Predstavljamo Kalmar FF, novog protivnika Osijeka u Europi

Simpatična družina amatera iz Andore već je otišla u zaborav, jer se Osječni okreću švedskom Kalmaru s kojim će se boriti u za prolazak u 3. pretkolo Europa lige gdje čekaju  velikani kao što su Inter, Liverpool, Marseille, Hannover…

Simpatična družina amatera iz Andore već je otišla u zaborav, jer se Osječni okreću švedskom Kalmaru s kojim će se boriti u za prolazak u 3. pretkolo Europa lige gdje čekaju  velikani kao što su Inter, Liverpool, Marseille, Atletico Bilbao, Hannover…

Kalmar Fotbollsförening ili jednostavno Kalmar FF profesionalni je nogometni klub koji igra u Švedskoj prvoj ligi. Osnovani su daleke 1910. godine. Klupske boje su im crvena i bijela.

Najveći uspjeh u dugoj povijesti kluba je osvajanje nacionalnog prvenstva (Allsvenskan) 2008. godine. Dodajmo tome i 3 osvojena nacionalna kupa.

Nakon 14. odigranih utakmica u Švedskoj prvoj ligi ove sezone, Kalmar je na 13. mjestu (od 16) sa tek 16 osvojenih bodova (4-4-6). U kvalifikacije za Europa ligu kvalificirali su se istovjetno Osječanima, kao gubitnik u finalu nacionalnog kupa.

Prošle sezone igrali su također u kvalifikacijama za Europa ligu. U prvom pretkolu su lako se obračunali s finskim Streymurom (ukupno 4-0). U drugom pretkolu su igrali s Daciom (Moldava) kod kuće 0-0, a u gostima pobjedili 2-0. U trećem pretkolu dočekao ih je Levski iz Sofije i nakon 1-1 u Kalmaru, u Sofiji je bilo 5-2 za Levski.


Sažetak: Kalmar 3-0 Syrienska 30.06.2012.

Prema Transffermarktu momčad im vrijedi 9 850 000 eura, što je za 650 000 eura više od vrijednosti NK Osijeka. Igrački kadar je sastavljen je i od dosta stranaca, a među njima su mjesto našli i Srbin Đoređević, te Mattias Pavić s dvojnim, hrvatskim i švedskim državljanstvom.

Na vrlo dobroj službenoj klupskoj web stranici nude i streaminge svojih utakmica. Tako su prenosili i utakmicu prvog pretkola s Clinftovillom, ali da bi gledali morate platiti 75 kruna (što je otprilike toliko i naših kuna). Dobra rezerva ukoliko ni jedna naša TV kuća ne bude prenosila, što je nažalost vrlo izgledan scenarij.

Cijena ulaznica za utakmicu protiv Osijeka biti će 150 kruna, a vlasnicima sezonskih ulaznica daju popust.

Kalmar – Cliftonville

Nakon što su prvu utakmicu u Sjevernoj Irskoj izgubili 1:0, Šveđani su u uzvratu pokazali puno bolju igru i lakoćom izbacili Irce iz Europe.

Mrežu vratara Browna Kalmar je uspio zatresti već u desetoj minuti preko Israelssona, a samo šest minuta kasnije na semaforu Guldfageln Arene stajao je rezultat 2:0. Prednost domaćih povećao je srpski nogometaš Nenad Đorđević.

U 38. minuti Browna je prevario i Nigerijac Dauda, a posljednji pogodak pao je u sudačkoj nadoknadi. Kalmar je dobio jedanaesterac, a odlučio ga je izvesti vratar Berisha koji je bio uspješan. U sastavu Kalmara od prve su minute igrala samo petorica Šveđana.

Grad Kalmar

Kalmar je mali grad u istočnom djelu južne Švedske na obalama Baltičkog mora. Po posljednjem popisu stanovništva iz 2005. godine imao je 35 tisuća stanovnika. Jedan je to od najstarijih gradova u Švedskoj s bogatom povješću. Najpoznatiji je po tome što se upravo tamo sklopio sporazum o Kalmarskoj uniji čime su se  Norveška, Danska i Švedska ujedinili pod jednim monarhom.

Navijači

Kalmar nema organiziranu navijačku grupu kao što je Kohorta, njihovi simpatizeri se okupljaju u klubu navijača “Supporterunionen”. Mirni navijači, ne vjerujemo da će se itko od njih zaputiti na dalek put u Osijek.

Stadion

Igraju na novom modernom stadionu imena “Guldfĺgeln Arena”. Kapacitet je 12 tisuća ljudi, od čega je 10 tisuća sjedećih i 2 tisuće stajaćih mjesta.  Otvorenje stadiona bilo je u ožujku prošle godine.

[blockquote]Ljubojević o Kalmaru

Nekadašnji prvotimac NK Osijeka Goran Ljubojević proveo je godinu dana u AIK-u iz Stockholma, pa smo ga upitali o švedskoj ligi i Kalmaru.

– Švedska liga je taktički i fizički jača od naše lige, ali zbog malih plaća igrači s kvalitetom odmah odlaze u inozemstvo tako da im kvaliteta igrača nije visoka i po kvaliteti je liga ispod naše. Malmo je jedini koji plaća više i zato imaju kvalitetu.

Igrali ste i protiv Kalmara. Što možete reći o slijedećem protivniku NK Osijeka.

– Kalmar ima fenomenalan stadion i navijače. Igra im se bazira na brzog napadača Mendesa kojeg stalno izbacuju dugim ili dubinskim loptama u prostor i tako osvajaju teren i imaju iskusnog zadnjeg veznog Rydstroma koji kontrolira igru i razbija napade protivničke ekipe…

Imate li nekakav savjet kako igrati protiv Kalmara?

– Osijek bi trebao pokušati imati veći posjed lopte jer kao što znate, Švedska liga je u punom pogonu i ekipe su u ritmu što znači da su fizički i natjecateljski na vrhuncu, dok je Osijek tek u fazi priprema. Mislim da bi Osječani posjedom lopte trebali iskontrolirati utakmicu da ih ne ispuše jaki ritam. Posebnu pozornost treba obratiti na prekide gdje su sve skandinavske ekipe najopasnije!

Kome dajete prednost?
– Osijek je kvalitetniji igracki, dok je Kalmar u punoj snazi.  Biti će to neizvjestan susret.[/blockquote]

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari