Pogled s istoka: NK Osijek kao Dinamova filijala!?

Nastavlja se selidba osječkih talenata u Dinamo. Domagoju Vidi, Ivanu Plumu, Hrvoju Plumu i Dini Špeharu prema svemu sudeći priključit će se i Anton Maglica.

Nastavlja se selidba osječkih talenata u Dinamo. Domagoju Vidi, Ivanu Plumu, Hrvoju Plumu i Dini Špeharu prema svemu sudeći priključit će se i Anton Maglica.

U meni se opet susreću dvije osobe. S jedne strane javlja se navijač s istoka koji ne želi imati nikakve veze s Dinamom ili Hajdukom. Navijač koji te klubove iz Osijeka želi ispratiti s nekoliko komada u mreži i uživati u pognutim glavama njihovih igrača dok se s istoka ori jebem te Dinamo ili jedna će Torcida plakati ovu noć… U konačnici navijač koji nikako ne želi biti “tvornica” igrača za bilo koji od hrvatskih klubova. Upravo ovo potonje događa su unazad nekoliko godina na relaciji NK Osijek – NK Dinamo. Čim se u bijelo-plavom dresu pojavi igrač koji pokazuje znakove iznadprosječnosti javlja se neslužbeni gazda Maksimira i hrvatskog nogometa Zdravko Mamić nudeći ponudu uzmi ili ostavi.

Žrtvovanje pijuna za ostale figure

I ovdje se počinje javljati ona druga osoba, a to objektivni navijač svjestan teške situacije u kojoj se klub nalazi. Činjenica je da klub duguje nekoliko plaća igračima i radnoj zajednici i da u takvoj situaciji sve više ponestaje motiva za treniranjem, a u prenesenom značenju to znači još jednu izgubljenu sezonu.  Pod takvim pritiskom čelnici NK Osijeka na prvu moraju zagristi svaku Mamićevu ponudu, jer šahovski rečeno žrtvuju pijuna za ostale figure.

Ne sumnjamo da bi se Maglica u normalnim okolnostima mogao prodati u inozemstvo za milijunski iznos. Ključna riječ je – u normalnim okolnostima. Tada bi Osijek mogao bez problema Mamića poslati na hlađenje i čekati masniju ponudu europskih klubova. Ovako Josić i Koprivnjak ne smiju riskirati i izgubiti priliku za bilo kakvom prodajom. Klubu je za normalno funkcioniranje potrebno oko 15 milijuna kuna, a od sponzora (uključujući Grad s 2,5 milijuna) se može “nažicati” polovina tog iznosa. Ostatak se traži u transferima. Mudri Mamić je svjestan toga i vješto to korisiti. Ne samo s Osijekom, već i s drugim klubovima. Ipak najviše je takvih primjera iz Osijek. Za drukera s istoka –  nažalost, a za objektivnog navijača – nasreću.

Tekst: SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari