Rasprodaja osječkih talenata!? Dinamo želi Dugandžića i Aleksića

 Prilično diskretno, ali vrlo precizno se u nekim tiskovinama ovih dana moglo pročitati da Dinamo opet planira zagrabiti u osječki rasadnik talenata.

Prilično diskretno, ali vrlo precizno se u nekim tiskovinama ovih dana moglo pročitati da Dinamo opet planira zagrabiti u osječki rasadnik talenata.

Naime, iz Esotnije su došle vijesti da je hrvatski prvak naciljao dva osječka reprezentativca U-19 Marka Dugandžića i Ivana Aleksića. Loše su to vijesti za bijelo-plave. S obzirom na financijsku situaciju koja vlada u Gradskom vrtu, posve je jasno da će čelništvo kluba teško odoljeti naletu Zdravka Mamića. Maksimirski boss vrlo vješto koristiti opći bankrot hrvatskog nogometa i za male novce pod svoje okrilje dovodi sve što je talentirano u Hrvatskoj.

Problem je u financijama

Može li se NK Osijek uopće oduprijeti takvim pritiscima?

– Znamo da postoji zanimanje Dinama ne samo za Marka Dugandžića i Ivana Aleksića nego i za još neke igrače iz te naše odlične juniorske generacije. Pokušavamo se zaštititi na sve moguće načine. Dugandžić i Aleksić su pod profesionalnim ugovorima, ali u današnjim okolnostima ni to ne mora biti nikakva garancija – kaže Miroslav Žitnjak, sportski direktor NK Osijek.

Jasno je na što je Žitnjak ciljao. Ugovori su potpisani, ali Osijek ima problema s njihovim servisiranjem, pa Dinamo te igrače lako može dobiti za minimalne iznose nakon eventualne arbitraže. S obzirom na to kakav vjetar u leđa Mamić i društvo iz Maksimira imaju u HNS-u ako se odluče na takav korak, Osijek će nepovratno ostati bez tih svojih taletiranih mladića. To je jedna strana medalje. Druga je, pak, ta da je Mamić dosad u odnosima s NK-om Osijek bio vrlo korektan (polovinom 90-ih godina prošlog stoljeća je bio i sportski direktor u Gradskom vrtu, nap.a.). Nikada nije otimao već je plaćao odštete. Međutim, slaba je to utjeha Osječanima koji to svoje “obiteljsko srebro” koje imaju u liku tih mladih nogometaša prodaju ispod cijene.

U Gradskom vrtu normalniji razvoj

U takvim okolnostima u NK-u Osijek mogu igrati samo na jednu kartu – igračkog razuma. Naime, nema dvojbe da se mladi igrači prirodnije razvijaju u Gradskom vrtu jer će tu prije dobiti priliku i daleko više strpljenja.

– Jedini pravi adut nam je baš to, da nudimo zreliji i polaganiji razvoj. U Maksimiru je pritisak velik, konkurancija je enormna i igrači lako nestaju sa scene. Osijek “ne jede” igrače na taj način, da se tako izrazim. Međutim, dođu li ozbiljne financijske ponude za njih, teško ćemo im se oduprijeti – kaže Žitnjak.

Svi su u Gradskom vrtu svjesni da takav način gospodarenja igračkim kadrom ne donosi ništa dobro. Transferirati djecu od 17, 18 ili 19 godina definitivno je velik udarac za klub jer bi se u bližoj budućnosti moglo dogoditi da to vrelo jednostavno presuši. Ne zato što neće biti igrača nego zbog toga što masovna prodaja tako mladih igrača izravno ugrožava produkciju. Zato se nadamo da će Dugandžić za Osijek zabiti bar 50 pogodaka prije nego što ode, da će Aleksić ostaviti nekakav trag, a isto se odnosi i na ostale oko kojih se motaju bogatiji klubovi. Dosadašnji primjeri (pre)ranih odlazaka iz Gradskog vrta (Špehar, braća Plum, nap.a.) nisu se pokazali baš dobrima za te igrače…
[blockquote]JOŠ BEZ ODLUKE O GODIŠNJIM ULAZNICAMA

U NK-u Osijek još nisu donijeli odluku o tome hoće li i ove sezone u prodaju biti puštene godišnje ulaznice.

– Još razmatramo tu mogućnost, a konačnu odluku treba očekivati sljedećeg tjedna – kaže Zdravko Josić.

Godišnje ulaznice pokazale su se kao dobro rješenje koje je naišlo na odobravanje onih najvjernijih navijača. Jedino što treba, ako budu u optjecaju i ove godine, jasno definirati njihovo korištenje.[/blockquote]

Tekst: D.Keler (www.glas-slavonije.hr)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari