Zaboraviti da je s druge strane Dinamo

Pred nogometašima Osijeka je najvažnijih 90 minuta u posljednjih 13 godina! Dugo, predugo, čekali su navijači bijelo-plavih na ovakve trenutke.

Pred nogometašima Osijeka je najvažnijih 90 minuta u posljednjih 13 godina! Dugo, predugo, čekali su navijači bijelo-plavih na ovakve trenutke.

Europa se sanja duže od jednog desetljeća, a danas je već u džepu neovisno o ishodu sutrašnjeg uzvratnog dvoboja finala hrvatskog Kupa s Dinamom. I ta rasterećenost trebala bi biti mala psihološka prednost Osijeka. Nitko od njih ne očekuje čudo, ali ga mnogi sanjaju otvorenih očiju.

Postići pogodak

U prvoj utakmici Osijek je ispunio svoju najveću želju ne primiti pogodak i zato u Maksimir odlazi kao ozbiljan aspirant na za osvajanje Kupa. Trener Stanko Mršić nekoliko je puta ponovio da mu je želja da njegova momčad ne bude samo sudionik finala nego da pokuša osvojiti. Ako se dogodi, bit će to jedno od većih iznenađenja. Inače, Stanko djeluje prilično umirujuće. Sjećamo ga se iz onog prvog mandata kada je prije ovakvih utakmica znao biti “lud“, no iskustvo je učinilo svoje. U biti, on bi mogao biti jedna od jačih Osijekovih karika jer njegove momčadi su nerijetko Dinamu stvarale probleme.

Vjerujem da smo u dobrom raspoloženju. Neke smo igrače odmorili, osvježili, a sve u cilju da u tih 90 minuta odigramo svoju najbolju utakmicu u sezoni. Kartona i novih ozljeda nema, pa ću u miru moći složiti momčad za koju vjerujem da će ostvariti naše ciljeve – kaže Mršić.

A što je cilj? Samo jedan i vrlo jasan, ali za Osječane bar kada igraju protiv Dinama vrlo težak – zabiti pogodak. Ako je u prvoj važno bilo ne primiti, sutra će važno biti i poentirati. Jako teško, gotovo nemoguće će biti dvaput Dinamo ostaviti bez postignutog gola. Uostalom, Osijek je jedini ovog proljeća kojem je to uopće i uspjelo!

Kao Chelsea

Činjenica jest da bi nam i jedan pogodak mogao biti dovoljan za ukupno slavlje. Međutim, moramo opet biti rastrčani i angažirani. Stati u blok i držati gust raspored kojim bismo Dinamo odmaknuli od naših vrata i tako mu limitirali broj prilika za pogotke. U Gradskom vrtu nam je to uspjelo. Drugi važan detalj bit će tranzicija iz obrane u napad, a to nam je malo teže išlo u prvoj utakmici. Dinamo će biti pod imperativom i što duže budemo držali aktivan rezultat, izdavat će ih strpljenje, a to će biti naša prilika. Jasno, trebat će i sreće – smatra trener bijelo-plavih.

U biti to je onaj model kako je Chelsea šokirao Barcelonu. Treba preživjeti napade snažnijeg i boljeg, ali kada se ukaže za to prilika, a ona će sigurno doći, jednostavno se ne smije propustiti. Dinamo neće ponuditi previše izglednih situacija, ali ako Osijek bude dovoljno drzak, jedna ili dvije će sigurno doći.

Opet će sve ovisiti o tome hoćemo li u stanju biti momčad. To je utakmica koja ne trpi nikakve alibije. Mora se trčati, pomagati, nikada ne odustajati – poručuje Mršić.

To valjda i nije sporno, pa ne igra Osijek takav susret svaki dan. Ključna će stvar ležati u psihi. Osječani su finale doveli točno tamo gdje su željeli da se sve odlučuje u 90 minuta. Tu imaju nekakve šanse jer Dinamo nema što braniti iz prve utakmice. Zato bijelo-plavi trebaju potisnuti neke stvari iz glave. Zaboraviti da se igra protiv Dinama, zaboraviti da se igra u Maksimiru. To sutra neće imati nikakve veze. To je jedna jedina utakmica u kojoj mogu postati besmrtni, a ono što je najvažnije, polazišna točka i za njih i za Dinamo je ista. Bar bi trebala biti…

[blockquote]5 pogodaka je zabio Osijek Dinamu u posljednjih 12 utakmica, a od toga samo dva u Maksimiru i to u istoj utakmici. Bilo je to u proljeće 2008. godine kada je Dinamo slavio s 3:2, a strijelac oba pogotka za Osječane bio je Ante Vitaić.[/blockquote]
[blockquote]ČOVJEK U CRNOM

Ivan Bebek

Koliko god željeli te stvari pogurati u drugi plan, delegiranje Ivana Bebeka za uzvratni susret finala Kupa protiv Dinama mora izazvati nelagodu u Gradskom vrtu. Nije bez vraga i kapetan Osijeka Ivo Smoje najavljujući prvu utakmicu i lošu tradiciju igra s Dinamom pripomenuo i suce. Nije se jednom dogodilo da bijelo-plavi budu oštećeni, a riječki arbitar je u prošlosti i te kako znao zakinuti Osječane, i to baš u susretima protiv Dinama, a uz to izgleda da i igrače demoralizira kada on dijeli pravdu jer dosad Osijek baš nije imao puno sreće s njim. Međutim, u posljednja dva-tri navrata priča se okrenula u korist bijelo-plavih. Ne želimo biti “zli proroci” ili ne daj Bože bilo što prejudicirati, ali podsvijest ne da mira. Bebeku samo možemo poželjeti da se o njegovoj arbitraži nakon sutrašnjeg susreta uopće ne diskutira.[/blockquote]


Tekst: Dalibor KELER (Glas Slavonije)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari