom vrtu potpuno nadigrali Hajduk i zasluženo osvojili tri velika boda koja im mnogo znače u bijegu od opasne zone. To je potvrdio i kapetan bijelo-plavih Ivo Smoje.

Čestitao bih suigračima, treneru, njegovim pomoćnicima i publici koja je i po ovako lošem vremenu došla i bodrila nas cijelu utakmicu. Pokazali smo da smo pravi i hrabri, izdigli smo se iz nekih naših problema i na terenu smo pokazali da vrijedimo mnogo više nego što tablica pokazuje.

Smoje se složio da je Osijekova pobjeda zaslužena te da su on i suigrači pokazali mnogo više od Splićana.

I po posjedu lopte i po šansama nadigrali smo Hajduk, ne samo po golovima. Bili smo u vrlo nezgodnoj situaciji, dobit ćemo i tri boda od Varaždina i bit će lakše u završnici prvenstva.

U splitskim redovima jedan od rijetkih koji je odigrao u skladu s renomeom kluba bio je Mato Neretljak. Bivši igrač bijelo-plavih, član one sjajne generacije, čestitao je svom bivšem klubu na zasluženoj pobjedi.

Tužan sam što smo izgubili. Drago mi je da će Osijek ostati u ligi, a volio bih i da osvoji Kup. Mi nismo pokazali ništa, ovo nema veze s Hajdukom, ovo je sramota. Ovu momčad treba selekcionirati jer je ovo pravi cirkus. Osijek je zasluženo dobio. Tužan sam jer nismo ništa odigrali, ali nije na meni da to rješavam, moje je da igram. Čestitam Osijeku na velikoj i značajnoj pobjedi.

Neretljak se emotivno pozdravio s bivšim čelnicima kluba, a njegov doprinos nisu zaboravili ni navijači koji su ga toplo pozdravili.

Drago mi je da sam nakon dosta godina opet u Osijeku i da sam bio dio one momčadi, najbolje u povijesti kluba.

[blockquote]Tomislav Šorša
Napokon je i on zabio winner. Ove sezone dugo je vukao Osijek svojim dobrim igrama, a u posljednje vrijeme malo se umorio. Vratio se protiv Hajduka na najbolji način – pogotkom, a bio je i najistaknutiji pojedinac susreta.

Leko i Lešković
To su dva velika dobitka utakmice protiv Hajduka. Mislav Leko je u Osijekovom dresu odigrao samo 100-tinjak minuta, a učinak mu je sjajan. Marko Lešković je, pak, još jednom potvrdio da ima mjesta u udarnoj postavi.

Pametna igra
Osijek nije Splićane pobijedio na fanatizam već na kvalitetu. Bijelo-plavi su igrali pametno i svrsishodno, nisu srljali već su gradili svoje napade i stvarali prilike. Bila je to jedna od boljih predstava Osijeka ove sezone.

Torcida
Došla je u velikom broju i napravila veliko “sr…”. Možda jest Hajduku ponos, ali u Gradskom vrtu to nije bila. Zbog nje će se Hajduk opet suočiti s kaznom “disciplinaca”, iako nam se to čini posve bespredmetnim jer neće riješiti problem.

Hajduk
Bijedan i slab. Teško nam se sjetiti je li ikada bio nemoćniji u Osijeku. Dijelom je to i zbog dobrog Osijeka, a dijelom i zbog beživotnog pristupa, koji je bio primjetan kod Splićana.

Suđenje
Domagoj Vučkov nije napravio nekakvu kardinalnu pogrešku, ali je “gušio” utakmicu. Svirao je gotovo svaki kontakt, a to zna biti pogubno za ritam. Osječani mu zamjeraju poništen pogodak Leškovića (navodno je Leko napravio prekršaj), a Splićani Smojino igranje rukom prije Šoršinog pogotka.[/blockquote]

[blockquote]SUSRET ŠIRIĆA I MALEŠA – IMA SLIKE NEMA TONA
U Gradskom vrtu dogodio se prvi susret Željka Širića i predsjednika Hajduka, Hrvoja Maleša, koji je bio inicijator prosinačkih uhićenja tadašnjih sudačkih čelnika. Maleš je u Gradski vrt došao zaštićen kao “lički medvjed” jer ga je pratilo nekoliko čuvara, ali se pokazalo da za to nema nikakve potrebe. Predsjednik Hajduka na osječkom stadionu nije doživio baš nikakve neugodnosti, a napustio ga je, valjda konsteriran, odmah nakon prekida utakmice, koji je izazvala Torcida. Širić i Maleš tijekom poluvremena bili su desetak metara jedan od drugoga i dok se Širić ležerno zabavljao u krugu svojih prijatelja, izraz lica Hajdukova predsjednika nije odavao mirnog čovjeka. Nije mu bilo baš svejedno, ali to je moglo biti povezano isključivo s njegovim duševnim stanjem, a nikako eventualnom nelagodom zbog ugrožene sigurnosti.[/blockquote]

Tekst: D. Keler i G. Roguljić (Glas Slavonije)
Foto: M. Banić (SiB.hr)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari